A tanévnyitó előtt egy nappal még úgy tűnt, minden rendben van a józsefvárosi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézményben. Egy nappal a kezdés előtt azonban kiderült, hogy mégsem indul el az oktatás a főként hátrányos helyzetű tanulókat foglalkoztató intézményben.

Augusztus 31-én értesültek róla

Állítólag az iskola pedagógusai augusztus 31-én, vagyis az iskolakezdés előtt egy nappal értesültek arról, hogy nem kezdődik meg az oktatás a 8. kerületi intézmény általános iskolás tanulói részére, ahol csak a gimnáziumi és a felnőttoktatás keretében megvalósuló esti általános iskolai oktatást tartják meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem volt előjele

Az iskola pedagógusai már a tantárgyfelosztáson és a tanév programjain dolgoztak, amikor értesítették őket, hogy mégsem lesz tanítás. Szerintük semmi előjele nem volt annak, hogy megszüntetik az általános iskolai osztályokat az évnyitó előtt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Csökkent a diákok száma

Bár az iskolában már voltak problémák, egészen augusztus 31-ig nem esett szó ezekről. Az évek során folyamatosan csökkent a diákok létszáma az intézményen belül, így első, második és harmadik évfolyam már nem is indult. Mivel a Bauer utcai tagintézményben nagyrészt hátrányos helyzetű, roma tanulók voltak, sokan szegregált iskolaként tartották számon. Az intézmény korábban különálló iskolaként működött, 2021-ben lett a Deák Diák tagintézménye.

Áthelyezések

Népszava forrása szerint a felsős tanulók többségét egy 9. kerületi iskolában helyezték el a hirtelen történt események után, ám a hetedik osztályosoknak már nem volt elég hely, így ennek az évfolyamnak a diákjait szétszórták az egyes intézmények között.

A fenntartó magyarázata

Az iskola fenntartója, Belső-pesti Tankerületi Központ nyilatkozatában a tanulók alacsony létszámával magyarázta a hirtelen döntést. Válaszuk szerint augusztus 30-án észlelték, hogy drasztikusan kevés a diákok száma, ezután értesítették a szülőket a helyzetről.

A köznevelési törvény szerint

Szerintük az intézkedésre azért volt szükség, mert a köznevelési törvény előírja, hogy az általános iskolai osztályokban legalább 14 főnek kell lennie. Összevont osztályokat pedig csak alsó tagozatok esetén működtethetnek. A fenntartó kiemelte, hogy gondoskodtak az érintett diákok elhelyezéséről, ám arra nem tértek ki, miért csak egy nappal az tanévkezdés előtt derült ki, hogy a diákok megcsappant száma miatt nem indulhat el az oktatás.

Ezt mondta a végrehajtó

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy példátlan esemény történt egy soroksári oktatási intézményben. Egy bírósági végrehajtó megafonba beszélve arról tájékoztatta a tanulókat, hogy az alapítványi fenntartású iskola épületét tavaly októberben elárverezte, az árverés jogerőre emelkedett és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált. Elmondása szerint az ügyről tudomása volt az iskola és az intézményt fenntartó alapítvány igazgatójának, valamint az iskolatitkárnak is. 

Új tulajdonos

Az árverésre a végrehajtó közlése szerint azért került sor, mert az épület építését nem fizették ki, így annak keddtől hivatalosan is új tulajdonosa van.

Veszélyben az iskola

Az intézmény létét egy évek óta tartó végrehajtási eljárás veszélyezteti, mely két gazdasági társaság közötti elszámolási vitából indult. A végrehajtó a gimnázium épületét árverezte el, annak ellenére, hogy a megindult végrehajtási eljárás adósa a fimnázium épületének korábbi tulajdonosa volt. Az iskola közleménye szerint a végrehajtó figyelmen kívül hagyta, hogy a gimnázium épülete 10 éve a fenntartójának kizárólagos tulajdonában lévő ingatlan, sőt az ingatlanon a gimnázium javára fennálló haszonélvezeti jogot is töröltetni kívánja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: átszervezések a józsefvárosi iskolában. Fotó: Facebook.