Elképesztő dologra szánta rá magát egy budapesti háziorvos. A zuglóban tevékenykedő doki ugyanis úgy döntött, a saját fizetését csökkenti azért, hogy az asszisztensei bérét meg tudja emelni.

Saját béréből vett vissza

Keczéry Attila azért határozta el magát, mert a háziorvosi asszisztensekre nem vonatkozik a 18 százalékos béremelés, amit júliustól kapnak az egészségügyi szakdolgozók. A Zuglóban dolgozó orvos és a kollégái napi szinten mintegy 100 ember látnak el. A doktor a közösségi oldalon hozta nyilvánossgára a döntését, amiből kiderül, hogy a saját béréből vett vissza, azért, hogy az asszintensei bérén növelni tudjon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem kapták meg

Az orvos azért hozta meg ezt a döntést, mert attl tartott, az asszisztensei felmondanak azt követően, hogy ők nem kapták meg a júliusi, 18 százalékos béremelést.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Két asszisztens

A könyvelőm kicsit értetlenkedve nézett rám közben, de kigazdálkodtam, hogy megkapják. Nálam két asszisztens dolgozik, s úgy tudták megkapni, hogy én egy kicsit csökkentettem a béremet” – magyarázta az orvos, aki hozzátette, a rendelőnek járó pénz már évek óta stagnál.

Nincs plusz pénz

A bértámogatási rendszer, ami eddig fixen jött, innen hiányzik most ez a plusz 18 százalék, viszont a praxisfinanszírozási rész évek óta változatlan. Semmit sem követ, se inflációt, se rezsiemelkedést” – árulta el a doktor, aki jelenleg a saját béréből adja meg azt a fizetést az asszisztenseknek, amit ha kórházban dolgoznának, akkor megkapnának.

Nehéz helyzet

„Ez elég nehéz… gyakorlatilag az orvosoknak a saját bérük terhére kell megoldani a praxis fönntartását” – mondta dr. Keczéry az RTL Híradónak.

A teljes riport itt nézhető vissza:

A 18 százalékos béremelés

A 18 százalékos béremelés kapcsán a Belügyminisztérium még így fogalmazott július elején:  a kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére. Az ápolói béremelés közel 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, ám ebbe a körbe nem tartoznak bele a fentebb említett házirovosi asszisztensek.

További emelés várható

Az ápolók bére legutóbb 2022 januárjában nőtt, a mostani emeléssel 2010-hez képest bruttó alapbérük átlagosan négyszeresére emelkedik, és a kormány tervei szerint a béremelés 2024 márciusában is folytatódik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: RTL Híradó videorészlet