Szinte ég és föld Veresegyház és Erdőkertes, noha a két település szinte összenőtt. Előbbit nem érezteti hatását az energiaválság, utóbbi településen az egyik önkormányzati óvodában már elzárták a gázt.

Termálvízzel fűtenek

„Nem becsülöm én le, de ahhoz képest amennyit megtakarítunk, hogy termálvízzel fűtjük az intézményt, ahhoz képest elenyésző” – mondta el az ATV Heti Napló című műsorának Veresegyház polgármestere. Pásztor Bélát annak apropóján kereste meg a csatorna, hogy megtudják, melyik önkormányzat hogyan próbálja túlélni az energiaválságot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A lakásokba is jut belőle

A stábnak a település első embere megmutatta az egyik termálkutat, ahol 1500 méter mélyről tör a felszínre a 65 fokos melegvíz. A város szinte mindegyik középületét, az óvodát, az iskolát, az uszodát, a könyvtárat, a művelődési házat és ezeken felül még 400 lakást is az itt feltörő termálvízzel fűtik. Még a 60-as évek végén fúrták az első kutat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem aggódik a rezsiszámlák miatt

Pásztor Béla tanácselnökként kezdte, majd polgármesterként folytatta a település életének egyengetését. Mindennek már 57 éve. Azóta felépült 3 másik termálkút és 18 kilométernyi termálvezeték is. A polgármester szerint a veresegyházi intézmények alig érzik meg az emelkedő rezsiszámlákat, emiatt nem is fáj a feje.

A költséghatékonyságra törekednek

„Természetesen mi is arra törekszünk, hogy minél olcsóbban tudjuk az életet megélni és a szolgálatot betölteni. Eredetileg is az a gondolat vezetett bennünket, hogy függetlenné tenni a rendszert attól a rendszertől, ami vezetéken villany vezetéken vagy gázon keresztül jön” – tette hozzá.

Más világ a sarkon túl

A szomszédos Erdőkertesen már rosszabb a helyzet. Itt a polgármester azt mondja, ha nem húznák meg a nadrágszíjat, akkor az adóbevételeiket egy az egyben elvinné a rezsi. Eddig a település 8 millió forintot fordított gázra, most 72 millió forintot kellene.

Az óvoda működése is átalakult

Itt nincs uszoda, soha nem is volt. Van viszont önkormányzati óvoda, aminek az egyik csoportszobája most üresen áll. Már nem itt veszik le a kiscipőjüket reggelente a kicsik, az önkormányzat ugyanis elzárta a gázt az épületben az irreálisan magas gázár miatt. Felmerült, hogy összevonják a csoportokat, de az, hogy a beszoktatós gyerekeket új közösségbe helyezzék nem lett volna jó döntés az óvodavezető szerint.

Ennyit tudtak vele spórolni

Az erdőkertesi önkormányzat más megoldást talált: mégpedig azt, hogy a gyerekeket átköltöztetik egy másik fűtött óvoda épületbe, ahol volt éppen két szabad csoportszoba. Csak ezzel a lépéssel 8 millió forintot spóroltak. Ezzel azonban még nem oldódott meg minden probléma.

Négy napos munkahét a hivatalban

A művelődési ház szerepét betöltő Roheim kastély szellemkastéllyá változott. A polgármester csak stáb kedvéért kapcsolta fel a világítást a máskor élettel teli pincében. Nem csak koncertek, kiállítások és előadások maradtak el a faluban, a családsegítő működését is racionalizálták, emellett kikapcsolták a gázt az önkormányzat épületében. Csak árammal fűtenek és bevezették a hivatalban a 4 napos munkahetet.

A kormány állítólag szeretne segíteni

A kiutat keresi sok más önkormányzat is, sok helyen a díszkivilágítást -és a közvilágítást is lekapcsolják. Az, hogy a stadionok fűtésén spóroljanak először Székesfehérvár kormánypárti polgármestere fogalmazta meg. Majd őt követte több más településvezető is. A kormány mindenesetre segítséget ígér. Miniszteri biztost neveztek ki és tárgyalást ígérnek a településvezetőknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az összeállítás itt tekinthető meg

(Kiemelt kép: Google Street View.)