Nincs annál bosszantóbb, amikor nem férnek el rendesen a ruháink, gyűröttek lesznek és mi sem látjuk át őket. Ilyenkor olykor a hölgyek szájából elhangzik a bűvös mondat: „Nincs egy göncöm sem, amit felvehetnék!”. Valószínűleg nincs így, lehet, hogy a bútorunk túl kicsi és nehézkes átlátni.

Megfelelő méretű és kialakítású gardróbszekrény kiválasztása

Elsődleges feladatunk a megfelelő gardróbszekrény kiválasztása. Fontos, hogy van-e hely a hagyományos nyíló ajtóknak, vagy helytakarékos tolóajtós szekrényt keresünk. Rendelhetünk asztalostól beépített gardróbszekrényt, de költségtakarékosabb, ha kész szekrényekkel rendezzük be a szobát. A tolóajtós gardróbszekrények rendkívül széles méret választékban kaphatók, szélességük 100-320 cm közötti, magasságuk 200-290 cm-ig terjed. 

Fontos a ruhásszekrények belső elrendezése, mindegyik tartalmaz akasztórudat és polcot, de praktikus, ha vannak benne fiókok is, vagy választhatunk hozzá több polcot is. A fiókokban könnyebb tárolni a fehérneműt, az ingek a vállfákon nem gyűrődnek össze, de egy nadrágot vagy polóvert nyugodtan tárolhatunk összehajtva a polcokon. Mindenkinek más belső elrendezésre van szüksége, de ez szerencsére már nem jelent problémát, mert a gardróbszekrények belső kialakítása egyénre szabható.

Szelektálás és kategóriákra bontás

A magasító elemekkel kihasználhatjuk a szoba teljes belmagasságát, és tárolhatjuk fent a nem szezonális ruhákat, nyáron a pulcsikat, kabátokat, télen pedig a nyári ruhákat, strandtörölközőket.


A sok ruha között előfordulhat olyan darab, amit már nem hordunk, amit megbántunk, hogy megvettünk. Nincsen ezzel semmi baj. Ahhoz, hogy elérjük azt a végső célt, amit a rendezett gardrób jelent, érdemes átnéznünk jelenlegi ruhatárunkat. Ezt úgy lehet a legegyszerűbben kivitelezni, hogy minden ruhát kiveszünk a szekrényből, rászánunk egy pár órát, és egyesével felpróbálunk mindent és eldöntjük, hogy valóban szeretjük-e azt az adott kelmét. Dönthetünk racionálisan is, de általában azok a darabok előbb vagy utóbb kikerülnek a ruhatárból, amikhez nem köt semmilyen érzelmi plusz.

Ha megtörtént a próba és kiválogattuk azt, ami kell, kategorizáljuk őket. Visszautalva röviden azokra, amik nem maradtak fenn a szűrönkön: nem kell kukában végezniük. Többféle lehetőségünk is van, vagy eladjuk, elajándékozzuk őket, esetleg felajánljuk rászorulóknak.

A kategóriáknál érdemes ruhatípusonként csoportosítani: nadrágok, szoknyák, pólók és ingek, pulcsik, fehérneműk. 

Rendszerező dobozok és hajtogatás

Ha megvannak az egy kategóriába tartozók, könnyebben látjuk át őket, ha hasonló módon hajtogatjuk. Mari Kondo japán rendrakás-specialista kifejlesztette azt a hajtogatási módszert, amelynek a lényege, hogy azonos méretűre (téglalap) hajtogat minden ruhát, és ezeket dobozokban tárolja élére állítva. 

Az ingeket és más kényesebb öltözéket leszámítva minden mást össze lehet téglalap alakúra hajtani, a videómegosztó portálokon sok oktatóvideó megtalálható. A nagyobb fiókoknál, ahová nem fér be doboz, érdemes fiókelosztót használni. Tovább lehet cizellálni, ha színek szerint pakolunk be a tárolókba. 

Ha tanácstalanok vagyunk abban, hogy milyen méretű ruhásszekrényt válasszunk, érdemes végigmenni a szelektálás és a kategorizálás lépésein, beszerezni a megfelelő rekeszeket és azok méretei alapján választani meg az új ruhatároló szekrényünket.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.