Az öv házi kilyukasztására olykor szükség lehet. Például elnéztük a méretét, vagy kényelmetlen a jelenlegi. Azonban mielőtt hozzálátunk farigcsálni, lyukasztgatni a sokszor finom bőrből készült kiegészítőt, érdemes előre felkészülnünk arra, hogyan bővítsük az övünket. Nézzük.

Mit kell tudni az övméretről?

Az öv méretét legegyszerűbben méréssel számoljuk ki. Csat nélkül kell lemérni a derekunkat, méghozzá pontosan ott, ahol az övet hordjuk. 15 cm-t pedig rá kell számolnunk az eredményre. Ez alapján 77-82 cm között 80 cm-es, azaz 38 inches övre lesz szükségünk, 82-87 cm között már a 85-ös, azaz 40 inches lesz a számukra megfelelő méretű öv. 87-92 között 90 cm és 42 inch. 

Tehát ehhez mérten mindig 5 cm-enként ugrik egy méretet az öv, 92-97 cm esetében fogadható el a 95 cm-es méret, tehát plusz/mínusz 2-3 cm méretkülönbséggel számoljuk a hivatalos méreteket. Ha pedig inchben mérünk, 2-esével ugranak a méretek. Ezzel a logikával lesz 112-117-es derékméretnél 115-ös az öv mérete cm-ben és 2 inchben. 

A tökéletes öv megtalálásához először a tökéletes méretet kell becéloznunk. A méret mellett persze az anyag és a stílus is fontos. Például a férfi bőr öv sokszor marhabőrből készül. 

De nézzük meg, hogyan lyukaszthatjuk ki az övet, ha mégis rossz méretet választottunk?

Övlyukasztás házi eszközökkel

A leggyakrabban szöget és kalapácsot szoktak használni az öv kilyukasztásához. Ilyenkor általában pontosan ki kell mérni a lyuk távolságát, mind a másik lyuktól, mind az öv szélétől. Ezután egy deszkát vagy valamilyen alátétet használunk. Határozott mozdulattal kell ütni a szögre, azonban sokszor így is nagy esély van arra, hogy a lyuk továbbszakad.

A másik gyakorta használt eszköz a kés. A késsel az előre bejelölt, pontosan kimért helyre szúrjuk a kés hegyét, és elkezdjük forgatni. Ezzel a megoldással könnyen tudunk lyukat hasítani a bőrbe. Azonban ebben az esetben is könnyen szétforgácsolódhat a bőr. Érdemes a lehető legkisebb és legélesebb hegyű kést használni, ha ehhez a megoldáshoz folyamodunk.

A zsákvarrótű, hústű és a csavarhúzó is népszerű eszközök az öv kilyukasztására. Könnyebben tudunk szabályos lyukat kialakítani, ha ezt a megoldást választjuk, azonban ilyenkor is nehéz koordinálni a mozdulatainkat. 

Övlyukasztás készlettel

Az övlyukasztó készlet lehet a legjobb megoldás, ha pontos és szép munkát szeretnénk végezni, szabályos lyukkal. Ezeknél a készleteknél válogathatunk a különböző lyukformák és lyukméretek között. 

Kétféle övlyukasztó létezik. Az egyik fogóhoz hasonló, a másik pedig inkább egy tűzőgépre emlékeztet. Az övlyukasztó beszerzése előtt tájékozódjunk arról, hogy milyen méretű és formájú lyukak vannak az övünkön. 

Általában 5-ös skálán jelölik az övméreteket, és érdemes olyan készletet beszereznünk, amelyhez többféle övlyukasztó fej tartozik. Maga a lyukasztás egyszerű művelet. Egy alátétet kell használni az öv alatt, majd kimérni a távolságot a lyukak között. Általában 2,5 cm szokott lenni két lyuk között. Ezután egy határozott mozdulattal érdemes lyukasztanunk. 

Szerencsére a bőrből készült termékek – így a férfi pénztárcák is – könnyen alakíthatók az anyag tulajdonságai miatt, ugyanakkor tartósak, sokáig használhatóak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 15. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.