Szülőként bármennyire is óvjunk óvodás gyermekünk egészségét, sajnos elkerülhetetlen, hogy néha megbetegedjen. Elvégre napjuk legnagyobb részében koszos játszótéri eszközökön mászkálnak, egymás gyümölcslevéből isznak és minden apróságot a szájukba vesznek. Ha pedig a kisgyerekünk elkap valamit, abból általában nekünk, szülőknek is jut. Egy tanulmány szerint amint szülők leszünk, megduplázódik annak az esélye, hogy elkapjunk egy vírusos betegséget vagy bakteriális fertőzést. 

Alábbi cikkünkben bemutatjuk, milyen betegségekkel számolhatunk, és hogyan kerülhetjük el őket óvodás gyermekünk mellett.

Milyen betegségekkel számoljunk? 

Amint kisgyermekünk bölcsődébe vagy óvodába megy, ideje felkészülnünk a betegségek rohamára, amelyek elkerülhetetlenül együtt járnak a gyermeknevelés első néhány évével. Nézzük, mi vár ránk ezen a téren!

Megfázás, influenza és társaik

Nem meglepő, hogy a nátha az egyik leggyakoribb gyermekbetegség. A megfázást vírusok okozzák, amelyek könnyen terjednek olyan környezetben, ahol gyermekeink szoros kapcsolatban vannak egymással, például az óvodai foglalkozásokon és a játszótereken. A náthára nincs gyógymód, de kezelhető vény nélkül kapható gyógyszerekkel, hogy csökkenthessük a tüneteit, például a lázat, izomfájdalmat vagy a fejfájást. Normális, hogy kisgyerekeink évente akár nyolcszor megfáznak, mivel még nem épült ki immunrendszerük, és az óvodában folyamatosan ki vannak téve egymás köhögésének és tüsszentésének.

Influenzának a nátha szélsőségesebb változatát nevezzük, az orrfolyásnál és torokfájásnál erősebb tünetekkel. Ilyen lehet a hidegrázás, a hányás és a hasmenés, ráadásul az influenza általában gyorsabban és súlyosabban jelentkezik. Ez télen gyakoribb és erősen fertőző, gyakran egy hétig vagy tovább tart, és néha súlyosabb betegséggé, például tüdőgyulladássá is alakulhat. A legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, ha influenza gyanúja merülne fel. Jó hír, hogy gyermekeink hat hónapos koruktól kezdve kaphatnak influenza elleni védőoltást, amely segít csökkenteni a megbetegedés kockázatát.

Öt év alatti gyermekeinknél nagyon gyakori még a krupp, mely egy másik vírusos fertőzés, ami szintén normális megfázásként kezdődik. Később aztán torok- és légcsőgyulladássá alakulhat, ami rekedt hangot, zajos légzést és hangos, kérges köhögési rohamokat eredményezhet, amelyek éjszakára csak rosszabbodnak. Enyhe tünetek esetén általában csak néhány napig tart, ilyenkor pihenés, sok folyadék és gyógyszeres kezelés ajánlott. A krupp azonban súlyosabbá is válhat, ezért ha tünetei elsőre szimpla náthának is tűnnek, de a láz nem akar alábbhagyni, vagy légzési nehézségek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz.

Fülgyulladás 

A fülfertőzések a leggyakoribb gyermekbetegségek közé tartoznak. Bakteriális vagy vírusos fertőzések okozhatják, tünetei közé tartozik a fülfájás, láz, ingerlékenység és az alvászavar. Gyakran torokfájás, megfázás vagy más felső légúti fertőzés után alakulhat ki. Ha ugyanis a felső légúti fertőzés bakteriális, ugyanezek a baktériumok átterjedhetnek a középfülre. Ha a felső légúti fertőzést vírus, például megfázás okozza, a baktériumokat vonzza a mikroba-barát környezet, és másodlagos fertőzésként a középfülbe juthatnak.

Kötőhártya-gyulladás

Kötőhártya-gyulladásnál a szemhéjakat bélelő szövetek begyulladnak, aminek árulkodó jelei a vörös és kérges szemek, valamint az esetleges sárga folyás és homályos látás. Nagyon fertőző, és általában antibiotikumos cseppekre van szükség kezeléséhez, ennek hatására viszont egy-két nap alatt el is múlhat a gyulladás.

Bárányhimlő és kanyaró

A bárányhimlő tünetei közé tartozik kezdetben a láz, amelyet viszkető, piros foltok követnek, amelyek hólyagokká válnak. Ugyanakkor a kanyaró köhögéssel, lázzal és könnyező szemekkel kezdődik, mielőtt a piros kiütések megjelennének. A legjobb kezelési mód regeneráló krémmel kezelni az érintett területeket, mivel azonban mindkettő rendkívül fertőző, akár néhány hétig is eltarthat a teljes gyógyulás.

Gasztroenteritisz

Gyomorhurutnak is nevezik, az influenzához hasonlóan ezt is egy vírus okozza, amely gyorsan terjedhet. Tünetei közé tartozik a hányinger, hányás és hasmenés. Általában a tünetek néhány napon belül elmúlnak, a kezelés pedig magában foglalja a pihenést és a folyadékpótlást a hányás és a hasmenés miatti kiszáradás elkerülése érdekében. 

Arcüreggyulladás

Az arcüregekben felgyülemlett folyadék okozza, amely lehetővé teszi a baktériumok és vírusok gyorsabb szaporodását. Tünetei közé tartozik az orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, nyomás vagy fájdalom az arcon, torokfájás, köhögés és rossz lehelet.

Mi a teendő, ha megvan a baj?

Az enyhe fertőzések, akár vírusos vagy bakteriális megbetegedésről beszélünk, esetenként súlyosabb bajokká is alakulhatnak. Ilyen esetekben keressük fel gyermekorvosunkat vagy a család háziorvosát. Ha ugyanis gyermekünk betegsége súlyosbodik, vagy komplikációk lépnek fel nála, és a hagyományos otthoni kezelés, és a pihenés nem elegendő a gyógyuláshoz, a gyermekorvos új kezelést javasolhat. Első aggodalmunkban persze könnyebb az ügyeletes orvosra gondolni, de lássuk be, gyermekorvosunk ismeri legjobban gyermekünket, ő rendelkezik az orvosi kartonjával, ezért ő a legjobb kiindulópont a tanácsadáshoz.

Hogyan kerüljük el a betegséget?

Gyermekünk ápolása szülői kötelességünk, az azonban természetes, hogy senki nem szeretné elkapni a kellemetlen tünetekkel járó, fertőző betegségeket. Ennek érdekében rengeteg dolgot tehetünk, melyek apróságok csupán, mégis hatékonyan elkerülhetjük velük a gyermekünk által óvodából hazahozott vírusokat és baktériumokat.

Töltsünk több időt a kézmosó mellett!

Mindannyian már milliószor hallottuk a „mosd meg a kezed”-tippet, pontosan azért, mert működik. Egy gyors öblítés persze nem számít, legalább húsz-harminc másodpercig súroljuk kezünket, amikor kezet mosunk, és használjunk szappant, vagy fertőtlenítőt. A további biztonság kedvéért kenjük be kézmosás után hidratáló, alkoholos kézfertőtlenítővel is a kezeket. A szappannal ugyanis leöblítünk sokféle baktériumot és vírust, de kézfertőtlenítővel el is pusztítjuk azokat. Ha el kell hagynunk a lakást, készítsünk be egy fertőtlenítőt táskánkba is. Ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb fertőzés kézről kézre terjed, megéri a plusz erőfeszítés.

Limitáljuk gyermekünk konyhában töltött idejét!

Bár lehet, hogy gyermekünk szeret a konyhaasztalnál színezni vagy nekünk segíteni főzés közben, betegsége esetén inkább bátorítsuk arra, hogy ezúttal máshol játsszon. A konyhában a baktériumok rátelepedhetnek a munkalapokra és az asztalokra, így gyermekünk kórokozói könnyen átkerülhetnek ételeinkre, és mindenkit megbetegíthetnek. Semmiképp se hagyjuk továbbá, hogy beteg gyermekünk a hűtőszekrényben lévő ételekhez nyúljon. Az emberek ugyanis gyakrabban nyitják ki hűtőjük ajtaját, mint bármi mást a házban, így a hűtőszekrény fogantyúja a tökéletes baktériumcserélő hely.

Váltsunk meleg vízre!

Mosógépünk hidegvizes ciklusainak használata környezetbarát lépés, de ha gyermekünk lebetegszik, azzal felhatalmazást nyerünk, hogy egy ideig forró vizet használjunk, mivel ez jelentősen több baktériumot öl meg. Ha tehát gyermekünk összeszed valami betegséget, a lehető legtöbb szennyesét forró vízben, klóros fehérítővel mossuk ki, hogy garantáltan elpusztítsuk a baktériumokat. A mosnivaló ruhák bepakolása közben kerüljük orrunk és szánk érintését. Ne feledjük: olyan fertőző, baktériumos dolgokat pakolászunk, mint a gyermek által zsebkendőnek használt ingujj. Súroljuk meg alaposan kezünket, ha végeztünk, és fertőtlenítsük mosógépünket is két töltet között egy üres, fehérítőszeres forró ciklus lefuttatásával!

Csökkentsük az ölelgetést!

Tudjuk, hogy teljesen irreálisan hangzik, de próbáljunk meg egy kis távolságot tartani magunk és fertőző betegségben szenvedő gyerekünk között, amikor lehetséges. Szerencsére nem kell karanténba zárnunk magunkat, hiszen a vírusok nem jutnak három méternél messzebbre. Próbáljunk gyermekünk megnyugtatására a kézzel való érintés mellett más módszereket használni. Fújjunk puszit, vagy egyszerűen csak mondjuk gyakrabban, hogy „szeretlek”. Ha nem tudunk ellenállni, arca helyett inkább homlokát vagy feje tetejét célozzuk meg. Az együtt alvás sem gond, hiszen minimális az esélye, hogy egy takaróról baktériumokat kapjunk el, csak ne bújjunk hozzá szorosan.

Figyeljünk oda a fertőtlenítő szerekre!

Szekrényünk, mióta szülők lettünk, valószínűleg mindenféle tisztítószerrel fel van szerelve, de jó tudni, hogy némelyik jobban beválik, amikor beteg gyermekünk baktériumainak elpusztításáról van szó. Olyan tisztítószert célszerű használnunk, amelynek címkéjén szerepel egy EPA-regisztrációs szám és a fertőtlenítő szó. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a termék tartalmazza a baktériumok elleni küzdelem nagyágyúit, például ammóniát vagy fehérítőt, és megfelel a hatékonysági szabványoknak. Súroljuk le vele naponta néhányszor azokat a helyeket, amelyeket a családban mindenki megérint: a telefont, a kilincseket, a távirányítót és az ajtókilincseket.

Halasszuk el a gyerekjátékok fertőtlenítését!

Általánosan téves vélekedés, hogy az előbbi felsorolásba, vagyis a gyakori fertőtlenítésre váró tárgyak halmazába, beteg gyermekünk játékai is beletartoznának. Még ha szétszórva is vannak, csak hagyjuk őket. Csökkenthetjük ugyanis a megbetegedés kockázatát, ha egy picit várunk azzal, hogy gyermekünk baktériumos játékaival foglalkozzunk. Minden alkalommal, amikor játszik velük, újra megfertőzi azokat, miért nyúlnánk tehát folyton baktériumokhoz, ha nem szükséges? Amint gyermekünk jobban érzi magát, támadjuk meg a játékait peroxiddal vagy fehér ecettel, mossuk meg őket szappannal és forró vízzel. Sok munkának hangzik, de ez a legjobb módja, hogy megakadályozzuk a baktériumok későbbi terjedését.

Vezessünk be megosztási tilalmat!

Természetesen mindannyian próbáljuk nagylelkűségre tanítani gyermekeinket, de amikor fertőző betegséggel jön haza az óvodából, az önzés igenis hasznos lehet. A vírusok és baktériumok ugyanis egy órától akár néhány napig is életben maradhatnak egy nedves felületen, ezért érdemes elkerülnünk, hogy gyermekeink megosszák egymással vagy velünk szülőkkel játékaikat, törölközőjüket vagy akár az általuk használt fogkrémes tubust, amikor betegek.

Erősítsük immunrendszerünket! 

Természetesen a betegségek elkerülésének legjobb módja, ha gyermekünk immunrendszerét is ellenállóbbá tesszük a gyakran előforduló betegségekkel szemben, így vagy el sem kapja majd azokat, vagy könnyebben legyűri őket. Immunrendszerünk egészségének megőrzése alapvetően egy egészséges étrenddel és elegendő mennyiségű alvással kezdődik, de fontos szempont még a stressz mérséklése és az aktív életmódra való nevelés is. 

A gyermekek körében kevésbé népszerű immunerősítő módszerekben, például a vitaminok és aminosavak szedésében nekünk is példát kell mutatnunk. Magyarázzuk el, miért fontos szervezetünknek a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, és hogy miért szükséges esetenként ezt kiegészítenünk vitaminok vagy aminosavak szedésével.

Az óvodából hazahozott betegségekkel való állandó küzdelem minden család életében nehéz fejezet. De egy kis elővigyázatossággal és néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen megnövelhetjük esélyeinket, hogy még beteg gyermekünk mellett is egészségesek tudjunk maradni – így pedig megfelelően gondoskodhassunk róla a legnehezebb időszakban.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.