Az utóbbi pár évben a felhő szinte egyik napról a másikra lett többjelentésű szó. Ma már a számítógépeket rendszeresen használók előtt nem ismeretlen ez a digitális adatraktározási forma, de többen bizonytalanok a használatát illetően, hiszen mégis csak a világhálóra tesszük fel legfontosabb dokumentumainkat. Mennyire biztonságos ez az adattárolási forma? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Bajba kerülhetünk felhő migráció esetében, vagy ha így osztjuk meg a fontos file-okat? Ennek néztünk utána.

Mi az a felhőalapú adattárolás?

A felhőalapú számítástechnika – akárcsak a számítógépünk vagy egy külső adathordozó – egy olyan, az interneten megtalálható tárhely, ahol fájljainkat őrizhetjük. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk dokumentumainkat, mindenképpen szükség van internetes összeköttetésre, ám mivel ez a mai világban már-már alapvetőnek számít, ritka az az eset, amikor nem juthatunk hozzá bármilyen általunk feltöltött anyaghoz. Ugyan csak az utóbbi pár évben vált igazán népszerűvé a használata, már a ’90-es évek végén is létezett, ám ekkoriban kizárólag cégek használták irodáik között, hogy gördülékenyebben haladjanak az adott munkákkal.

Mit tud?

Sokan nem feltétlenül vannak vele tisztában, hogy tudtukon kívül élvezik a felhő adta szolgáltatásokat. A Google-ben szerkesztett dokumentumaink is ide kerülnek a mentés során, sőt, a levelezőprogramok és a telefonok is sokszor használják a felhőt mint a biztonsági mentések alapbeállítását. Annak ellenére, hogy sokan tudtukon kívül is használják, jó tisztában lenni azzal, hogy pontosan hogyan működik, így megismerve az előnyeit és a hátrányait egyaránt.

Előnyei

A felhő egyik és talán legnagyobb előnye, hogy igény szerint bővíthető. A rendszer úgy van kitalálva, hogy ha úgy adódik, egyik percről a másikra megnövelhessük a tárhelyet. Ez a rendkívül jól megszervezett háttértechnika eredménye, ugyanis a rendszer több szerveren keresztül működik, így nincs annyira leterhelve, mintha mindössze egy-két szerverről próbálnák kiszolgálni az összes felhasználót.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy fizikai értelemben egyáltalán nem foglal helyet. Nem is olyan régen a dokumentumainkat – táblázatainkat, videóinkat, kedvenc dalainkat vagy prezentációinkat – jellemzően külső winchesteren, USB-n vagy DVD-lemezeken tároltuk. Ugyan ez is teljes mértékben elfogadott és működő módja adataink biztonságos másolatának, rendkívül sok időt vesz igénybe, hogy lemezre írjuk és tudatosan vezetve figyeljük, hogy rendszeresen elmentettük-e munkánkat. Ezen felül a DVD-k – és egy idő után az USB- k is – lassan kifutnak a használatból és forgalomból is…

A készítők gondoltak rá, hogy ne számlázzák ki a fel nem használt tárhelyet, így ténylegesen csak azért fizetünk, amit használunk. Ezen felül a tárhely korlátlan, úgyhogy csak rajtunk múlik, hogy mennyi az igényünk és hogy mennyit áldozunk rá. Ezzel együtt olyan biztonságot kapunk, ami sokaknak nehezen elképzelhető: ha a számítógépünkkel történik valami, a felhőben továbbra is rendelkezésre állnak az oda feltöltött fájlok. Ez akkor sincs másképp, ha saját számítógépünket nem áll módunkban használni. Ahogy az e-mailek, a felhőben tárolt adatok is megtekinthetőek a felhasználónév és a jelszó beütésével – bármilyen eszközről.

A folytonos mentegetés miatt sem kell aggódnunk, ugyanis a rendszer automatikusan raktározza a változtatásainkat. Emellett a feltöltött fájlok meg is oszthatóak több személlyel is, úgyhogy akár családi fényképeket töltünk fel, akár okmányok másolatait, azok számára is hozzáférhetőek, akikkel megosztjuk őket.

Mivel a felhő alapvetően rendelkezésünkre áll, így a Google Drive-ban, a One Drive-ban vagy Dropboxban tárolt tartalmaink is automatikusan a szinkronizálódnak egy felhőalapú szerverre. Ezen szolgáltatások egy bizonyos mennyiségben ingyenes online tárhelyet biztosítanak számunkra: a Google Drive-nál 15 gigabájtig ingyenesen tölthetünk fel tartalmat, az Apple iCloudnál öt, míg a Dropboxnál két ingyen gigabájttal számolhatunk regisztráláskor. Utóbbi esetben további ingyenes tárhelyre vagyunk jogosultak, ha meghívót küldünk ismerősünknek a rendszer használatára. Bármely szolgáltató további giga-illetve terabájtokat biztosít a megfelelő díj befizetése ellenében.

Mitől félünk?

Ugyan számtalan előnye van, bizonyára sokan vannak, akikben mégis kételyek ébrednek, hiszen a személyes dokumentumok egy ismeretlen helyen vannak az interneten, ahonnan több olyan privát videó is napvilágot látott már, amit sosem akartak megmutatni tulajdonosaik a nagyközönségnek. A felhőalapú adattárolás a bankszámlához hasonlítható: a pénzünk nem fizikai formában, de létezik, és efelől teljesen biztosak vagyunk. E logika mentén haladva, nincs semmi különbség aközött, hogy dokumentumaink léteznek valahol, vagy a pénzünk. A lényeg, hogy legyenek, és mi hozzáférhessünk, amikor szükséges.

Akárcsak a bankunk, a Google vagy bármely közösségi média platform, a felhőszolgáltatók sem lopják el az adatainkat, majd élnek vissza vele. Olyannyira figyelnek biztonságunkra, hogy a nap minden egyes másodpercében a legfelkészültebb szakemberekkel védekeznek bárminemű hackertámadás ellen. Ugyanezen ok miatt már-már elképzelhetetlen, hogy a felhő leálljon, vagy felhő migráció miatt elvesszenek az adataink, hiszen a számítógépes szakemberek erről is gondoskodnak. Természetesen vannak olyan lehetőségek, amik olyannyira váratlanok, hogy időbe telik a rendbehozataluk, de a felhő használata semmivel sem veszélyesebb egy repülőútnál, ahol ugyan nem jellemző, de előfordulnak balesetek.

Akit az árak aggasztanak, azoknak is van jó hírünk: ez a szolgáltatás nem drága. Természetesen minden attól függ, hogy mennyire szeretnénk használni és kihasználni, így akár a havi húszezer forintos díjat is megütheti a kiszámlázott összeg, a legtöbb helyen ezért már egy terabájt helyet kapunk, ami már-már kihasználhatatlan. Ez jellemzően inkább a vállalatoknak szóló csomag, ami jóval olcsóbb, mint egy biztonságos szerver kialakítása és fenntartása.

Ha nekiduráltuk magunkat a felhőalapú szoftver telepítésének, már az elején fog egy meglepetés érni, ugyanis a letöltés csupán pár percet vesz igénybe. Úgyhogy elhatározásunk után tíz percen belül már használatba is vehetjük új adattárolónkat.

Kinek nélkülözhetetlen?

Ugyan magánszemélyek is profitálhatnak belőle, akik igazán jól járnak a felhőalapú rendszerekkel, azok a cégek és a vállalkozások. Nemcsak arra alkalmas, hogy a cég különböző irodái információt és fontos dokumentumokat osszanak meg egymással, hanem arra is, hogy egy esetleges betegség vagy nyaralás alatti sürgős munka esetén is hozzá lehessen férni a fájlokhoz.

A felhő számlázásra is alkalmas, ha a megfelelő programot használjuk, amit szintén megoszthatunk a kollégákkal és az ügyfelekkel is. Ezáltal nemcsak a könyvelést tehetjük könnyebbé, hanem a kommunikációt is, ugyanis ügyfeleink vagy partnereink bármikor ránézhetnek a számlára anélkül, hogy erre külön felhívnánk a figyelmüket.

Akárcsak ,,hagyományos” dokumentumok esetén, itt is érvényes, hogy minden biztonságban van, így a számlák is. Illetéktelenek nem férhetnek hozzá a bizalmas iratokhoz, mi magunk pedig könnyedén keresgélhetünk bennünk, vagy akár – a hozzáférő kollégákkal egyetemben – szerkeszthetjük. A munkánkat az automatikusan készített grafikonok és statisztikai kimutatások is segítik.

Ha cégünk nem rendelkezik saját könyvelővel, rendkívül egyszerűen beengedhetjük őt is, hogy a fájlok között ,,kutakodjon”, így készítve el az évi könyvelésünket. Ezáltal egyszersmind megszabadulhatunk a papíralapú munkamódszertől is, hiszen feleslegessé válik, hogy fizikai formában is tároljuk a számlákat és a dokumentumokat, így rengeteg helyet felszabadítva iroda-szerte. A postázási költségeket is megúszhatjuk, ha nem fizikai formában tároljuk az adatokat, nem is beszélve arról a mennyiségű papírról, amit megspórolunk rajta, környezettudatossá téve munkahelyünket.

Ez a módszer a sebességet is garantálja: minél gyorsabban jut el egy-egy táblázat vagy nagyobb anyag egyik irodából a másikba, vagy a világ egyik pontjáról a másikra, annál nagyobb lesz a versenyelőny más cégekkel szemben. Például ha egy újság fülest kap egy bizonyos hírről, amihez fotói is vannak, a felhőn keresztül a másik oldalon rögtön hozzáférhetnek, hogy mielőbb megjelenhessen az adott témáról írt cikk.

Léteznek hátrányok?

Mint a világon a legtöbb szolgáltatásnak, ennek is van előnytelen oldala. A szakemberek bármennyire is felkészültek, akadhat olyan hacker, aki rést talál a biztonsági pajzson. Ettől még nem kell aggódnunk, hiszen kevesebb eséllyel jutnak hozzá a felhőben lévő adatainkhoz, mint a szociális médián regisztrált fiókunkhoz. Mi magunk is tehetünk azért, hogy csökkentsük egy lehetséges támadás kockázatát: ha betartjuk a szolgáltató által felállított szabályokat – és ők is hasonlóképpen cselekednek – minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy valaki ellopja adatainkat.

Előfordulhat az is, hogy az internettel adódik probléma, és emiatt nem juthatunk hozzá fájljainkhoz. Szerencsére ez is meglehetősen ritka eset, ugyanis szinte bárhol legyünk is a világban, ma már kávézókban, reptereken és bevásárlóközpontokban ingyenesen kapcsolódhatunk a wifire, úgyhogy ha úgy adódna, ezt a problémát is ki tudjuk küszöbölni. Ha van olyan fájl, ami nem várhat órákat sem, akkor érdemes egy USB-re is lementeni, és magunknál tartani!

Ha bankot vagy internetszolgáltatót cserélünk, az adminisztráció rendkívül körülményes tud lenni, és ez nincs másképp a felhőszolgáltatóknál sem. Ha bármilyen okból úgy döntenénk, hogy másikhoz megyünk, készüljünk fel rá, hogy itt sem lesz zökkenőmentes az elválás, és nem azért, mert bárki rosszat akarna a másiknak, csupán ez a folyamat. A felhőmigráció alatt adataink jobban hozzáférhetőkké válhatnak, és ugyan nem törvényszerű, hogy bárki élne vele, a lehetőség megvan rá.Előnyökkel és hátrányokkal együtt a felhőalapú adattárolás mindenképpen a jövő felé terel minket. A kevesebb fizikai alapú, papíron lévő adat nemcsak távoli, hanem közeli környezetünkre is jó hatással van, hiszen nem fogják dossziéhalmok foglalni az irodai polcokat, mégis biztosak lehetünk benne, hogy minden bizalmas adat jó kezekben van. Jó hír, hogy csak azért kell fizetnünk, amit tényleg felhasználtunk, és ha ,,kicsiben játszunk”, akkor ingyenes felületek vannak, amiken keresztül megoszthatjuk ismerőseinkkel életünk fontos momentumait vagy dokumentumait. Cégek esetében hatalmas előnyökkel jár a felhő, hiszen időt és pénzt is megspórolhatunk általa.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.