Bárki, aki kicsit is érdeklődik a kriptovaluták világa iránt hallott már a bitcoin bányászatáról. Az ether bányászatról ennél lényegesen kevesebben tudnak, holott jelenleg ez a második legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta. 

Ebben a cikkben utánanézünk, hogy hogyan működik a bányászata és miért érheti meg.

Az ether bányászat alapjai

Az ether bányászatának van egy nagyon kellemes jutalma, mégpedig az, hogy a végén megkapjuk a kriptovalutát. Ezt a kriptovalutát pedig ezután akár befektetési céllal meg is tarthatjuk, vagy kereskedhetünk is vele. A tapasztaltabb kereskedők akár választhatják az automatizált formát is, ehhez a Tradensea oldalán számos segítséget lehet találni.

Azonban az ether bányászata nem kizárólag a jutalom miatt fontos, sőt. A hagyományos pénzügyi világban a tranzakciók pontosságáért az adott bankok és pénzügyi intézetek felelnek. Ezzel szemben a kriptovaluták decentralizált világában a felhasználókra hárul az a feladat, hogy a főkönyvbe kerülő tranzakciós adatok pontosak legyenek. Ezt a feladatot pedig a bányászat révén tudják teljesíteni.

A bányászat működése

Azok, akik ethereum bányászatot végeznek, az adott tranzakciókat erősítik meg. Minden újabb tranzakciós blokknál egyre komolyabb számítási feladattal találják szembe magukat, amelyet, ha elsőként megoldanak, akkor ethereumot kapnak jutalmul. Minden feladványt sok bányász próbál elsőként megfejteni, azonban miután valaki már megfejtette, más már nem tudja. Az elsőként megfejtő továbbküldi az új blokkot a hálózat minden csomópontja felé. Ezután pedig ezek a csomópontok is hozzá tudják adni a főkönyvhöz a saját másolatukat az új blokkról.

Mivel csalni lehetetlen ebben a protokollban, az adott feladványt muszáj megoldani, ezért a proof-of-work elnevezést kapta. Körülbelül 12-15 másodpercenként kerül felfedezésre egy új blokk, amelynek 2 ethereum a jutalma. A feladvány nehézsége mindig úgy van beállítva, hogy ez az időintervallum megmaradjon. Minél erősebb bányászgéppel rendelkezik valaki, annál nagyobb esélye van a feladvány megfejtésére. Sokan pont emiatt közösen, úgynevezett pool-okban dolgoznak, és a jutalmakon a befektetett munka függvényében osztoznak.

Az új protokoll

A proof-of-work protokoll azonban rendkívül energiaigényes, ennek megfelelően pedig nem túl környezetbarát. Illetve minél többen szeretnének ethereumot bányászni, annál energiaigényesebb is lesz. Ezzel szemben a jelenleg is fejlesztett Ethereum 2.0 hálózat már proof-of-stake rendszert fog használni. Ebben a rendszerben a felhasználók biztonsági letétbe helyezhetik meglévő etherjüket, amely segítségével validálni tudják az új blokkokat. Ezért a munkáért pedig a befektetett ethernek megfelelően jutalmat kapnak, csakúgy mint a bányászat során.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.