Bárkinek az életében adódhatnak olyan helyzetek, amelyekkel egyedül nem tud szembenézni, megküzdeni. Ilyen lehet például egy függőségből való kigyógyulás, a pánikbetegség leküzdése vagy a kiégés után egy új, kiegyensúlyozottabb élet felépítése.

Ilyen esetekben viszont jó, ha tudjuk, hogy van hová fordulni segítségért: a Swan Lake Központ terápiás módszerei már sokaknak segítettek a gyógyulásban. A balatonfűzfői rehabilitációs intézményben bentlakásos jelleggel kezelik a hozzájuk forduló, segítségre szoruló pácienseket.

A támogató közösség ereje

A bentlakásos terápia során a páciensek egy időre kiszakadnak a hétköznapokból, és az övékhez hasonló gondokkal küzdőkkel osztják meg a mindennapjaikat, akikkel egy nagy családot, támogató közösséget alkotnak.

Egy ilyen közeg többek között azért hasznos, mert a beteg kikerül a megszokott környezetéből, ahol például a függősége kialakult, vagy állandóan szorong. Az új helyek és ingerek már alapvetően is hozzájárulnak a változáshoz, az egyéni és csoportos foglalkozások pedig segítenek kitaposni az új élethez vezető ösvényt.

Az intézményben töltött idő alatt egy olyan közösség vesz körül minket, ahol nem ítélnek el, nem bélyegeznek meg, ugyanakkor nagyon fontos, hogy itt is vannak szabályok, amelyeket be kell tartani. Megtanuljuk, hogy a tetteinkért felelősséggel tartozunk, és a körülöttünk lévők nemcsak adnak, hanem várnak is tőlünk. Valamint azt is megtapasztalhatjuk, hogy a viselkedésünk nem egy velünk született dolog, hanem tanult formák összessége, melyen képesek vagyunk változtatni. 

Mindemellett a terápiák és foglalkozások pontos napirend szerint zajlanak, ezáltal a páciensek rájönnek, hogy miért előnyös kialakítani olyan szokásokat, melyeket a program vége után a hétköznapi életben is folytathatnak (pl. rendszer az étkezésben, napi sport, meditáció). 

Milyen terápiás formákat alkalmaznak?

A Swan Lake Központban különböző foglalkozásokon vesznek részt az intézmény lakói, melyek közt van egyéni és csoportos jellegű is. 

A csoportterápiás foglalkozásokon például a résztvevők megtapasztalják a közösségek, családok működését, felfedezik a különböző szerepeket és ezek egymáshoz való viszonyait. A foglalkozásokon azt is észreveszik, milyen szituációkra hogyan reagálnak, ezek a felismerések pedig előidézhetik a változást. A kognitív csoportterápia szintén fontos része a programnak.

Az érzelmek, problémák körülírása szavakkal sokszor nagyon nehéz, de ebben segíthet a művészetterápia, ahol a páciensek képi vagy zenei formában fejezhetik ki legbensőbb gondolataikat. Ezenkívül a mindfulness meditáció is naponta több alkalommal szerepel a programban. 

Mi lesz a családtagokkal?

A változás nemcsak a beteget, hanem a közvetlen családot is érinti, akiknek fontos feladata, hogy a terápia után támogató közeget nyújtson. A Központ erre is figyelmet fordít, ugyanis a terápia elején, közben és végén őket is bevonja egy-egy konzultáció erejéig.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.