Ha munkahelyünkön állandóan stresszhelyzetekbe kerülünk, mindennap úgy érezzük, hogy nem illünk bele az irodai életbe, vagy folyamatos negativitással találjuk szembe magunkat, ideje belátnunk, hogy rossz helyen vagyunk. Ha időben felismerjük az intő jeleket és váltásra szánjuk magunkat, ne gondoljuk, hogy lehetetlen feladatra vállalkozunk. Új munkahelyet, adott esetben új szakmát választani ma már idősebb korunkban sem lehetetlen, ha körültekintően, lépésről lépésre haladunk. 

Alábbi cikkünkben sorra vesszük a váltásra figyelmeztető legegyértelműbb jeleket, és tanácsot adunk a hozzánk illő, új szakma megtalálásához is.

Honnan tudjuk, ha eljött az idő?

Míg egyesek számára teljesen egyértelműen látszik, amikor ott kell hagyniuk az állásunkat, másoknak ez nem biztos, hogy ennyire nyilvánvaló. A legegyszerűbb módszer, ha rendszeresen felülvizsgáljuk, hogy munkánk összhangban áll-e hosszú távú céljainkkal. Amennyiben nem támogatja törekvéseinket, érdemes apró kiigazításokat eszközölni, hogy dolgainkat helyes irányba terelhessük. Önvizsgálat nélkül ugyanis nem vesszük észre, hogy elégedetlenek vagyunk munkánkkal, amíg valaki rá nem mutat erre. Lássunk néhány egyértelmű jelet, melyeket ha felfedezünk magunkon is, érdemes lehet elgondolkodni a munkahely-, vagy karrierváltáson.

Nem fejlődünk tovább

Rátermett, agilis dolgozóként egy idő után kinőhetjük az adott pozíciónkat, és meglehet, hogy már nem érzünk kihívást a munka kapcsán. Az ilyen állások valószínűleg nincsenek összhangban képességeinkkel, ezért jellemzően elégedetlenek leszünk saját karrierünkkel. Ezért monoton unalmasságban végigcsináljuk dolgukat, anélkül, hogy motivációt tudnánk tenni cselekvéseink mögé.

Mentálisan és fizikailag kimerültnek érezzük magunkat

Ha munkánk kezd hatással lenni mentális és fizikai jólétünkre, ideje váltani. Karrierünkkel való elégedetlenségünk gyakran szellemi és fizikai kimerültségünkben nyilvánul meg, a kiégés jeleit pedig komolyan kell venni, mielőtt magánéletünkre is rányomják bélyegüket

Értékrendünk nem egyezik munkahelyünk értékeivel

A legtöbb ember nehezen tud tovább dolgozni egy olyan vállalatnál, amely nem tükrözi személyes értékeit. A folyamatos konfrontáció pedig állandó szomorúsághoz és ingerlékenység érzéséhez vezethet. Ilyen esetben rendszeresen kihívásnak érezzük ezt a felesleges megpróbáltatást, hiszen olyan módon kell működnünk, ami ellentétes saját világnézetünkkel.

Feleslegesnek érezzük magunkat

Mindannyian arra vágyunk, hogy munkánk hatással legyen másokra. Ha azonban úgy érezzük, hogy az elvégzett feladatok nem számítanak, belefektetett időnket és energiánkat is feleslegesnek érezzük majd. Emiatt úgy is tetszhet, hogy nem értékelnek minket eléggé. Ilyen esetben kifejezetten előnyös, ha karrierváltásunkkal együtt új célt is találunk munkánkban.

Féltékenyek vagyunk mások eredményeire 

Ha irigykedünk mások karrierjére, az egyértelműen annak a jele, hogy már nem vagyunk elégedett sajátunkkal. Ez az érzés sok bosszúságot okozhat munkatársainkkal vagy akár barátainkkal szemben is, és egyre frusztrálóbbnak találhatjuk munkánkkal kapcsolatos feladatainkat és társas összejöveteleinket. Ez a fajta érzelem aztán idővel nehezteléshez is vezethet, ami drasztikusan rombolhatja önbizalmunkat.

Más karrierútra vágyunk

Ha azon kapjuk magunkat, hogy gyakran gondolkodunk más életpályákon, amelyeket bejárhattunk volna, akkor tudat alatt más karrierre vágyunk. Töltsünk el egy kis időt azzal, hogy átgondoljuk karriercéljainkat, és határozzuk meg, hogy milyen út mellett éreznénk magunkat leginkább kiteljesedettnek. Ha ugyanis időben felismerjük a váltás szükségességére figyelmeztető jeleket, és van már elképzelésünk is következő célunkról ezen a téren, elkezdhetünk lépéseket tenni annak elérése érdekében.

A pályaváltás nehézségei

Ha pályamódosítást fontolgatunk, fontos, hogy megértsük, milyen akadályokkal szembesülhetünk karrierváltásunk során. Ezek jó eséllyel kialakult szokásainkat és készségeinket teszik majd próbára. Az évek során kiépült karrierünkben betöltött szerepünkből ugyanis egy új karrierben elfoglalt pozícióra váltunk, annak minden előnyével és nehézségével. A pályamódosítás akadályai megnehezíthetik elköteleződésünket és beilleszkedésünket, illetve a sikereket is új karrierünkben, ezért a lépés elszántságot igényel. Körülményeinktől függően számos kihívással szembesülhetünk – hogy pontosan mi mindennel, és mennyire lesz nehéz leküzdeni ezeket, az leginkább személyiségünktől és a választott iparágtól függhet.

Új kapcsolati tőke kiépítése

Ha korábbi karrierünk során erős hálózatot építettünk ki, akkor valószínűleg sok iparági kapcsolatunk volt, amelyekhez tanácsért fordulhattunk a nehezebb időkben. Amennyiben azonban másik iparágba költözünk, valószínűleg a semmiből kell új hálózatot építenünk. 

Pénzzel való gazdálkodás

Ha elgondolkodtunk már valaha a pályamódosítás lehetőségén, biztosan felmerült bennünk a váltást fontolgató emberek egyik leggyakoribb aggodalma, a pénz. Ha már hosszú ideje dolgozunk meglévő karrierünkben, akkor valószínűleg magasabb fizetést érdemeltünk ki, mint amivel új karrierünkben esetleg kezdeni fogunk. Mielőtt tehát bármilyen nagy változást hajtanánk végre karrierünkben, fontos megterveznünk, hogy pénzügyeinket hogyan tudjuk majd kezelni a változás alatt. 

Komfortzónánk elhagyása

Amikor egy általunk jól ismert munkakörből egy olyanba lépünk át, amelyet kevésbé látunk át, kénytelenek leszünk elhagyni komfortzónánkat. Ez a legtöbb ember számára nehéz kihívás, és normális, hogy idegesnek érezzük magunkat egy ilyen helyzetben. Ez az idegesség és aggodalom azonban csak pozitív jele annak, hogy komolyan vesszük a karrierváltást, és hogy megértjük a változás jelentőségét.

Megkönnyíthetjük a beilleszkedést, ha proaktívan keresünk egy mentort új területünkön, és új készségeket tanulunk. Ez segíthet önbizalmat szerezni új szerepkörünkben, és biztosíthatja, hogy legyen kihez fordulnunk, ha nehézségekbe ütközünk. 

Hatalmas változást hozhat életünkbe

A pályamódosítás egy életet megváltoztatni képes döntés, mind pozitív, mind negatív irányba, vagyis nagyon alaposan át kell gondolnunk, mielőtt meglépjük. Potenciális veszély, hogy akár évekig tarthat, mire újra a mostani fizetésünkhöz közeli szintre küzdjük fel magunkat, és jelenlegi szakmai magabiztosságunkat megszerezzük. Cserébe viszont kiegyensúlyozottabb mindennapokat, motivációt és új célkitűzéseket szerezhetünk, ami erősen ellensúlyozza az említett nehézségeket. Emiatt egyesek nehezen tudnak végleges döntést hozni a pályamódosításról, különösen, ha nagyon kockázatkerülők vagy határozatlanok. De minél többet tudunk meg arról a területről, ahová szeretnénk átlépni, annál biztosabbak leszünk abban, hogy helyes döntést hozunk.

Új készségek elsajátítása

Ha olyan pályára készülünk, amely nagyon különbözik a régitől, fontos, hogy új készségeket tanuljunk leendő sikereinkhez. Ez jelentheti azt, hogy munka közben sajátítjuk el a szükséges készségeket, de akár azt is, hogy órákat és tanfolyamokat kell vennünk meglévő készségeink bővítése érdekében. Attól függően, hogy mennyire technikai jellegű új munkakörünk, új készségeink elsajátítása akár huzamosabb időbe és rengeteg energiába is kerülhet.

Biztos munkahely

Legtöbbünk karrierváltás előtt azon a kérdésen aggódik legtöbbet, vajon választott pályáján nehezebb lesz-e munkát találni, mint a jelenlegin. Mivel a váltás miatt tapasztalatunk alig lesz az új területen, és szükséges képességeink sem biztos, hogy mind rendelkezésre állnak rögtön az elején, a munkáltatók talán óvatosabbak lesznek, hogy felvegyenek minket. De az is érdekelheti őket, hogy mennyire vagyunk elkötelezettek új karrierünk iránt, és nem fogjuk-e ezt is lecserélni, ahogyan ezelőtt is tettük.

Hogyan találjuk meg a számunkra megfelelő szakmát?

A család, a magánélet és egészség után az emberek többsége számára a munka jelenti a prioritási lista következő állomását. Ezért munkánk típusának megválasztása vitathatatlanul az egyik legfontosabb döntés, amelyet életünk során meghozunk. Hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő karriert, érdemes betartani néhány egyszerű lépést.

Végezzünk önértékelést 

Mielőtt bármilyen fontos döntést hoznánk, érdemes időt szánni az önvizsgálatra. Gondoljuk át, milyen munkakörnyezetben szeretnénk dolgozni, milyen típusú munkát élveznénk, kivel szeretnénk együtt dolgozni, mik számunkra a legfontosabb értékek, mennyit szeretnénk keresni és még sok minden mást. Miközben elmélkedünk, érdemes leírni egy listába jegyzeteinket – ez hasznos referencia lehet, amikor később értékeljük az egyes munkaköri leírásokat.

Készítsünk listát a kiválasztott állásokról

Miután egy kicsit többet megtudtunk magunkról és a munkával kapcsolatos igényeinkről, kezdjünk el olyan állások után kutatni, amelyek beleillenek a megálmodott profilba. Ha van olyan pozíció, amiről nem sokat tudunk, tegyük el későbbre, és nézzünk utána, lehet, hogy végül érdekes és vonzó karrierútra bukkanunk, amiért még tanulni is hajlandóak leszünk. Tipikus példa a projektmenedzserek esete, mely elsőre kevésbé tűnik izgalmasnak és változatosnak, de egy projektmenedzser képzésen megtapasztalhatjuk, miről is szól valójában ez a munkakör, ami valójában rendkívül színes és szerteágazó. 

Emellett ne feledjük azt sem, hogy a munkakörök nevei és az álláshirdetések nem mindig tükrözik tökéletesen a tényleges munkát. Lehet, hogy maga a megnevezés nem tűnik kívánatosnak, de a munkaköri leírás lehet, hogy tökéletesen illik hozzánk.

Szerezzünk képesítéseket és frissítsük önéletrajzunkat

Miután leszűkítettük elképzelt munkahelyeink listáját egy vagy esetleg két karrierlehetőségre, fel kell mérnünk, hogy szükségünk van-e képzésekre vagy bizonyítványokra ahhoz, hogy betörjünk ezek piacára. Míg egyes munkáltatók hajlandóak munkahelyi képzést biztosítani, mások olyan jelölteket keresnek, akik már rendelkeznek az elvárt követelményekkel. Egy adott munkakörrel kapcsolatos részletekért alaposan olvassuk át az álláshirdetést, fordítsunk kiemelt figyelmet a „Követelmények” és az „Oktatás és tapasztalat” szekciókra! A már említett példánál maradva: ha önéletrajzunkba bekerül egy sikeresen elvégzett projektmenedzser képzés dokumentációja, azonnal magabiztosabban és nagyobb eséllyel is pályázunk majd a profilba illő állásokra.

Merjünk lépni!

Természetesen érthető, ha egy munkahelyváltás félelemmel tölt el minket. Az új pozíciók új környezetet, új kollégákat és új elvárásokat jelentenek, amelyek a siker érdekében számos erőfeszítést és áldozatot igényelnek tőlünk. Azonban amint megtanuljuk, hogyan működnek új munkahelyünk rendszerei és a vállalati kultúra, illetve megtapasztaljuk, hogy kihez fordulhatunk segítségért, többé nem fogjuk feszültnek érezni magunkat, vagy azon aggódni, hogy valamit rosszul csinálunk. Ennek feloldása után újonnan választott karrierünkbe sokkal boldogabban és kiegyensúlyozottabban vethetjük majd bele magunkat, hiszen olyan munkát végzünk majd, melyet önismereti alapon választottunk magunknak, számunkra ideális feltételekkel.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.