Napjainkban az online térben egyre több veszély leselkedik ránk. Az elmúlt években az álláskeresés is teljesen megváltozott. Online interjúk, különböző portálok, ahova az önéletrajzunkat és más adatokat feltöltünk. A kommunikáció is gyakran egy weboldalon vagy e-mailben történik az adott céggel.

Sokszor már a keresés sem veszélytelen

Számtalan úton elindulhatunk, ha üres pozíciók után akarunk kutatni az interneten. Választhatjuk az álláskereső portálok felületét, ahova folyamatosan töltik fel a meghirdetett helyeket. Az is megoldás lehet, ha csak egyszerűen beírjuk a Google-be a pozíció nevét és megnézzük mit dob fel a kereső. A folyamathoz profi segítségét is igénybe vehetünk, például a CV Shark szolgáltatásai az egész álláskeresést hatékonyabbá tehetik.

Az internetes böngészés során számtalan veszély leselkedhet ránk. Sajnos könnyedén bele futhatunk egy-egy weboldalon olyan ajánlatba, ami egyszerűen túlságosan is csábító. A jelentkezés során rendszeresen megadjuk az elérhetőségeinket, amelyek általában a névből, e-mail címből, telefonszámból, valamint az önéletrajz feltöltéséből áll. Különösen veszélyes ez akkor, ha a CV-ben olyan személyes adatok is megtalálhatóak, amelyeket alapvetően nem adnánk meg csak úgy az interneten: például születési év, lakcím. 

A figyelmetlen jelentkezések után sokszor kaphatunk majd kéretlen e-maileket, akár olyan forrásból is, ahova eredetileg meg sem adtuk az elérhetőségünket. Akár kaphatunk még csábítóbb ajánlatokat is üzenetben, amelyekben ha rákattintunk az elhelyezett linkre, akkor csak nagyobb bajba fogunk kerülni. Alaposnak kell lenni az álláskeresés és az általános internetezés során is, mivel a csalók mindenhol jelen vannak.

A tudatos álláskeresés a kulcsa mindennek

Fontos, hogy a keresgélés során próbáljuk meg a jól ismert, megbízható és bevált platformokat használni, vagy az adott cégnek a hiteles weboldalán leadni a jelentkezést. A Google keresőben is gyakran bele lehet botlani kártékony oldalakba, amelyeknek csak az a célja, hogy minél több információt gyűjtsön be a jelentkezőkről. Lehet az egy e-mail cím, de a telefonszámunkkal is könnyedén vissza tudnak élni.

Ha pedig további személyes adatot kell megadni egy jelentkezés során, az csak még gyanúsabbá teszi az egész folyamatot.

Fontos a védelemről gondoskodni

Sokszor az sem elegendő, ha a megbízható oldalakat használjuk. Egyre többször olvashatjuk azt a hírekben, hogy egy-egy nagyobb platformot meghackeltek, a felhasználók adatai (elérhetőség, jelszavak) pedig kikerültek az internetre. Ezért is fontos, hogyha van rá lehetőség, mindig kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást. Ezzel nem lesz elég csak a jelszó ismerete, további információra is szükség lesz.

A jelszavakat pedig hatékonyan tároljuk, amihez ma már olyan minőségi szolgáltatások is elérhetőek, mint a Tresorit. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gondtalanul tudjuk állást keresni, szörfözni az interneten.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: cvshark.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.