A főpolgármester szerint az olcsó orosz gáz csak egy fideszes mítosz. Szerinte ugyanis a megemelt rezsiszámlák révén a magyarok Putyin háborúját finanszírozzák. Úgy véli, Magyarország ismét a történelem rossz oldalán áll, a kormány hintapolitikája vállalhatatlan.

„Nem csak hitványság, de lúzerség is. Nem csupán rossz oldal, hanem a vesztes oldal is. Az olcsó orosz gáz csak egy újabb fideszes mítosz. Bulgária fővárosában, Szófiában a novemberi piaci gázár 350 Ft/m3. A magyar kormány ezt 1500 Ft/m3-es áron kötötte le a budapesti távfűtés részére. Hol van az olcsó orosz gáz?” – írta csütörtök délutáni Facebook bejegyzésében Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincsen olcsó orosz gáz

A városvezető aztán megválaszolta a kérdést: sehol. Nincs olcsó orosz gáz, hiszen ha lenne, nem kellene brutálisan megemelt rezsiszámlákat fizetni az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak és a magyaroknak. Putyin nagyon drágán adja a gázt hazánknak, a megemelt rezsiszámláink pedig végső soron az ő „háborúját gazdagítják” (sic!).

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A költségvetési lyukakat tömködi be a kormány

A politikus úgy véli, a megemelt villanyszámlát sem azért kell fizetni, mert Paks hirtelen elkezdett volna drágábban termelni. Mindezt azzal magyarázta, hogy azt a horribilis lyukat, amit ütöttek a magyar gazdaságon az elfuserált orosz függőséggel és a drága orosz gázzal, úgy tömik be, ahogy csak tudják.

A zágrábi önkormányzat rögzített áron kapja a gázt

Példaként megemlítette, hogy Zágráb rögzített áron kapja az áramot a horvát államtól, körülbelül 30 Ft/kWh áron. Nekünk ugyanezért 462 Ft-ot kell fizetni, miközben Paks nagyjából 12 Ft/kWh áron termeli az áramot.

Vállalhatatlan a kormány hintapolitikája

„Magyarország ismét a semmiért állt a történelem rossz oldalára. Szembemegyünk Európával, szembemegyünk a szövetségeseinkkel és ismét, mint sajnos már oly sokszor, a vesztes oldalra állunk. Azért a vállalhatatlan hintapolitikáért, amit a kormány művel, semmit se kapunk” – vélekedett.

A kormány dönt, a felelősség viselése közös

„A szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek. A döntés és a felelősség a kormány kezében van. De a következményeket mégis közösen kell viselnünk” – zárta sorait Karácsony Gergely.

A tőzsdei árnál is többet fizetünk

A Népszava számításai szerint például az irányadó tőzsdei értéknél júniusban is közel tizedével drágábban kaptuk Putyintól a gázt. Mindez annak fényében érdekes, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még februárban azt mondta, Magyarország a tőzsdei ár ötödéért kapja a gázt.

Ez a szerződés volt a „rezsicsökkentés biztosítéka”

A cikk megjegyzi, Orbán Viktor és Szijjártó Péter a tavaly szeptemberben újrakötött magyar-orosz gázvásárlási szerződést a jelek szerint minden alap nélkül a „rezsicsökkentés biztosítékának” nevezte.

A Gazprom fenyegetőzésbe váltott át

Azonban Oroszország most azzal fenyeget, hogy amennyiben az Európai Unió árkorlátozással sújtja az orosz exportot, akkor leállítja a szállítást. Az orosz gázipari óriás, a Gazprom elnök-vezérigazgatója pár nappal ezelőtt azt mondta a Reuters szerint, hogy az árkorlátozás nyilvánvalóan a hatályban lévő szerződések megsértését jelentené.

Brüsszel ezzel válaszolna a Kreml ármanipulációjára

Az Európai Unióban egyébként folyamatosan gondolkodnak a gázársapka ötletén. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke minap azt mondta, így vennék fel a küzdelmet az ellen, hogy a Kreml manipulálja az energiaárakat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Shutterstock