Döbbenetesen sokba kerülnek a panellakások Budapesten, az elmúlt évek áremelkedései a paneleket sem kímélték. Ez jó az eladóknak, rossz a vevőknek, különösen, ha hitelt is fel kell venniük a lakásvásárláshoz. 

Emelkedő árak

2023 összességében inkább a stagnálás éve volt a lakáspiacon, a panelek esetében mégis leginkább áremelkedés volt megfigyelhető az utóbbi év során. Mindez azzal magyarázható, hogy a panellakások a nagyvárosi ingatlanok legolcsóbb típusai közé tartoznak, melyekre szinte mindig könnyű vevőt találni – írja a Pénzcentrum.

A 2. kerület a legdrágább

A panellakások átlagos négyzetméterárai Budapesten belül jelenleg a 2. kerületben a legmagasabb, ez 948 ezer forintos árat jelent. A dobogó másik két helyét a 11. és a 13. kerületek foglalják el 927 ezer és 901 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

23. kerület a legolcsóbb

A 3., 6., 14., 16. és a 22. kerületekben 800 ezer és 900 ezer forint közötti, míg a 4., 8., 10., 15., 17., 19., 20., 21. és a 28. kerületekben 700 ezer és 800 ezer forint közötti négyzetméterárakkal találkozhatunk. Csupán egyetlen kerületben, a 23-ban nem lépte még át az átlagos négyzetméterár a 700 ezer forintot.

Minimális önerő

A jelenlegi szabályozás szerint alapvetően a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének a 20 százaléka a kötelezően elvárt minimális önerő – ez az az összeg, amivel mindenképpen rendelkeznünk kell ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljanak velünk a bankok, amennyiben jelzáloghitelt szeretnénk felvenni és abból megvásárolni az általunk kiszemelt ingatlant. 

7 millió forint

Budapesten minimum 7 millió forintos önerővel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy egyáltalán hitelt igényelhessünk egy panellakás megvásárlásához. Ez azonban csak a legolcsóbb kerületben elegendő – a második legolcsóbb 18. kerületben már 7,5 millió forintra van szükség a hitelfelvételhez. 

Meghaladja az önerő a 10 milliót

A minimálisan elvárt önerő mértéke ugyanakkor több kerületben, nevezetesen a 9., 13. 16., 11. és a 23. kerületekben is meghaladja a 10 millió forintot, sőt, a 2. kerületben a 11 millió forintot is (11,4 millió).

Kiemelt kép: illusztráció