Harminc év után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bezárja a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán működő „Vonat” szállót, a lakókat pedig egy modern, újbudai létesítményben helyezi el.

2500 ember fordult meg itt

Az egykori katonai kórházvonat szerelvényében kialakított menedékhely a főváros egyik legnagyobb ellátó intézménye volt, ahol három évtized alatt több mint kétezer-ötszáz otthonát veszített férfi talált menedéket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emblematikus hely

A Vonatból hajnalonként a legtöbb munkát vállaló hajléktalan ember indult dolgozni éveken át. A Vonat bezárásával a fővárosi hajléktalanellátás kezdeti erőfeszítéseit idéző, a „hőskorból itt maradt” emblematikus intézmény szűnik meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szükségmegoldás volt

1993. december 6-án az akkori tervek szerint egy évre szóló szükségmegoldásként nyitott hajléktalanszállót egy külső sínpárra félreállított szerelvényben a Máltai Szeretetszolgálat, de a Vonat jelentette 110 férőhelyet mostanáig nem lehetett kivonni az ellátásból, mivel túl nagy kapacitás esett volna ki a rendszerből. A Vonat évi 180-250 lakójával a legnagyobb menedékhelyek egyikének számított.

Segítenek

Ahogy írtunk róla, a Máltai Szeretetszolgálat egyik intézményének vezetője lett az a lány, aki annak idején, 2008-ban különös kegyetlenséggel oltotta ki az édesapja életét. Renáta hosszú éveket töltött börtönben, ám szabadulása óta az élete 180 fokos fordulatot vett, most nehéz helyzetben lévő embereken igyekszik segíteni a Máltai Szeretetszolgálat kötelékében.

15 éve történt

A horrorisztikus események 2008-ban történtek, amikor is az apa sírját előre megásták a hozzátartozók, majd a leitatott férfit a felesége és az akkor 16 éves Renáta egy feszítővassal kezdte bántalmazni. A lány aztán egy éles eszközzel is megsebesítette az apját a nyakán, végül egy kézikocsival tolták ki a temetőbe, ahol élve eltemették.

El akarták tüntetni a nyomokat

Ezt követően a nyomok eltüntetésére koncentráltak, a házban a véres falakat lefestették, a véres ruhákat, függönyöket, fegyvereket eltüntették, aztán el is költöztek.

Kiderült az igazság

A hatóságok elől azonban nem tudtak elbújni, végül lebuktak az ügy pedig bíróság elé került. Ott a fiatal lány azzal védekezett, hogy az apja mindig is durván bánt vele, sőt olyan dolgokat művelt, amit kisgyerekkel nem szabadott volna.

Erőszakos volt az apa

Renáta azt is mondta, hogy a tragikus estén is ilyenformán közeledett hozzá az apja, továbbá azt vallotta, az anyja semmiről nem tudott, a bíró viszont ezt nem hitte el. Az ügyben végül összesen hat embert ítéltek el, Renáta jogerősen 11 évet kapott, ám feltételesen jóval előbb szabadulhatott, írja a Blikk.

Máltai Szeretetszogálat

A portál információi szerint Renáta most a Máltai Szeretetszolgálat egyik intézményének a vezetője, ezt maga a Szeretetszolgálat is megerősítette. „A Máltai Szeretetszolgálat megerősíti, hogy az egyik hajléktalanellátó intézményének vezetőjét korábban bűncselekmény miatt elítélték.”

Főállásban dolgozik, diplomát szerzett

„Az érintett dolgozó hét éve főállásban végez felelősségteljes munkát hajléktalan emberek között, diplomát szerzett, és bebizonyította, hogy képes és alkalmas magas szintű segítő munkát végezni” – közölte a megkeresésre a kommunikációs vezető Romhányi Tamás, aki kitért arra is, hogy a Szeretetszolgálatnak megalakulása óta eltökélt célja, hogy segítse a társadalom peremére szorult személyeket, köztük egykori hajléktalan embereket, más munkahelyen elhelyezkedni nem tudó fogyatékossággal élőket, gyógyult szenvedélybetegeket, nehéz sorsú romákat és börtönviselt embereket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.