A szép időjárás a szabadba csábít bennünket. Valószínűleg a gyermekeinket is elvarázsolta már a biciklizés élménye, ezért a kirándulásokra is inkább két keréken gurulnak majd inkább mint gyalogszerrel. Kitűnő választásnak tűnik, azonban ne feledkezzünk meg néhány fontos részletről. Könnyen megeshet ugyanis, hogy a kellemesen eltöltött percek egy stresszes élménybe torkollanak.    

A kerékpár legyen megfelelő állapotban  

Minden út előtt ellenőrizzük le az összes kerékpárt, nehogy előforduljon, hogy a gyerekekkel valahol ott rekedjünk valami műszaki hiba miatt, ami megelőzhető lett volna. Rosszabb esetben még baleset is történhet.

Szükségszerű a bicikli alapos ellenőrzése és karbantartása, főleg ha hosszabb ideje nem használtuk. Egy átlagos karbantartásra talán magunk is vállalkozhatunk, de a komolyabb hiányosságok eltávolítását bízzuk inkább szakemberekre a szervizben.

  • Megfelelő-e a kerékpárabroncs guminyomása? Nincs elkopva a gumiabroncs?
  • Nincsenek elkopva a fékek? Jól be vannak állítva?
  • A láncot kenjük be speciális olajjal úgy, hogy az egészet egy olajos réteg fedje be.
  • Milyen a rugózás nyomása? Tiszta-e a rugó?
  • Rendben van-e a keréktengely, nincsen-e nyolcas a kerekeken, jól be vannak-e húzva.
  • Nem lazultak-e meg a hajtókarok, az ülés, a csavarok, a pedálok. Amennyiben igen, a meglazult részeket be kell húzni. A biciklin semmi sem csöröghet vagy zöröghet.

Amennyiben gyerekkerékpárokról van szó, ellenőrizzük le és állítsuk be megfelelően az ülés magasságát. Amennyiben a gyermekünk kinőtte a biciklit, újat kell beszerezni. A túlságosan kicsi, illetve túlságosan nagy bicikli nem komfortos és nem is veszélytelen.

Bukósisak és fényvisszaverő elemek

A gyerekek részére 15 éves korig kötelező a bukósisak használata lakott területen kívül és belül is. Az idősebb korosztálynak nem kötelező, de ajánlott. Továbbá ajánlott a fényvisszaverő elemek használata a biciklisek számára a jobb láthatóság érdekében, valamint természetesen a bicikli megvilágítása is.

Hogyan öltöztessük a gyereket? Öltözet minden időjárásra

A gyerekruhák kiválasztása különösen fontos. Amennyiben csak a nyári hónapokban szeretünk kerékpáros kirándulásokat szervezni, amikor szép az idő, elég csupán vékony rövidujjú pólókat és rövidnadrágokat beszerezni. A lányos és fiú pólók többnyire jó minőségű anyagból készülnek, pl. pamutból, ezért nagyon kényelmesek és praktikusak az ilyen célokra.

Amennyiben viszont gyakrabban tervezünk biciklitúrákat, el kell gondolkodni azon, hogy milyen funkciós melegítő öltözetet szerezzünk be gyermekeinknek. A funkciós alsónemű alapelve, hogy gyorsan átengedi az izzadságot a bőrről és így szárazon tartja. Ennek a feltétele, hogy az öltözet többi rétege is izzadásgátló legyen, különben a funkciós melegítő öltözet elveszíti hatását.

A melegítő alsónemű nem hűt, gyorsan szárad és véd a meghűléstől vagy a felhevüléstől is. Sokan úgy vélik ezek az alsóneműk csak a téli időszakra szükségesek, ellenkezőleg, ez a ruházat nyáron is megállja a helyét, a melegebb hónapokban is. Nyáron válasszunk vékonyabb rétegűt.
Ami az anyagokat illeti, a Merinó anyag kidörzsölheti az érzékeny bababőrt, a 28 mikroméretű vastagságú szövet ellenére is. Annak érdekében, hogy a melegítő alsó funkciója megmaradjon, mindig olyan méretet vegyünk, amilyet a gyermekünk éppen visel. Testhezálló legyen, de ne szűk.

Meglehetősen kellemetlen helyzet állhat elő, ha hirtelen időváltozás esetén hiányozna a hátizsákból a felső, a vízálló kabát vagy az esőkabát (integrált fényvisszaverő elemekkel), esetleg ha elfelejtjük a baseball sapkát vagy a kalapot, ami napszúrással végződhet.

A megfelelő kerékpáros öltözet ugyanolyan fontos, mint a megfelelő lábbeli. A lányos és fiús cipő kiválasztása közben ügyeljünk arra, hogy zárt, sportos, kényelmes és vízálló legyen. Ideálisak a vászoncipők. Nem ajánlott a szandál, és a papucs végképp nem. Ezek a lábbelik különösen veszélyesek biciklizés közben.

Útvonaltervezés

Az útvonalat (hosszúság, terep, emelkedők) mindig úgy tervezzük, hogy a legfiatalabb taghoz kell alkalmazkodnunk. Míg nekünk és a nagyobb gyerekeknek könnyűnek tűnhet az útvonal, a kisebbek számára megerőltető lehet. A kisebb gyerekekkel kerüljük a túl frekventált, dombos és emelkedő helyeket. Az útvonaltervezésnél ügyeljünk arra, hogy az úton tudjunk innivalót és ennivalót venni, tudjunk pihenni is. Főleg, ha egész napos kirándulást tervezünk.

Folyadék és harapnivaló

A rövidebb kirándulást valószínűleg az otthonról csomagolt harapnivalókkal is megoldhatjuk .Az éhségnél rosszabb a szomjúság. Az útra ezért mindig vigyünk magunkkal elégséges mennyiségű folyadékot. Szomjúság ellen a legjobb a nem hűtött mentes víz, ez a legjobb választás minden korosztálynak. Pihenés közben megfelelő harapnivaló a gyümölcs, amely pótolja az elhasznált energiát.

És még valami… A nap számos pozitív hatással rendelkezik, de csak míg le nem égünk. Különösen a gyerekeket, de magunkat is védeni kell a túlzott napsugárzástól a különböző UV filteres naptejekkel és ajakbalzsamokkal. Nagyon hasznosak a szúnyogok és kullancsok elleni készítmények is a csípések elkerülésére.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb 15 top hírportáljának elit klubjában van, akkor kattintson ide!