A koronavírus-járvány ideje alatt a magyarok többsége felélte a tartalékait, és a családok nagy része nem is tudna hirtelen mit kezdeni, ha lerobbanna az autója vagy elromlana a mosógépe. Egy komolyabb betegség is nagy rizikót jelent, főleg a pandémia idején, és az ilyen esetekben egy kis félretett pénz kifejezetten jól tud jönni.

Ennyi pénz maradt meg

Szinte az összes tartalékát felélte a korlátozások alatt a magyar emberek többsége, hiszen sokan kiestek a munkából, és kénytelenek voltak emiatt nélkülözni – írja a Blikk.

Többen próbálnak spórolni

A Generali felmérése alapján a nehézségek ellenére egyre többen próbálnak félretenni, ugyanakkor sokaknak egyáltalán nincs pénze. Egy átlagos kereső havi 22 600 forintot tud félre tenni, és 7 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyermekes családoknak nehezebb

A megtakarításokkal és a spórolással a gyermekes családok közül már többen is hadilábon állnak: a családok kevesebb mint fele tud félretenni. A felmérés egyik fontos megállapítása, hogy a magyarok 36 százalékának legfeljebb egy hónapra elegendő plusz pénze van.

Csak ne történjen semmi baj

A felmérés kitér arra is, hogy egy betegség miatti keresőképtelenség már el is tudja kaszálni a család félretett vagyonát. Ez pedig a kritikus és gyorsan változó vírushelyzetben akár anyagi csődhöz is vezethet.

Párban könnyebb

Kiemelték azt is, hogy szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik nem egyedül keresnek, hanem mondjuk a házastársukkal közösen. Két kenyérkeresővel már jobb a helyzet, ám ebben az esetben is legfeljebb három hónapig húzhatják, abban az esetben, ha mindketten elveszítenék a munkájukat.

Kiderült az átlagkereset is

Mint megírtuk, Központi Statisztikai Hivatal (KSH) néhány hete tette közzé a legfrissebb felmérését arról, hogy mennyit keresnek az átlag dolgozók Magyarországon. Az átlagkereset számításánál a kis cégek dolgozóit is figyelembe vették, így pontosabb képet alkottak arról, mennyit visznek haza a magyarok a munka után.

Ennyit keresnek a magyarok

A mediánbér idén januárban a legalább 5 fős munkahelyeken bruttó 332 ezer, az összes munkáltatónál pedig 319 ezer forint volt.

Ez is érdekelhet

Nem mindenkivel számoltak

A KSH kutatása azonban nem ad teljes képet a valódi számokról, mivel a felmérésben nem szerepeltek azok, akik nem teljes munkaidőben dolgoznak. Így kimaradtak a kutatásból az egyéni vállalkozók, a részmunkaidőben és a tanulás mellett dolgozók is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay