A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásokat adott ki arra vonatkozóan is, hogy mit kell tegyenek az élelmiszereket előállító üzemekben, az élelmiszereket árusító helyeken és még a vágóhidaknak is adtak tanácsokat. Ezek közös jellemzője, hogy csak egészséges ember dolgozhat, és minden higiéniai szabályt a lehető legszigorúbban be kell tartani.
A jelenlegi rendkívüli helyzetben fokozott odafigyeléssel és a napi higiéniai szabályok szigorú betartásával a lakosság is sokat tehet a járvány megfékezéséért. Mindenki vegye komolyan és tartsa be a humán járványvédelmi előírásokat! Ennek értelmében minden felelős embertől elvárható, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, így élelmiszerüzletbe, vendéglátóhelyre sem!
Tanácsok bevásárláshoz:
- Írjunk bevásárlólistát!
- A tudatos vásárlás a konyhában, sőt már előtte, a fejünkben elkezdődik.
- A mostani helyzetben alapszabály, hogy nem kell naponta a boltba járni!
- Jóval azelőtt, hogy elindulnánk, még otthon gondoljuk végig, mit szeretnénk a héten főzni
- Már mielőtt elindulnánk a boltba, mossuk meg alaposan a kezünket, vagy használjunk fertőtlenítőszert. Jelenleg az üzletekben is javasolt kézfertőtlenítő-szert kihelyezni a vásárlótérbe, vegyük igénybe őket!
Csomagolt, csomagolatlan
- Az üzletben csak olyan csomagolt árut vegyünk le a polcról, ami szennyeződésektől mentes.
- Különösen fontos, hogy csak azt a terméket fogjuk meg, amit végül a kosarunkba is teszünk.
- A csomagolatlan termékeknél fokozottan ügyeljünk a kihelyezett mérő- és fogóeszközök helyes használatára. Az ilyen termékeket úgy csomagoljuk el, hogy ne szennyezhessék a kosarunkban lévő többi árucikket.
Távolság, fizetés
Az üzletben igyekezzünk megtartani az 1-2 méteres távolságot a többi vásárlótól és a dolgozóktól. Ez különösen fontos sorban állás közben. Fizetéskor részesítsük előnyben az önkiszolgáló pénztárakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a pénztárossal szemben is törekedjünk megtartani az 1 méteres távolságot. Készpénz helyett válasszuk a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ha mégis készpénzhez nyúlunk, utána fertőtlenítsük le kezünket.
Otthon
Hazaérve első dolgunk az alapos kézmosás legyen, utána kezdjünk neki a megvásárolt termékek elpakolásához.
A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!
Fogyaszthatósági idő, minőségmegőrzési idő – Mi a különbség?
Most, hogy különösen meg kell fontolnunk miből, mennyit vásárolunk, hasznos megérteni a két kifejezés közötti különbséget.
- Fogyaszthatósági idő: Ezt a dátumot a gyorsan romló termékek csomagolásán tüntetik fel. Eddig az időpontig az élelmiszer elfogyasztható. Utána a termék már veszít eredeti minőségéből, sőt, az elfogyasztása egészségi kockázattal járhat.
- Minőségmegőrzési idő: Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.
- Nagyon fontos tudni, hogy lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű termékeket TILOS árusítani. Ha ilyen terméket látunk egy üzletben, jelezzük az eladóknak, hogy levehessék a polcról.
Maximalizáljuk az élelmiszerbiztonságot a kamrában és a hűtőben!
- Bármekkora legyen is az otthonunk (hűtő, kamra) tárolókapacitása, az élelmiszerbiztonsági szabályok a mostani időszakban fokozottan érvényesek. Így van ez akkor is, ha tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) más módon – pl. szennyezett élelmiszer fogyasztása révén – terjedne.
- Ha a hűtést igénylő élelmiszer vagy készétel gyorsan egy jól működő, tisztán tartott hűtőszekrénybe kerül, akkor megelőzhetőek az élelmiszerek romlási folyamatai és az élelmiszer eredetű megbetegedések.
- A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Ha teljesen tele van a hűtőszekrény, nagyobb fokozatra kell állítani, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján ugyanannyi legyen!
- Az étel tiszta, fedett tárolóedénybe, illetve csomagolóanyagba kerüljön!
- A romlandó élelmiszereket 2 órán belül be kell tenni a hűtőszekrénybe.
- Tartsuk tisztán a hűtőt, dobjuk ki a lejárt élelmiszereket!
Az elrendezés szabályai
- Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
- A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
- A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
- Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.
Amit a fagyasztott élelmiszerekről tudni érdemes
- Lejárt, sérült csomagolású, tömbbé fagyott készítményt ne vásároljunk meg!
- Gyorsfagyasztott terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg mélyhűtőben, –18ºC-on tárolják!
- Mindig a hűtött terméket vegyük meg a legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza! A hazaszállításhoz lehetőleg hűtőtáskát használjunk és a különböző termékeket (zöldségek, nyers húsok, fogyasztásra kész termékek) külön zacskókba csomagoljuk!
Az otthoni fagyasztás szabályai
- Első lépésként nézzük át, mi található a fagyasztónkban! Ellenőrizzük a csomagolás épségét és a rajta feltüntetett minőségmegőrzési időt! A gyanús termékeket inkább dobjuk ki!
- Különítsük el a különböző élelmiszertípusokat (húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek), így könnyebben megtaláljuk, amit keresünk és megelőzhetjük a keresztszennyeződést is.
- Mielőtt a fagyasztóba nyúlunk, mindig alaposan mossunk kezet!
- A húsokat vegyük ki az eredeti csomagolásból és helyezzük őket fagyasztótasakba!
- Fagyasztott élelmiszereink csomagolására írjuk rá, mit tartalmaz, mikor fagyasztottuk le! Ez azért fontos, mert mindig a legrégebben eltett ételeket érdemes leghamarabb felhasználni!
- A fagyasztott élelmiszereket lehetőleg a hűtőben, gondosan elkülönítve olvasszuk ki. A felolvasztott terméket azonnal használjuk fel és ne tároljuk tovább, főként ne fagyasszuk le újra!
- A fagyasztott húsokat lassú felengedés után alaposan süssük-főzzük át! Az étel belseje mindenképpen érje el a 75ºC feletti hőmérsékletet legalább 2 percen keresztül!
- A mélyhűtött zöldségeket még fagyott állapotban tegyük forrásban lévő vízbe.
- Késztermékek esetében mindig alaposan olvassuk el az elkészítési javaslatokat és tartsuk be a leírtakat.
- Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni és fertőtleníteni.
Netes ételrendelés
- Az ételek házhozszállítása számos szakmai kérdést vet fel, különösen azért, mert ez a szolgáltatási forma napjainkban egyre nagyobb teret nyer. A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel különösen figyeljünk oda az alábbiak betartására!
- Tekintettel arra, hogy a szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, válasszunk a lakóhelyünkhöz közeli létesítményt, ahonnan rövid idő alatt ki tudják szállítani az ételt.
- Az ételek átadása-átvétele során sem szabad megfeledkezni a higiéniáról. Kerülendő a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése.
- A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, oly módon, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia. Az étel neve, származási helye, fogyaszthatósági / minőség-megőrzési ideje mellett fogyasztási és tárolási „szabályokat” (pl. „fogyasztásig hűtve kell tárolni” vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges”) is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.
Kerüljük a kézpénzes fizetést, lehetőleg előre utalással fizessünk
- Élelmiszer-szállítással kizárólag egészséges személy foglalkozhat. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie, kezeit fertőtlenítenie kell.
- A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63°C-ot. Elvárható esetben az Ön által rendelt meleg étel frissen készül, és a megrendeléstől számítva kb. 1 órán belül már az asztalára is kerül. Ha szállítása melegen tartó táskában vagy ládában történt, akkor ez a feltétel biztosított. Hideg ételeket hűtőtáskában, legfeljebb 5 °C szabad szállítani.
- Kicsomagolást követően javasolt kezünket megmosni, fertőtleníteni.
- A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett. Tehát nem elég csak megmelegíteni!
- Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!
- Amennyiben gyermeknek, illetve idősnek is rendelt ételt, úgy fentiek teljesülésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ők érzékenyebben reagálhatnak az esetleges fertőzésre, a nem megfelelően készített, kiszállított és tálalt étel elfogyasztására.
Kiemelt kép: iluusztráció