Környezetbarát autóbuszokkal gazdagodhat a fővárosi járműpark a 2025-ös esztendőtől. Az új buszok a modern kor elvárásainak megfelelő felszereltséggel kényelmes utazást tesznek lehetővé az ígéretek szerint. Mindemellett még Budapest élhetőbbé tételéhez is hozzájárulnak.

Magyarországon ilyesmire eddig nem volt példa

Először indult úgy közbeszerzési eljárás hazánkban, hogy a közlekedésszervező teljesen elektromos meghajtású buszokkal várja el a közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetését. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK már többször hangsúlyozta, hogy céljuk a fenntartható működés. Ebbe beletartozik az is, hogy élhetőbb legyen a főváros és tisztább legyen a levegője. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erre lehet számítani

2025-ben ütemezetten lejár az a megállapodás, amelynek értelmében 2015-től 240 autóbusz állt forgalomba az ArrivaBus Kft. jóvoltából. Az új megállapodás a lejáró szerződésekben foglalt feladatok egy részének ellátását biztosítja 2025-től. A kontraktus 12 évre szólhat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezt tartalmazza az ajánlati felhívás

Október 25-én jelent meg az az ajánlati felhívás, amely 50 szóló elektromos autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglal magában. A buszokat üzemeltetni kell, azaz karban kell őket tartani és gondoskodni kell a sofőrök alkalmazásáról is. Ezen felül az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítására és üzemeltetésére is a jövőbeli szolgáltatónak kell megoldást találnia.

Javulhat a fővárosi tömegközlekedés színvonala

A BKK a közleményében azt írja, hogy az új megállapodás következtében emelkedhet a budapesti közösségi közlekedés színvonala. A járművekkel szemben ugyanis elvárás, hogy tágas férőhellyel, légkondicionálással, akadálymentességgel rendelkezzenek. Ezen felül fel kell őket szerelni fedélzeti kamerákkal és korszerű utastájékoztató rendszerrel, ezek az utasok komfortérzetét szolgálják.

Ezek a hosszútávú célok

A buszflottát folyamatosan fiatalítják, így már csak alacsony padlós buszok közlekednek a fővárosban. 2022 őszén 135 busszal bővült a BKV Zrt. autóbusz-állománya. 2023 májusától 150 korszerű, klimatizált, környezetbarát busz állt forgalomba, amelyeket az ArrivaBus Kft. üzemeltet.

Még mindig nem tökéletes a helyzet

Ahogyan azt a közösségi közlekedéssel utazók tapasztalhatják, jelenleg még 300 korszerűtlen busz rója a főváros útjait. A Főváros és a BKK ezért azon dolgozik, hogy folyamatosan megújítsa és frissítse az autóbuszparkot. Ennek kapcsán a BKK több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat a szolgáltatóival, az ArrivaBus Kft.-vel valamint a BKV Zrt.-vel összefogva.

Ez a főváros célkitűzése

Budapesten az a cél ,hogy modern és egyben környezetbarát buszokkal utazhassanak az emberek. Az Európai Bizottság döntése értelmében 2050-re karbonsemlegesnek kell lennie az EU-nak. A Budapesti Mobilitási Terv éppen ezért a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését forszírozza.

Ezek is érdekelhetnek!

Milyen fejlesztések várhatók?

A következő években 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos fog érkezni. Ez az EU támogatásával történik meg. Jelenleg már az összes Solaris-Skoda Trollino trolibusz közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amit a BKK kedvezményes áron szerzett be.

Egymilliárd forint sorsáról döntöttek a budapestiek

Ahogyan azt megírtuk, ősszel a fővárosiak dönthettek arról, hogy mely fejlesztési javaslatokat valósítsa meg a Fővárosi Önkormányzat. Több mint százezer voks érkezett. Arról, hogy konkrétan mik fognak megvalósulni, ebben a cikkben írtunk. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: – Forrás: BKK