A Fővárosi Törvényszék elsőfokon két év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit, akit 7 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádoltak.

Eltiltották az oktatástól

A bíróság 1 millió 200 ezer forintra vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben, akit végleges hatállyal eltiltott az oktatási tevékenység gyakorlásától.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pénzt kért a szülőktől

Az ítélet szerint a terhelt egy budapesti iskola vezetőjeként – kötelességeit, továbbá az ingyenes alapfokú általános iskolai és középfokú gimnáziumi oktatásra vonatkozó szabályokat megszegve – külföldi állampolgárságú szülőktől pénzt – összesen több mint ötmillió forintot – kért gyermekeik két tanítási nyelvű osztályba történő felvételéért.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

FRISS!

A szülők nem tudták, hogy nem ingyenes az oktatás

A szülőknek nem volt tudomása arról, hogy az oktatás ingyenes és a felvételhez kötelezően előírt szintfelmérőket kell a diákoknak teljesíteniük.

Odaadták az összeget

A pénzt annak tudatában adták oda a vádlottnak, hogy az a gyermekeik két tanítási nyelvű osztályban való képzésének díja. A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, azt, hogy a vádlott a bűncselekményt kötelességét megszegve és egyben üzletszerűen követte el, olvasható a Főrávosi Törvényszék közleményében.

Enyhítő körülmény

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terhelt büntetlen előéletét, idős korát, egészségügyi állapotát, azt, hogy a munkaviszonya alatt többféle kitüntetést kapott, továbbá az időmúlást is.

Felfüggesztettet kapott

Mindezekre tekintettel a bíróság úgy ítélte meg, hogy a büntetéssel elérni kívánt célok a vádlott esetében a felfüggesztett szabadságvesztéssel és a kiszabott pénzbüntetéssel is biztosíthatók.

Nem jogerős

Az ítélet nem jogerős, mert mind az ügyészség, mind a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels