Nem mindennapi látványban volt részük a gazdagrétieknek. Öt vaddisznóból álló konda eszeveszettül szaladgált az autók között a Gazdagréti lakótelepen. Az eset pénteken történt a látványos videót a cikkünk alján nézheted meg.

Vaddisznó konda

Már nem csak egy-egy vaddisznó, hanem egy teljes vaddisznó konda merészkedett be legutóbb a fővárosba. Az állatok megvadulva szaladtak a Gazdagréti lakótelepen ide-oda az úton. Az esetről videó készült, ezen jól látszik, ahogy a panelek között rohannak az állatok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íjas vadászok

Az állatok vélhetően a közeli erdős területről érkeztek a városba. Korábban az elsők között számoltunk be arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Gazdagréttel szomszédos Madárhegyen íjas vadászok nyilazzák le az utcákra tévedt vadakat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Gazdag környék vaddisznókkal

A Gazdagréti lakóteleptől pár utcányira egyre-másra nőnek ki a hegyoldalból a luxuslakások, apartmanok, családi házak. Láthatóan jólszituált környék ez, ahol szinte minden az elmúlt évtizedben épült. Az egyik építkezésen dolgozó férfi azt mesélte a BudaPestkörnyéke.hu munkatársának a helyszínen, hogy CSOK-os környék ez. Több utcányi ház szinte pillanatok alatt épült fel és amíg felvehető a családtámogatási hitel, addig nem is lesz leállás.

Vaddisznókra figyelmeztetnek

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Sok a vaddisznó a környéken

Az utcák sarkára kiragasztott cédulák arról árulkodnak, hogy valóban sok a vaddisznó a környéken. A Hosszuréti út egyik kerítésén ez a felirat olvasható: „Értesítjük a lakosságot, hogy a 11. Kerület Újbuda Önkormányzat közigazgatási területén a vaddisznók károkozásának visszaszorítása érdekében az Önkormányzat mezőőri feladatokkal megbízott szakembereket alkalmaz.” – írják, majd így folytatják:

Kilövik a veszélyes állatokat

Feladatukat a bejelentések alapján az állatok, elsősorban a vaddisznók lakott területektől való távoltartásával, károkozás megelőzéséével, vadriasztó szerek és eszközök alkalmazásával, veszélyeztetés esetén kilövéssel végzik el.” IDE KAPCSOLÓDIK: Nagy a riadalom Újpesten, vaddisznó járkál a lakótelepen

Vaddisznók százai

Somogyi Zoltán vadőr elmondta, hogy az elegáns dél-budai, hegyvidéki területek lakói vaddisznók és rókák százaival laknak mindennapos társbérletben, a vadőr legfőbb feladata pedig az, hogy ezeket a vadakat visszaszorítsa eredeti élőhelyükre, a Pilisi Parkerdő területére. EZT IS OLVASD EL: Vaddisznó támadás Szentendrén! A kutya megvédte a gazdáját, de csúnyán megsérült

Emberéleteket veszélyeztetnek

Somogyi Zoltán tájékoztatása szerint a vaddisznó kondák a közeli erdős hegyi területekről érkeznek a városba élelmet keresni. Ne felejtsük, hogy mindez belterületen történik, ahol emberéleteket is veszélyeztethetnek, de a vadászati törvény értelmében lakókörzetben a vadakra nem lehet vadászni – mondta a férfi. TÉMÁBA VÁG: Vaddisznó támadt egy anyára és gyermekére Kerepesen, a polgármester kiakadt

Pusztító vadászíj

Mivel a puska tiltott, ezért három vadász-íjász kollégájával „apasztja” a helyi vaddisznóállományt, amelynek egyedszámát 100-150 tagúra becsüli a környéken. A vadászíj nem tűzfegyver, de az ereje vetekszik egy sörétes puskáéval: százméteres távolságon belül garantáltan pusztító – mondta. EZT NÉZD! Rohanó vaddisznó az utcán, egyre beljebb merészkednek a vadak a fővárosba – Videó

Nagy utat tesz meg az információ

Ha valaki bejelenti, hogy vaddisznót látott az utcán vagy a kertben, felhívja a rendőrséget, ők értesítik a Pilisi Parkerdő Zrt-t, akik szólnak a helyi önkormányzatnak, azok pedig Somogyi Zoltánéknak, akik íjakkal érkeznek kilőni az állatokat.

Okos állat a vaddisznó

Somogyi úr szerint elég, ha néhány egyedet sikerül kilőniük, mert kellően intelligens állat ahhoz a vaddisznó, hogy megneszelje, veszélyben van, ajánlatos inkább elkerülni a környéket. Tavaly hét vaddisznót lőttek ki íjjal.

A rókákat Biatorbágy környékén engedik el

Rókákból is rengeteg van a környéken, ezeket az állatokat csapdával fogják meg, majd elviszik őket Biatorbágy környékére és ott szabadon engedik őket – tette hozzá a mezőőr. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a friss videó a rohanó vaddisznókról

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból