Újabb jelentős szakaszához ért a Lánchíd felújításának folyamata. Március 17-én, szerdán a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. megkezdi a munkaterület átvételét, és ezzel egy időben lezárja az átkelőt a gyalogosok elől.

Két évig nem mehetsz át gyalog a Lánchídon

Elkezdődik Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének a korszerűsítése. A március 17-i, részleges munkaterület-átadás és -átvétel során lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát is. A gyalogosok egészen a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig nem mehetnek át a Lánchídon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az építészeti felmérések miatt zárják le a járdákat

A járdák március 17-i lezárására azért van szükség, mert a kivitelező A-Híd Zrt. így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. Ezekre többek között a darupálya kiépítése, valamint az odaépülő állványzat felállítása miatt van szükség. EZT OLVASTAD? Orbán Viktor letekintett a lassan életeszélyes Lánchídra, majd köszönetet mondott

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Ilyen rozsdás most a Lánchíd

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Adok-kapok

A buszok továbbra is átmennek rajta

A munkaterület-átadás és -átvétel szerdán a hídfők környezetével és a gyalogos járdákkal kezdődik. Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta. A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet majd átsétálni a hídon, ezért a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

2023-ra lesz teljesen kész

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A Lánchíd korszerűsítése változást hoz majd a fővárosban közlekedők életébe, ezért a forgalomzárás és a felújítás részleteiről a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.EZT IS OLVASD EL: Kettéáll a füled az egész Lánchíd felújítástól, a politikusok csak nyomják a sódert, a híd pedig egyre pocsékabb állapotban van

A 150. szülinapra elkészül

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, és megkezdődik a műszaki átadás-átvételi eljárás, amely harminc napig tarthat. Cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon – írják a BKK szerkesztőségünknek küldött közleményében.

18,8 milliárdba kerül

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újíthatja fel hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát. A korszerűsítés már nem tűrt halasztást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Széchenyi lánchíd felújítása ezekre a feladatokra terjed ki:

 • újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják a gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat
 • a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről
 • a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják
 • a föld alatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik
 • kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése
 • a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják
 • a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik
 • új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel
 • a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják
 • gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;
 • kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

Kiemelt kép: Lánchíd – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu