Az ingatlan adásvételi szerződés érvényességéhez szükséges egyetlen formai kritérium a szerződés írásba foglalása. Így  lehetséges, hogy a vételi ajánlatnál leírtak szerint az ingatlan adásvételi szerződés érvényesen létrejöhet a felek között ügyvéd közreműködése nélkül is, feltéve, hogy a felek az ingatlan adásvételi szerződés lényeges feltételeit írásba foglalták.

A vevő tulajdonszerzéséhez azonban nem elegendő az érvényes adásvételi szerződés. Az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez az adásvételi szerződésen felül a tulajdonjog átruházásnak az ingatlan-nyilvántartási bejegyzése is szükséges.

Ahhoz azonban, hogy a szerződés ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas legyen előfeltétel, hogy a szerződés ügyvédi ellenjegyzéssel legyen ellátva (vagy esetleg közokiratba foglalják a felek). Erre tekintettel az ingatlan adásvételi szerződés a fentiek szerint ugyan létrejöhet érvényesen a szerződő felek között anélkül, hogy a szerződéskötésben ügyvéd (közjegyző) közreműködne, azonban a tulajdonszerzés ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének nélkülözhetetlen feltétele ügyvéd vagy közjegyző közreműködése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák rendszeresen. Nézze meg a legfrisebb cikkeinket, kattintson ide!

Említést érdemel az is, hogy ingatlan tulajdonjogának bejegyzésére irányuló eljárásban kötelező a jogi képviseletet, tehát az ügyvéd ezen a ponton sem megkerülhető. Ez nyilván komoly bánat az ügyfelek részére, ha kizárólag az ügyvéd igénybevételével járó költségeket nézzük.

Másrészről azonban a jó ügyvéd olyan az ingatlan vásárlás során, mint a jó műszaki ellenőr a családi ház építése során. A ráfordított összeg sokszorosan térül meg, amikor egy hozzáértő szakember megfelelő információval látja el az ügyfeleit.

Erről a témáról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!


A szakértő: Dr. Bacskó László, ügyvéd

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: illusztráció