Noha rengeteg a megválaszolatlan kérdés, a legfontosabb talán még is csak az, hogy a kisbaba ismét nevelőszüleinél van. Egy azonban már most biztosnak tűnik: szabálytalanul vitték el a csecsemőt.

Vége a drámának

Gyorsan megoldódott az eltűnés miatt körözött öt hónapos Szabó Kitti ügye. Az örökbefogadásra jelentkezett brit–afgán házaspár visszavitte az ócsai nevelőszüleihez a csecsemőt – olvasható a Magyar Nemzet péntek délutáni cikkében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zavaros ügy

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, furcsa örökbefogadási eljárás zajlott le Pest vármegyében. Egy brit-afgán házaspár a korábban megfogalmazódott feltevés szerint elrabolhatta a kisbabát ócsai nevelőszüleitől. Az ügy meglehetősen szövevényes, s még sok részlet nem tisztázott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Lemondott róla az édesanyja

Kitti tavaly, augusztus 18-án, a budapesti Péterfy utcai kórházban jött világra. Édesanyja nem akarta a gyermeket, már születése előtt lemondott róla. Egy brit férfi, és a házasság jogán szintén brit állampolgárságú, afgán származású nő jelentkezett be a kislányért, akik korábban már fogadtak örökbe magyar gyermeket.

Látni szerették volna a gyermeket

A kislányt az eljárásig egy családnál helyezték el Ócsán. A nevelőszülőket karácsony előtt értesítették, hogy a leendő örökbefogadók szeretnék látni a kislányt. Ennek apropóján döntöttek úgy, elviszik magukkal a csöppséget. Ekkor még nem zárult le a gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás. A titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban. Vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt.

Visszavitték

A kormánypárti lap közlése szerint a csecsemő tegnap még szerepelt a körözési listán, péntek reggelre azt törölték. Mindez azt jelenti, hogy Kitti előkerült, ráadásul egészségesen, ugyanis az örökbefogadását elindító brit–afgán házaspár értesült róla, hogy a rendőrség keresi a csecsemőt, ezért visszavitték őt oda, ahol megkapták: az ócsai nevelőszülőhöz.

Hivatalosan semmit sem kommunikálnak

Az illetékes gyámhivatal ugyanis személyiségi okokra hivatkozva semmilyen információt nem volt hajlandó elárulni Szabó Kitti kálváriájáról. „A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a gyámügyi és gyermekvédelmi eljárásban hozott döntés nem nyilvános, így a sajtó részére egyedi gyámhatósági ügyekben tájékoztatás nem adható” – írta válaszlevelében a fővárosi kormányhivatal.

Szabályellenesen vitték magukkal

Ám úgy tudják, hogy az örökbeadáshoz szükséges határozat meghozatalakor a gyámhivatal több eljárási hibát is elkövethetett. A gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában nem is zárult le – a titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban –, vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt és vitte magával.

Hogy kerülhettek azonnal élre?

Ráadásul az édesanya rosszul töltötte ki a gyermekéről szóló lemondó nyilatkozatot, emiatt a dokumentum érvénytelenné vált. Kitti már a második örökbefogadott gyermeke lett volna a külföldi párosnak. További kérdéseket vet fel, miként került az örökbefogadók listájának elejére a brit-afgán házaspár.

A rendőrök voltak a legjobbak

Körülbelül hatszáz – gyermektelen – házaspár vár jelenleg is arra, hogy örökbe fogadhasson egy három évnél fiatalabb gyermeket. Azonban a jelen állás szerint úgy fest a helyzet, hogy egyedül a rendőrség volt a leghatékonyabb akik december 21-e óta folyamatosan keresték a kisbabát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Freepik-illusztráció.)