Kötelező lesz a maszkviselés az éttermekben és a szórakozóhelyeken. A szigorítás hétfőtől lesz érvényes. Közben lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét, 73 pozitív esetet találtak.

Kötelező lesz a maszk

A szórakozóhelyen és vendéglátóhelyen csak fogyasztás alkalmával lehet levenni a maszkot hétfőtől, ezt leszámítva kötelező lesz viselni – jelentette be Kis Róbert az operatív törzs tájékozóján.

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészeti osztályát a koronavírus miatt. A tervezett műtéti beavatkozásokat a kórház lemondta, a halasztás eddig 12 elektív műtétet érint.

EZ IS ÉRDEKLEHET! Fontos dolgokat mond az orvos az influenza-oltásról, érdemes tudnod ezekről

Tombol a járvány a sebészeten

A hvg.hu azt írja, hogy 52 beteg, 11 nővér és 10 orvos érintett. A kórház értesítette a hatóságokat, a járvány kivizsgálását és kezelését a járványügyi protokoll szerint végzik, a sebészeti ellátásra szoruló betegek elhelyezéséről pedig a Központi Ágynyilvántartó rendelkezik.

Kifulladtak a mentősök

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, hogy a mentőszolgálat nem bírja teljesíteni a mintavételi igényeket. Míg pár hete naponta körülbelül 5 ezer mintát vettek le, addig mostanra már 12 ezer igény érkezik hozzájuk.

4-5 napot is várni kell

A mentősök túlterheltsége miatt, van olyan koronavírus tüneteivel küzdő beteg, akinek csak 4-5 nap múlva veszik  le a mintát. Holott ennél a betegségnél nagyon fontos, hogy minél hamarabb kiderüljön a fertőzöttség, mert abban az esetben ha időben megfelelő kezelést kap a beteg, akkor el lehet kerülni a nagyon súlyos vagy akár a végzetes állapotot.

Mintavételi pontok

„Annak érdekében, hogy minden járványügyi mintavételi megrendelést gyorsan tudjunk teljesíteni, a Belügyminisztérium közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állítunk be országszerte.” – írta csütörtökön Facebook oldalán az Országos Mentőszolgálat.

EZ IS ÉRDEKELHET! „November 9-én lenne Dóri születésnapja, de nem tudjuk, megéri-e egyáltalán” – élet-halál között lebeg az a 21 éves lány, aki súlyosan megsérült az M4-esen

 Az orvostanhallgatókat is bevonják

„Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képzésben részesíti, ami kiterjed a védőeszközök használatára, a beavatkozás szakmai protokolljára, a fertőtlenítésre és a szükséges adminisztrációra is. Az orvostanhallgatók önkéntes szakmai munkája természetesen beleszámít a tanulmányaikba is” –írja a mentőszolgálat

Kiemelt kép: