Több mint 200 utas rekedt Madeirán, akik a Wizz Air keddi járatával utaztak volna haza Budapestre. A légitársaság szerint az időjárás miatt nem tudnak leszállni a szigeten, az utasokat csak a veszély megszűnése után tudják hazarepíteni.

Erős volt a szél

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a magyar fővárosból indult és Funchalba tartott az a repülőgép, amely a viharos időjárás következtében nem tudott eredeti célhelyén leszállni. Erről maga a Wizz Air számolt beA BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tenerifén landolt a járat

A repülőgép végül a több száz kilométerre lévő Tenerifén tudott leszállni. A légitársaság szállásról és ellátásról is gondoskodott az érintett utasok számára, akik másnap reggel repülhettek volna át Madeirára. Ez azonban, mint kiderült, nem történt meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Törölték a járatot

Késő éjjel szállodába vitték a várakozó utasokat, hajnalban pedig újra kivitték őket a repülőtérre, miközben egyre későbbre tették az indulás időpontját, majd arról tájékoztatták őket, hogy a járatot törölték.

240 ember vár, sokan kisgyerekekkel

„Itt áll kb. 240 ember, sokan 2-3 kisgyerekkel és fogalmunk sincs, mit tegyünk. Ki tudja, mennyi idő, hány járat kell ahhoz, hogy mindenki hazajusson?” – közölte az egyik utas.

Budapest vagy Tenerife volt az opció

Az rtl.hu megkeresésére a Wizz Air közölte, hogy Budapest-Funchal (Madeira) járata kedden a madeirai erős szél miatt többszöri próbálkozás után sem tudott leszállni a helyi repülőtéren. Az utasokat Tenerifére vitték, ahol biztonságban leszállt a gép. Mivel a viharos szél továbbra sem csillapodott, szerdán a légitársaság úgy döntött, hogy az erre igényt tartó utasait visszahozza Budapestre, azoknak pedig, akik úgy döntöttek, hogy Tenerifén maradnak, lehetővé tette, hogy ingyen átfoglalják a visszaútra szóló jegyüket.

Folyamatos tájékoztatást ígértek

Madeirán is gond van: mivel az időjárás továbbra sem teszi lehetővé a Wizz Air gépek számára, hogy biztonságban leszálljanak Madeirán, a Funchal-Budapest járat utasait csak a veszély megszűnése után tudja hazarepíteni a légitársaság. Erről folyamatosan tájékoztatják az érintetteket.

Az utasok nem így tudják

Ehhez képest az egyik utas tudomása szerint a Wizz Air elzárkózik attól, hogy küldjön értük egy gépet. „Az utasokat beszállítják szállodába egy éjszakára. Holnap reggel mindenki úgy oldja meg a hazautazását, ahogy tudja. Ez viszont lehetetlen. Ide nyaralókkal teli gépek közlekednek, ennyi ember semmire sem fér fel. A legközelebbi, szombati Wizzair gép is telített” – írta egy utas a Híradónak.

A biztonság a legfontosabb

A Wizz Airnél felhívták a figyelmet arra is, hogy csak azokat az utasokat tudják közvetlenül a saját email-címükön vagy telefonszámukon tájékoztatni, akik a Wizz Air weboldalán vagy applikációján keresztül vásárolták a jegyüket, ellenkező esetben a közvetítő cég vagy az utazási iroda számára kénytelenek megküldeni a legfrissebb információkat. A Wizz Air elnézést kért az érintettektől a kellemetlenségért, hangsúlyozva, hogy az utasok, a személyzet és a repülőgép biztonsága a legfontosabb számukra.

Az előző hónapban is történt hasonló

Március elején Nizzában kellett volna leszállnia a Wizz Air egyik Budapestről induló járatának. E helyett végül Marseille városában tudott a gép landolni. Bár a két város ugyanazon országban található, és szárazföld köti egymással össze őket, a távolság körülbelül 120 kilométer a két repülőtér között. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI