Elkészült az M10-es útért harcoló Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület petíciója, amelyet minél több környéken élővel akarnak aláíratni. A beadványt Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak fogják elküldeni.

Az M10-es út kötné össze az M1-es és Esztergom között megépülő M100-as utat az M0-ás jelenlegi északi szektorával. A petíciót megfogalmazók attól tartanak, ha az M10-es később készül el, mint az M100-as, akkor a jelenlegi 10-es útra és a környező településekre: Pilisborosjenőre, Solymárra, Pilisszentivánra, Pilisvörösvárra, Piliscsabára, Tinnyére, Perbálra, Piliscsévre, Csolnokra, Kesztölcre és Dorogra óriási forgalom fog zúdulni.

Kritikus a forgalom

Az egyesület Facebook oldalára péntek délelőtt került ki a petíció teljes szövege. Ebben azt írják, az államtitkárnak, hogy „Valószínűleg az Ön számára is ismeretes, hogy a Pilisi-medencét átszelő 10-es számú országos főút forgalma kritikus mértékű lett, elérte kapacitásának felső korlátját. Több ezren késnek el nap mint nap az iskolákból, a munkahelyekről. A dugókban töltött felesleges idő emberi szempontból is hátrányos, de a környezetre is káros” – írják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kapcsolódó cikkek:

Lezárnák a 10-es utat, hogy végre elkezdődjön az M10-es gyorsforgalmi építése

60 százalékos forgalomnövekedés

Azzal folytatják a beadványukat, hogy a szakemberek szerint az M0 autóút északi szakaszának megépülése – míg az M0 nyugat meg nem épül – az egész térségben drasztikus forgalomnövekedést fog okozni, ami számítások szerint a 10-es főút jelenlegi, már most is elviselhetetlen 23000 autó/nap terhelés 50-60%-os emelkedését is jelenti majd.

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz – írja az egyesület a petícióban – hogy az M10 elkerülő út teljes, azaz Kesztölcig tartó szakasza egy időben, vagy azt megelőzve épüljön meg a tervezett M100- as úttal és az M0 északi szektorával, valamint vegyék ki a tervekből a Piliscsaba-Tinnye elkerülő utat.

Elviselhetetlen a forgalom

Már most is elviselhetetlen a forgalom az érintett településeken élők számára. Ez életminőségünk, egészségünk nagyfokú romlásához, előre valószínűsíthető leépüléséhez, ingatlanjaink elértéktelenedéséhez vezet – teszik hozzá.

A petícióban azt is megfogalmazzák, hogy az M10-es út létrejöttének hiánya a teljes térség ellehetetlenülését eredményezné. Mindezekre tekintettel, nélkülözhetetlenül szükséges ezen több évtizedes, kardinális probléma fentiek szerinti megnyugtató rendezése, a térség mintegy 60 ezer lakójának érdekében.

Fontolják meg a kérésüket

Azt kérik, hogy az államtitkár és a minisztérium fontolják meg egy csökkentett műszaki tartalmú (2×1 sávos) M10-es lehetőségét, ami egyébként számításokkal igazolt, hogy elegendő lenne. Ez bizonyára előre mozdítaná a probléma megoldását.

Azt is szeretnék elérni, hogy tegyék lehetővé számukra egy személyes konzultáció lehetőségét, valamint induljon meg egy párbeszéd a témában.

Kiemelt kép: BPK-illusztráció