A magyar úthálózatot kezelő Magyar Közút Zrt. a baleseti statisztikák alapján elkészítette az ország legveszélyesebb útszakaszainak a listáját. Meglepő, hogy a legveszélyesebb utak többsége a Dunántúlon van, különösen a Balaton felé vezető utak veszélyesek. A Budapesthez legközelebbi veszélyes útszakasz az 51-es úton van, ez a kilencedik az országos listán. A látványos térképet a cikkünk alján találod meg.

Baleseti gócok

2017 eleje és a 2019 vége közötti baleseti statisztikák alapján Magyarország 30 ezer kilométernyi közúthálózatának leginkább problémás szakaszain összesen 168 darab ún. baleseti góchelyet jelölt meg a Magyar Közút Zrt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kockázatos útszakaszok

„Rendszeres forgalombiztonsági vizsgálatok alapján társaságunk a kezelésünkben lévő közúthálózaton azonosítja a magas baleseti kockázatú rövid útszakaszokat, azaz baleseti góchelyeket. Feltárjuk a kialakult helyzet okát és meghatározzuk, hogy milyen beavatkozással csökkenthető az adott helyszín baleseti kockázata.” – írta a Magyar Közút a Vezess.hu oldalnak.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Valamilyen probléma van ezeken a helyeken

Az MK magyarázata szerint az ún. baleseti góchelyek olyan útszakaszok, ahol a balesetek száma szerint valamilyen probléma van a közút geometriai kialakításával, az érvényben levő forgalomszabályozással, közúti jelzésekkel, vagy az út környezetével.

A legveszélyesebb út

Az ország legveszélyesebb útja a Balatontól északra, a 82-es út Veszprém megyei szakasza, annak is a 25-26. km szelvénye. Itt a vizsgált időszakban 54 baleset történt – írja a Kékvillogó.hu hírportál.

Problémás Székesfehérvár környéke

Ha a térképre nézünk, feltűnő, hogy Székesfehérvár környékén két olyan utat is találni, ahol toplistás baleseti gócpont található. Az M7-es autópályán talán senki sem lepődik meg, hiszen roppant forgalmas sztrádáról van szó, azonban érdekes, hogy a Székesfehérvár melletti 7201-es mellékút 3. km szelvényével az országos toplista 7. helyén szerepel.

Komárom-Esztergom megye is az élen

Külön érdekes még, hogy Komárom-Esztergom megyében is két veszélyes útszakasz található, ezek is nagyon közel vannak egymáshoz. Itt is egy mellékút és a megye egyik forgalmas útja szerepel a listán.

Budapest környékén az 51-es út a problémás

Budapest környékén az 51-es út Pest megyei szakasza került fel a toplistára. A 21-22. km szelvény az országban a 9. legveszélyesebb baleseti gócpont.

Pécsen és Eger városán átvezető út is problémás

Az ország déli részén a 6-os főút Baranya megyei szakaszán található az 5. legveszélyesebb baleseti gócpont. Míg Észak-Magyarországon az Eger városán átvezető 25-ös úton található az ország 6. legbalesetveszélyesebb helye.

Kanyarok, kereszteződések

Az útkezelő értékelése szerint a 168 helyből külterületen jellemzően csomópont és éles kanyarok okozzák a legtöbb bajt, míg településeken belül a különféle útkereszteződések.

Mi történik a baleseti gócpontokkal?

A Magyar Közút felmérése háromévnyi problémákat tárt fel, majd elemezte őket, ami után 2020-ban megkezdték a helyek biztonságosabbá tételét. „A legveszélyesebb góchelyeken már megtörténtek a beavatkozások, illetve a nagyobb volumenű átépítésekhez szükséges tervezési munkákat is előkészítettük” – nyilatkozták.  

Lámpák, táblák

Összesen 11 helyszínen kezdték el a csomópontok jelzőlámpás forgalomirányításának kiépítését, vagy a meglévő forgalomszabályozás fejlesztését. 16 helyszínen végeztek kisebb beavatkozásokat burkolatprizmák telepítését, burkolat érdesítését, sebességmérők telepítését, figyelmeztető villogók alkalmazását. 25 helyszínen megerősítették a jelzésrendszert, például figyelemfelhívó táblázással, valamint burkolati jelek felfestésével. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Táblázatban így néz ki a feketelista

Ez pedig a térképünk, közelíts rá mobilon az ujjaddal

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: police.hu