A Magyar Közlönyben megjelentek a hétfőtől hatályba lépő szigoritások részletei. Bezárják az iskolákat, ruházati boltokat, edzőtermeket, zárva maradnak az éttermek, de sok kivétel van, így egyáltalán nem lesz minden zárva.

Maszkviselés

Közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles más emberrel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legszűkebb személyi körre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. A települések belterületén, az utcán és a közterületen – az e rendelet szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Kivételt képeznek a 6 éven aluliak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek, nekik nem kötelező a maszk viselése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Iskolák, óvodák, bölcsődék

A köznevelési intézmények – az óvoda és a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmény kivételével – és a szakképző intézmények tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek. Az óvodákban rendkívüli szünet van érvényben. A bölcsődék nyitva maradnak. A kollégiumok esetében az oktatási intézmény igazgatója döntése szerint működnek. A felnőttképzés képzései digitális formában, távképzéssel működhetnek. A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető. A már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani. EZT IS OLVASD EL: “Kapja össze magát a kormány, vessen véget az oltáskáosznak” – kéri Karácsony Gergely főpolgármester

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Sportolás a szabadban, kirándulás

A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni. A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak. EZ IS FONTOS: hétvégére meghirdetett tömeges oltás, Orbán Viktor kénytelen volt lefújni az egészet

Üzletek, amelyek nyitva maradhatnak

Sok üzlet bezár két hétre, a következő lista azokat tartalmazza, amelyek ebben az időszakban is nyitva maradhatnak. A napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek, a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek. EZT IS OLVASD EL: “Tragédia lesz, ha nem lépünk” – Orbán Viktor szerint akár 20 ezren is kórházba kerülhetnek pár héten belül, itt vannak a hétfői lezárások részletei

Nyitva maradnak a gazdaboltok is

Nyitva maradhatnak a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek.

Kertészetek, állateledel boltok és piacok is nyitva maradnak

Nem kell bezárni az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági üzleteket, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat, a kertészeti árudákat, a faiskolákat, a piacokat, a helyi termelői piacokat.

A gyógyszertárak sem zárnak be

Szintén nyitva maradhatnak a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletek, az állatgyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások, a nemzeti dohányboltok és az újságosok.

Az éttermek továbbra is zárva lesznek

Vendéglátóhelyekre, éttermekbe annyi időre lehet bemenni továbbra is, amíg a megrendelt ételt kifizeti és elviszi az ember.

Szolgáltatások, melyek működhetnek:

Minden, személyes jelenlétet igénylő szolgáltatást nyújtó helyet be kell zárni. Itt is sok a kivétel. Nyitva maradhatnak: a bankok, a közlekedési és a szállítási szolgáltatást nyújtók, magánklinikák, látszerészek, optikai szalonok.

Lesz posta és csomagküldés

Működni fog a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás, a totózó és lottózó szolgáltatás, a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás, az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás, a temetkezési szolgáltatás, az állategészségügyi szolgáltatás, az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás, az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás.

Patyolatok, ügyvédek is nyitva maradnak

Továbbra is lesz közétkeztetési szolgáltatás, az állattenyésztési szolgáltatás, ügyvédi szolgáltatás, biztonsági szolgáltatás, épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás, járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás, mosási és tisztítási szolgáltatás céljára szolgáló helyiségek vagy helyszínek.

Kaszinó

Tilos a játékkaszinónak, illetve a kártyateremnek a látogatása és ezeken a helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – tilos a tartózkodás.

Sport

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

Nőnap

A virágüzletek hétfőn, március 8-án, a nemzetközi nőnapon nyitva lehetnek, utána be kell zárniuk.

Büntetés

100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a szabályok megszegőire, illetve a helyet legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Vasvári Tamás