Történetének 2,5 éve alatt 1600 milliárd forint közelébe duzzadt a babaváró hitel állománya, így januárban már a teljes lakossági hitelportfólió 17 százalékát adta ez a támogatott konstrukció.

Töretlen a népszerűsége, de…

A babaváró kölcsön népszerűsége töretlen, idén is erős marad a kereslet a CIB Bank elemzése szerint, mindeközben azonban a Bank360.hu elemzése szerint a kamatemelések miatt egyre nagyobb kockázatot kell vállalnia azoknak, akik felveszik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ha nem születik meg a beígért gyermek

A Bank360.hu azt írja, abban az esetben, ha a hitelfelvevő családjában nem születik meg a beígért gyermek, a kamattámogatást elvesztő igénylőre akár 3,8 millió forintnál is nagyobb büntetés várhat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

FRISS!

A kamatemelés hatása

“A kamatemelések hatását minden hiteltípusnál érezzük: a piaci lakáshiteleknél egyértelműen szembetűnő a folyamat, közvetve viszont az állami kamattámogatással elérhető kölcsönöknél is tetten érhető a kamatváltozás.”

Kétmillióval több

“A babaváró hitel esetében a referenciakamat emelkedése miatt a kamattámogatás elvesztése esetén az első igénylőkhöz képest közel kétmillió forinttal többet kellene visszafizetni azoknak, akik most adják be az igénylést.” – írják.

Csökkenőben az érdeklődés

Bár az MTI tegnapi közlése szerint a babaváró népszerűsége töretlen, a Bank360.hu ezzel szemben azt írja, csökkenőben az érdeklődés, de még így is hatalmas összegeket vettek fel belőle.

Áprilisi adatok

“Az április elején közzétett, babaváró hitelre vonatkozó referenciaérték 5,08 százalék volt a márciusi 4,45 százalék után. Ennek hatására a kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 7,79 százalékról 8,60 százalékra emelkedett. Ezzel az értékkel kell számolni akkor, ha valaki nem teljesíti a futamidő első öt évében a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, és vissza kell fizetni az ebben az időszakban kapott kamattámogatást.” – derül ki az elemzésből.

Büntetés

Ez miatt pedig az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás összeges is emelkedik, amennyiben az első öt évben nem teljesül a gyerekvállalás. A Bank360.hu babaváró hitelkalkulátora szerint az áprilisi igénylőknek egy összegben 3,5 milli, míg a májusi igénylőknek már 3,87 milliós büntetést kell befizetniük, ami már gyakorlatilag háromszorosa a 2019-es kondíciónak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels