A helyi polgármester összekötötte a helyi termelőket az adakozni vágyókkal, így felvásárolják az érdi őstermelőktől a palántákat és tovább adományozzák a rászorulóknak. Sokan nyernek ezzel az egyszerű, de annál praktikusabb megoldással.

Csöngött az érdi városházán a telefon, a polgármestert keresték. Egy érdi őstermelő idős hölgy, a fiával együtt nevelnek zöldségpalántákat minden évben, hosszú-hosszú évek óta. Januárban kezdik a magok elvetését, és mire elmúlnak a fagyok, a fóliasátraikban egészséges, szép nagy palánták várják a kiültetést.

Az érdi piacon, illetve a vásárcsarnokban árusítanak évről évre. Az idén azonban a veszélyhelyzet következtében nagy bajba kerültek. A piacok bezártak, és mivel egyikük egészségi állapota sem teszi azt lehetővé, a házhozszállítást sem tudták vállalni.

Az őstermelő néni és fia elérte a polgármestert, Csőzik Lászlót, aki azt írta a közösségi oldalán, hogy „Néhány nappal a telefonbeszélgetésünk után, a Puhi-Tárnok Út- és Hídépítő Kft. vezetői kerestek meg azzal, hogy szeretnének adománnyal segíteni az érdi rászorulóknak.

A felvetésre, hogy vásároljanak palántákat, amit az Érdi Önkormányzat a Szociális Gondozó, illetve a helyi képviselők által juttatnának el rászorulókhoz, nagyon megörültek.

A városházán mindenki benne volt a szervezésben. A Szociális Gondozó munkatársainak fél nap alatt sikerült összeírni azokat a rászorulókat, akik értékként tekintenek a növényekre, és nagy segítséget nyújtana számukra az adomány.

Több mint 2000 darab paradicsom-, paprika- és egyéb zöldségpalántákat sikerült eljuttatnunk kisnyugdíjasokhoz, akik az otthonmaradást választották a veszélyhelyzet alatt, és így nehezen tudtak volna másképp palántákat vásárolni. Tudtunk adni palántákat rászoruló nagycsaládosoknak is, ahol szintén hatalmas örömet sikerült okoznunk a segítséggel.” – írta a polgármester.

250 forinttól indul a palánta ára

Egy paradicsompalánta átlagos ára 250 – 600 forint között mozog az agglomerációban, attól függően, hogy mennyire jó helyen sikerül beszerezni a palántákat.

Szenterndrén adatbázissal segítenek

Szentendrén termelői adatbázis létrehozásával és közzétételével kívánja segíteni és helyzetbe hozni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került helyi kis- és őstermelőket az önkormányzat.
A termelői adatbázis létrehozásának elsődleges célja: összekapcsolni a térség termelőit, akik termékkínálatukkal eddig is szolgálták a szentendrei piac látogatóit és mindenki mást, aki segíteni akarja a helyi kistermelőket azzal, hogy közvetlenül tőlük vásárolja meg termékeiket – írják a város oldalán.

Az érdeklődő őstermelők és kistermelők egy regisztrációs űrlap kitöltésével nevük és elérhetőségeik mellett az általuk kínált főbb terméktípusokat adhatják meg, valamint azt, hogy vállalnak-e kiszállítást. A vásárlók a megadott adatokból létrehozott adatbázisból tájékozódhatnak arról, hogy kik és mit kínálnak eladásra a környékükön.

Kiemelt kép: Palánták Érden – Forrás: Facebook/Csőzik László