Június 16-tól napközis és ottalvós nyári táborokat is lehet majd tartani egy szerda este megjelent kormányrendelet szerint. 

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerdán egy Facebook-videóban mondta el, hogy mikről döntött a kormány a bölcsődékkel, óvodákkal és iskolákkal kapcsolatban. Itt beszélt arról is, hogy a nyári táborok szervezéséről még egyeztetnek, arról csak jövő héten adnak tájékoztatást, ezzel szemben a Magyar Közlönyben már szerdán megjelent a bejelentés.

Gulyás Gergely egy hete mondta kormányinfón, hogy a kormány döntött a napközis nyári táborok megtartásáról, ám az ottalvósról csak hónap végén döntenek.

Ahogy a BudaPestkörnyéke.hu is írt róla, Maruzsa Zoltán délután egyébként elmondta többek között, hogy mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-től visszatérnek a normális működési rendhez. Az óvodák és a bölcsődék 2020. augusztus 31-éig legfeljebb két hétre zárhatnak be – írja az Index.

Arról is döntés született, hogy június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítés tartását, de a tanév hossza nem változik, és a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a digitális oktatás.

Nagy igény van a nyári táborokra, amit az is mutat, hogy amikor Novák Katalin államtitkár szavazásra bocsátotta a kérdést, a válaszadók 72 százaléka azt mondta: legyenek nyári táborok, védőintézkedésekkel. Sokan nyilvánítottak véleményt, 27300 szavazat érkezett. A hozzászólásokból kiderül: nagyon sokan nem tudják még, hogyan fogják megoldani a nyári szünet 11 hetében a gyermekfelügyeletet.

Gyerekek ezreinek nem jut majd hely a gyermektáborokban és a családoknak akár 25-30 százalékkal is többet kell fizetniük idén egy-egy turnusért, mint korábban – mondta a Ripostnak Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. Míg tavaly a napközis táborokért 20-30 ezer forintot kértek, most alig látunk olyan hirdetést, ahol 35 ezer forint alatt kínálnak napközis tábort. A szervezők döntő többsége 50 ezer forintot kér egy hétért, három étkezéssel és speciális foglalkozással.

A szakember abban bízik, hogy az idő előrehaladtával többen vállalkoznak ismét táborszervezésre, ami még csökkentheti az árat.

Kiemelt kép: illusztráció