Egy lakás berendezése, átalakítása során sok komoly döntést kell meghoznunk, ennek keretében pedig gyakran kompromisszumokat is kell kötnünk. Nincs ez máshogy a fürdőszoba kialakítása során sem: ki kell választanunk a falszínt, a csempét, az egyes berendezési tárgyak helyét, a legfontosabb viszont az a kérdés, hogy zuhanyt vagy fürdőkádat vásároljunk? Az ideális természetesen az lenne, ha mindkettőt beszerelhetnénk, de a legtöbb fürdőszoba ehhez túl kicsi. Mit tegyünk tehát, ha olyan fürdőszobát szeretnénk, ami az egész család igényeinek megfelel?

Kád vagy zuhany? Mi alapján választhatunk?

Örök vita tárgyát képezi az, hogy melyik a jobb megoldás egy fürdőszobában: a zuhanyzó vagy a kád. Természetesen mindkettőnek megvan a maga haszna, lássuk tehát, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés során. 

A fürdőkád előnyei 

Kinek ne nyújtana nagy örömet az, ha egy hosszú munkanap végén befekhet egy forró vízzel teli kádba, ahol egy rövid időre megfeledkezhet minden problémájáról? Ezt nyújtja nekünk a fürdőkád, ahol lehetőségünk van egy fürdőbomba, egy jó könyv és néhány illatgyertya társaságában kipihenni a nap fáradalmait. Egy exkluzív hidromasszázs kádban akár izmainkat is megmasszíroztathatjuk. 

A forró fürdő segíthet a bőrápolásban, hiszen megnyitja a pórusokat, emellett javíthatja a vérkeringést és enyhítheti az ízületi fájdalmakat is. A fürdőkád ráadásul a romantika és intimitás helye is lehet, hiszen itt valóban kettesben lehetünk párunkkal távol az okostelefonoktól és a rohanó élet problémáitól. A kádnak ezenkívül gyakorlati haszna is van, mivel kisgyerekes családokban jelentősen megkönnyíti és lerövidíti az esti fürdést.

És ami ellene szólhat

Az elsődlegesen felmerülő probléma a helyhiány, a legtöbb kád ugyanis nagy mérete miatt nem fér el kis helyiségben. Ha mégis befér, elveszi a helyet az egyéb berendezési tárgyak – szekrények, mosógép, szennyestartó – elől, ez pedig nem praktikus egy fürdőszobában. Erre természetesen van megoldás, hiszen kádakat változatos méretben gyártanak, de az kétségtelen hogy egy kis fürdőszobában nem lesz lehetőségünk hatalmas, kétszemélyes fürdőkád telepítésére. 

A kád hátrányai közé sorolhatjuk azt is, hogy a tisztálkodásra fordított idő megnő: nemcsak azért, mert hosszabb időt töltünk benne, de a feltöltése és leengedése is tovább tart, így ha sietünk valahova, valószínűleg nem a fürdés lesz a legjobb választás. Ha mégis szeretnénk az egész kádat teletölteni, jóval több vizet fogunk elhasználni, mint egy gyors zuhanyhoz. Ez nem csak energiatakarékossági szempontból lehet problémás, de arról se feledkezzünk meg, hogy egy kád telepítése rendszerint több költséggel jár, mint egy zuhanyzóé. 

Miért válasszunk zuhanyt?

A káddal szemben felhozható hátrányok a zuhany oldalán pozitívumként jelennek meg: ezzel a módszerrel időt takarítunk meg, hiszen a zuhanyzás gyorsabb és hatékonyabb módja a tisztálkodásnak. Ez lehet a jó választás egy forró nyári napon is, amikor egyszerűen szeretnénk egy kicsit lehűteni magunkat. Egy modern, víztakarékos zuhanyfejjel felszerelt tusoló ráadásul jóval kevesebb vizet használ, fenntarthatósági szempontból tehát remek választás. 

Egy zuhanykabin nem foglal sok helyet, ezért a kisebb fürdőszobákban sokszor ez a jó választás. További előnye, hogy egy mozgásában korlátozott, esetleg idősebb ember könnyebben átlép az alacsony szegélyen, mint a fürdőkád peremén. A zárt kialakítású kabinok megakadályozzák, hogy zuhanyzás közben elárasszuk a fürdőszobát, ez pedig megkönnyíti a padló tisztán tartását is. 

És mik a hátrányai?

Természetesen nagyon kellemes egy forró zuhany a hideg téli reggeleken, ha azonban valódi kikapcsolódásra és spa-élményre vágyunk, akkor csalódnunk kell. Itt nem tudjuk kinyújtóztatni fáradt végtagjainkat, és elmerülni a forró vízben, kisgyermekes családoknak pedig igazi kihívás lehet az esti fürdetés.

A zuhanyzó típusai 

Milyen lehetőségeink vannak, ha a zuhanyzó mellett döntünk? Szerencsére a választék óriási, ám ez azzal is együtt jár, hogy nem egyszerű meghozni a döntést.

Zuhanykabin

A leginkább elterjedt, klasszikus változat, ami jó választás kisebb helyiségekben. Beépítése egyszerű, számos méretben, formában, színben és dizájnnal kapható

Ez a változat valóban zárt teret biztosít, így nem vizezzük össze a fürdőszoba padlóját, ráadásul azzal, hogy az ajtaját magunkra csukhatjuk, biztosít egy kis privát szférát is. A kabin választható beépített polcokkal vagy padokkal, így abszolút az igényekre szabható. 

Épített zuhany

Ebben az esetben nem kell szabványokhoz ragaszkodni, hiszen az épített zuhanyt olyan stílusban tervezzük meg, ahogyan csak szeretnénk, ezáltal pedig nagyon látványos megoldások születhetnek. 

Gyerekek és idősebbek is bátran használhatják, de akár akadálymentes változatban is készülhet. A takarítása egyszerű, egy felmosással megoldható, kevésbé hajlamos penészedésre, mint a zuhanyfülke. Választhatunk hozzá toló- vagy nyitóajtót, különböző zuhanyfejeket, így valóban személyre szabhatjuk zuhanyzónkat.                               

Zuhanyfal

Az egyik legköltséghatékonyabb megoldás, ami esztétikailag is szép látványt nyújt. Leginkább a modern stílus kedvelőinek nyeri el tetszését. Zuhanyfalak esetében a zuhanytér egyik oldala nyitott, így a be- és kiszállás még egyszerűbb. Építhető közvetlenül a burkolatra, (ebben az esetben a vízelvezetésre kell odafigyelni), de használható zuhanytálcával is (népszerű párosítás műmárvány zuhanytálcával).

A fürdőkád típusai

Mára a fürdőkádak sem olyanok, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen gyakorlatilag bármilyen formában, méretben és színben elérhetők. 

Egyenes kádak

A legklasszikusabb kádfajta, mely hossz és szélesség alapján is szabadon variálható. A legtöbb fürdőszobába még mindig ezt a verziót választják, mivel rövidebb oldala nem foglal sok helyet, és vízelvezetés szempontjából sincs vele probléma, mivel nem szükséges hozzá külön csőrendszert telepíteni. Léteznek vég-, valamint középlefolyós kádak: utóbbi előnye, hogy bármelyik oldala használható, és akár egyszerre ketten is helyet foglalhatnak benne.  

Az egyenes kádak hátránya, hogy a hosszú oldal a falhoz igazodik, így annak egy jelentős szakaszát elfoglalja, ezzel megnehezíti a többi berendezés elhelyezését a helyiségben. 

Szabadon álló kádak

Ezek olyan, különleges formájú kádak, melyek jellemzően a térben állnak: helyezhetjük őket a fal mellé is, így azonban kifinomult szépségük nem érvényesül teljeskörűen. Egy szabadon álló kád tökéletesen választás egy skandináv stílusú fürdőszobába, ahol a természetes hangulat megteremtése a cél, de szépen mutat a modernebb kialakítású fürdőkben is.

A kád körbejárható, ez például a gyerekek fürdetése során előny lehet, hátránya azonban éppen ebből a tulajdonságából ered: minden oldalról szennyeződik, ezért a takarítása körülményesebb. Ezen kívül azt is vegyük figyelembe, hogy leginkább tágasabb helyiségekben mutat jól, ezért szűk fürdőszobába nem biztos, hogy jó választás. 

Sarokkádak

Bármely típusú és méretű fürdőszobába remek választás lehet akár a szimmetrikus, akár az aszimmetrikus sarokkád

Előbbiek egy kicsit nagyobb teret igényelnek, azonban rendkívül kényelmesek, tökéletesen alkalmasak egy hosszú, pihentető fürdőzésre. Az aszimmetrikus sarokkádak az egyik oldalukon rövidebbek, esetleg lehetnek íveltek, így bármilyen szűkös helyiségbe, kisebb sarokba könnyedén beférnek. Változó üléspozícióval kaphatóak, tehát eldönthetjük, hogy a kádban ülve melyik irányba szeretnénk nézni. A sarokkádak felszerelhetők ülőkével, ami a tisztálkodást is megkönnyíti, de akár tárolóhelyként is szolgálhat. 

Különleges kádak 

Léteznek még a fentieken kívül egyedi igényeknek megfelelő, különleges kádak is, például teljesen akadálymentes modellek, a hidromasszázs funkcióval ellátott kádak, ovális és szögletes formájú kialakítások. 

Mit tegyünk akkor, ha mindkettőt szeretnénk?

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy hatalmas tér áll rendelkezésükre a fürdőszobában, akkor azt gondolhatnánk hogy kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni, és döntenünk kell kád és zuhanykabin között. Ez azonban tévedés, hiszen ebben az esetben tökéletes választás lesz számunkra egy kádparaván. 

Mi is az a kádparaván?

Ez egy olyan fürdőszobai kiegészítő – gyakorlatilag egy zuhanykabin –, amit a fürdőkád szélére szerelnek fel, elsődleges szerepe pedig az, hogy megvédje a fürdőszobát és a bútorokat a kádból kijutó víztől, ami különösen fontos a fából készült berendezési tárgyak esetében. 

Általában üvegből vagy egyéb, átlátszó anyagból készülnek, és dekorációs elemként is használhatóak, hiszen elegáns és kifinomult hatást keltenek. Használatával fürdőkádunk eredeti funkcióját megtartva egy olyan zuhanyzóvá is válik, ami nem csak jól használható, de esztétikus is. Ha tehát a fürdőszobánk mérete nem engedi meg azt, hogy kádat és zuhanyzót is beszereljünk, ezzel az egyszerű megoldással elérhetjük, hogy mindkettő előnyeit egyszerre élvezhessük. 

Milyen kádtípusokra szerelhetjük fel a kádparavánt?

Ezt a kérdést a kádak egyéni adottságai döntik el. EGy szabadon álló kádra nem sok értelme lenne a kádparavánt rakni, remekül funkcionálhat azonban akár az egyenes kádakon, akár az aszimmetrikus sarokkádakn. 

A kádparavánok fajtái

Alapvetően két változat létezik: a fix paraván nem nyílik egyik irányba se, így akkor célszerű felszerelni, ha a kád mellett közvetlenül egyéb bútorok is állnak. A nyitható-csukható  paravánt falra hajthatjuk amikor nem használjuk. 

A szerkezetet a fal felől, a kád hosszabb oldalára helyezik, így segítségével a kád méreteitől függően kialakíthatunk például klasszikus, 80×80 cm-es, vagy tágasabb, 100×80 cm-es zuhanyzóteret. Amit sarokkád esetében akár ülve is használhatunk. 

Ha a kiegészítőt egyenes kádon használjuk, választhatunk két fal közé beépített zárt rendszerű kádparavánt is, mellyel a fürdőkád teljes felülete beépíthető, annak méretétől függetlenül. Ha nem akarunk csak a falakra hagyatkozni, a teljesen zárt zuhanykabin megvalósítható saroklezárók és oldalfalak segítségével is. Ha viszont nem szeretnénk teljesen zárt teret a zuhanyzáshoz, akkor a kád elé elhelyezhető egy fix, oldalról nyitott üvegfal is.

Minden méretre találhatunk megoldást

Fürdőszobánk a lakás egyik legfontosabb helyisége, hiszen minden napunk itt indul, este pedig itt végződik. A tisztálkodás alapvető szükségletünk, amire azonban nincs mindig ugyanannyi időnk. Egy rohanós reggelen a legjobb megoldás egy gyors, frissítő zuhany, munka után viszont jól eshet elterülni egy kád forró vízben, és belemerülni egy könyvbe, vagy a gondolatainkba. Szerencsére ez a két szükséglet egyszerűen összehangolható akkor is, ha nincs elegendő helyünk a kád mellett még egy zuhanykabinnak is. Válasszunk egy dekoratív kádparavánt, és máris egy minden igényt kielégítő otthoni wellness-központot kapunk fürdőszobánk kényelmében.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a m-acryl.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.