A főpolgármester szerint vége lehet a rollerkáosznak Budapesten. Ma átadták az első mikromobilitási pointot, amit Mobinak neveztek el. Ezeken, és csakis ezeken a helyeken lehet majd letenni és felvenni a rollereket.

Szétdobált rollerek

Mindenki bosszankodott már útban lévő, hanyagul eldobott roller miatt. Van, hogy az egész járdát elfoglalja, van, hogy egyszerre akadályoz biciklist, babakocsist és autóst. A közösségi e-rollerek rendezetlen helyzete joggal zavar sok embert. Most előrelépés történt a fővárosban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

300 mikromobilitási pont

„Megszüntetjük a rollerkáoszt: már több mint 300 mikromobilitási pontot hoztunk létre a belvárosban. Ezzel 1-2 perc sétával elérhetők a könnyen felismerhető pontok. Természetesen ezután sem állunk meg a fejlesztéssel, hisz cél, hogy a külső kerületek felé is terjeszkedjen a hálózat.” – írta nem sokkal cikkünk megjelenése előtt Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

MOBI

Ma sajtótájékoztatón bejelentette a BKK, hogy online szavazás alapján milyen név mellett döntöttek a budapestiek. A győztes a Mobi (Mobilitási Pont) lett. Mától ezeken a helyeken lehet majd letenni és felvenni a rollereket.

Rugalmas rendszer

A sűrű, hálózatos kialakításnak köszönhetően könnyen, gyorsan és rugalmasan lehet igénybe venni a mikromobilitási szolgáltatásokat a belvárosban úgy, hogy közben rendezettek maradnak a közterületek.

Rolleres pontok

Elsőként a 2. kerület polgármestere, Őrsi Gergely lépett. Először ebben a kerületben jelölték ki a rolleres pontokat. “A szolgáltatók a veszélyhelyzetet követően területfoglalási díjat fizetnek a mikromobilitási pontok után. Ha egy rollert nem a mikromobilitási pontokon helyeznek el, szankcionálni fogjuk.” – írta a kerületi polgármester.

Türelmi idő

“Türelmi idő után elszállítjuk, szankcionáljuk, és a szolgáltató fizet.” – írta a polgármester, aki azzal zárta gondolatait, bízik benne, hogy a szabályozás segítségével megszűnik az elhagyott rollerek okozta káosz. 

Az 5. kerület is szigorított

A 2. kerület után az 5. kerület is szigorúan lépett fel az e-rollerek használóival szemben. A belvárosi önkormányzat legújabb szabályozása szerint 18 év alattiak nem használhatják az említett e-járműveket.

Tilos a járdán haladni

Az 5. kerületben a rollerekkel tilos a járdán haladni, valamint a sebességük a Behajtani tilos! zónáknál (gyalogos zóna, sétálóutca) fokozatosan csökken, majd az eszköz leáll, és az utazás csak az adott zóna elhagyása után válik újra lehetővé.

50 ezer forintos kötbér

Egyórás türelmi idő áll rendelkezésre a tiltott helyen lerakott eszköz elszállítására, azután e-rollerenként az 5. kerületben 50 ezer forint kötbér terheli a szolgáltatót.

A főváros 5 ezer forintot kér

A Fővárosi Közgyűlés áprilisi rendelete alapján júniustól ötezer forintos bírságot szabhatnak ki Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt elektromos rollerek után. A közterület-használati rendelet módosításával vált lehetővé, hogy a kerületek szerződést kössenek a roller- és kerékpármegosztó szolgáltatókkal a mikromobilitási pontok használatáról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MOBI-pont a belvárosban – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely