Bírósági döntésről számolt be Budapest főpolgármestere. Az ítélet a Széchenyi tér mellett három másik közterületet is érint. Karácsony Gergelynek határozott elképzelése van annak kapcsán, hogy minek kellene most történnie.

Döntött a bíróság

“A bíróság is kimondta, hogy a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy emblematikus közterületet, a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát” – számolt be minderről közösségi oldalán Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere elárulta azt is, hogy a Fővárosi Törvényszék a tereket einstandoló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. “Követeljük vissza a tereinket!” – írta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Főként a Széchenyi téren van a hangsúly

A főpolgármester szerint a Széchenyi tér visszaadása lenne a legégetőbb kérdés. Így ugyanis a frissen felújított, és a napokban át is adott Lánchíd sokkal jobban megközelíthető lenne gyalogosan. A hídon most nem kell a bicikliseknek és a rollereseknek a járdán közlekednie, mivel autók továbbra sem mehetnek át rajta.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Áldatlan állapotok a Széchenyi téren

Karácsony Gergely szerint méltatlan az az állapot, hogy gyalogosok ezreinek gyalogátkelőhely és sétány nélkül kell átvágnia a Széchenyi téren. Mivel a Lánchíd forgalomcsillapítása megtörtént, így lehetőség nyílt komoly átalakításokra. Meg lehetne szüntetni a teret uraló körforgalmat, és létre lehetne hozni egy zöld, sétálós parkot.

Ezek a lépések következhetnének

Budapest megbízásából gyorsan elkészülhetnének a tér tervei. Karácsony Gergely kifakadt, hogy erre most azért nincs lehetőség, mert a Fidesz azt elvette és átadta az ötödik kerületnek. A főpolgármester szerint az ötödik kerület vezetése adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést.

Korábban úgy tűnt, lehet együttműködés

Karácsony Gergely elmondása szerint az ötödik kerület vezetése eleinte nyitott volt az együttműködésre. Idővel azonban megváltoztak a dolgok, és a kerületnek már nincs pénze arra, hogy megújítsa a teret. A főpolgármester nem érti, hogy “akkor miért nyúlták le”.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez lehetne a megoldás

Budapest főpolgármestere egyetlen megoldást lát az ügy kapcsán. Ha visszakapja Budapest a Széchenyi teret, akkor európai uniós forrásból megtörténhet a felújítása. Karácsony Gergely azt írta, garantálja, hogy ugyanolyan szép lesz, mint a Lánchíd. Hozzátette, hogy még kevesebbe is fog kerülni, mintha az ötödik kerület csinálná.

Karácsony Gergely közzétette, hogy néz ki jelenleg, és hogyan festene a tér az elképzelések szerint

Vannak akik még emlékeznek a tér korábbi nevére.

A főpolgármester posztja alatt többen is írták, hogy nekik a Széchenyi tér Roosevelt tér marad. Egészen 2011. május 5-éig valóban így hívták a teret, akkor nevezték át Széchenyi térré.

A 18. században még Ács tér volt

A Széchenyi teret az 1700-as évek elején még Ács tér néven ismerték. Később Kirakodó tér vagy Rakpiac néven emlegették, majd Lánchíd térré keresztelték. Viselte a tér Ferenc József nevét is, majd Roosevelt tér lett Franklin D. Rooseveltre emlékezve. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Széchenyi tér napjainkban – Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala