Orbán Viktor egy pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, csak az oltópontokon derül ki, ki milyen vakcinát kap, és akinek nem tetszik az éppen felajánlott oltóanyag, az “megy a sor végére”. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) viszont ezzel szemben azt állítja, az oltásra várakozókkal azt is közlik, milyen vakcinával tudják épp oltani őket.

Ha nem tetszik a vakcina, mehetsz a sor végére

Orbán Viktor miniszterelnök Andrej Babis cseh kormányfővel tartott pénteken közös sajtótájékoztatót a budapesti Karmelita kolostorban. Ezen a találkozón említette meg Orbán, hogy “amikor valaki elmegy az oltópontra ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére” – mondta a miniszterelnök. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Cáfolták Orbánt

Az EMMI a kormányfő szavaival szemben viszont már azt írta, hogy azokkal a páciensekkel, akik oltásra várnak, azt is közlik az értesítéskor, hogy milyen vakcinával fogják oltani őket – írja az ATV.

Ezt írta az EMMI

„Az értesítéskor arról is tájékoztatást kapnak, hogy a számukra kijelölt oltóponton milyen oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina típusáról helyben is tájékoztatást kap, ha valaki nem olvasta volna el figyelmesen az értesítést” – írta a minisztérium a tévécsatorna kérdésére reagálva.

Később is megkapjuk az oltást

A minisztérium azt is leszögezte, hogy “aki nem fogadja el a számára biztosított időpontban elérhető vakcinát, az országba érkező vakcinaszállítmányok függvényében később újra kap majd értesítést” – írták.

Sor vége

A csatorna kérdéseinek megválaszolásakor azonban az EMMI nem ejtett szót arról, hogy vajon tényleg a sor végére kerül-e az, aki nem kéri az éppen elérhető vakcinát. Sőt, az sem derült ki, mit is jelent pontosan a sor vége: a saját oltási csoportunk sorának a legvégét, vagy az összes oltásra váró embernek a sorának a legvégét.

Mutatjuk az előzményeket

Így áll most a globális pandémia

A vasárnapi nappal 105,7 millió főre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a betegségben elhunyt áldozatoké pedig 2,31 millióra nőtt a világon. A gyógyultak száma 58 874 093 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint.

Kapcsolódó

Még mindig az Egyesült Államokban a legdurvább a helyzet

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség még mindig az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 26 916 172 fertőzött volt eddig a napig, és 462 173-an haltak meg. A koronavírus-fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Védőoltás – Forrás: MTI/Balázs Attila