Kedden érkezik Magyarországra az az új vakcinatípus, amelyben egy adag is elegendő ahhoz, hogy megvédjen a koronavírus ellen. A Janssen oltóanyaggal együtt Magyarországon már 6 típusú vakcinával fognak oltani.

Érkezik a Janssen vakcina

„23 800, a Johnson & Johnson alá tartozó Janssen vakcina érkezését várja keddre Magyarország, amely nem túl nagy mennyiség, de ennek is örülni kell” – mondta Müller Cecília hétfőn, az operatív törzs tájékoztatóján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vektorvakcina

A vakcináról azt mondta, hogy az AstraZeneca-vakcinához és a Szputnyik V-vakcinához hasonlóan építi ki a koronavírus-védettséget, szintén vektorvakcina, a legfőbb különbség, hogy egyetlen oltásban alkalmazzák.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Februárban engedélyeztették

Az FDA, azaz az amerikai gyógyszerhatóság szakértői februárban javaslatot tettek a Johnson and Johnson belga leányvállalata, a Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, koronavírus elleni védőoltás jóváhagyására. A gyógyszerhatóság kérte a magyar vonatkozásokkal is bíró vállalat vakcinájának engedélyezési kérelmét.

Különbözik az eddigi védőoltásoktól

A Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett vakcina azért is különbözik, az eddigi koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagoktól, mert elegendő lesz egy dózist beadni belőle, így ennek köszönhetően jóval rövidebb idő kell majd a védettséghez, azoknak, akik ezt kapják majd meg, valamint logisztikailag is egyszerűbb, hogy nem kell egy második oltást megszervezni.

Ebben is előnyt élvez

Szintén februárban derült ki, hogy az FDA és a vállalat által közzétett adatok alapján az új vakcina a tünetmentes esetek kialakulását is megelőzte 74%-ban a többi oltóanyaghoz képest, így elképzelhető, hogy nem csak a betegség ellen, de a terjedés megelőzésére is alkalmas szert állítottak elő.

Senki nem halt meg

A védőoltás vizsgálata során egyetlen beoltott páciens sem hunyt el koronavírus-fertőzésben, tehát teljes védelmet nyújtott a halálos lefolyás ellen.

Teszteredmények

 A vakcinát egyébként 3 földrészen, 8 országban, 45 ezer betegen vizsgálták. Továbbá az USA-ban beoltott betegek körében 86 százalékos védelmet nyújtott súlyos lefolyású Covid–19 ellen, és ez ellen-Dél Afrikában is 82 százalékban védettséget adott, ami rendkívül fontos a terjedő mutációk miatt.

Hat vakcinával oltanak

Magyarországon a Janssen vakcina lesz a hatodik engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Eddig a Pfizer/BionTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Szputnyik-V és a Sinopharm vakcinával oltottak.

23 708 magyar áldozat

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon az elmúlt napon 291 koronavírussal fertőzött beteg halt meg, ezzel a járvány kezdete óta már 23 708 áldozata van a vírusnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Koronavírus Tajékozatató Oldal