Április végét írjuk, a hipermarketek és kertészetek polcai roskadoznak a tarkavirágú palántáktól. Erős a kísértés, bevásárolni belőlük. De tudnod kell, nem biztos, hogy eljött már a kiültetés ideje. Figyeljünk oda, mert lehet, hogy aki gyors, az pórul jár – mondja Halmos Mónika a BudaPestkörnyéke.hu Sóskúton élő kertész szakértője.

A kert okos. Ha nem figyelsz, túljár az eszeden. A természet nem viccel. A naptárban vannak fontos napok, amelyeket régen ismertek a gazdák. Az egyszerű parasztember számára is nyilvánvaló volt, hogy a fagyosszentek nevet nem véletlenül kapta az a három jómadár. A megfigyelések szerint Sándor, József, Benedek szerencsés esetben meleggel érkezik, Pongrác, Szervác, Bonifác pedig hozhat olyan hideg reggelt is, hogy hártyásra fagy a víz az öntözőkannában. 

Vannak palánták, melyeket csak e napok után, vagyis május közepétől érdemes kiültetni. Bármennyire is csalogató a napsütés, és látod, hogy a szomszédok meg a virtuális barátok mind teleültették már az ágyásokat paprikával, paradicsommal, begóniával, dáliával, azért még ennek nincs itt az ideje. Ha mindenképp muszáj, inkább posztolj fotót a tavalyi ágyásról, ugyanannyi lájkot ér!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A később kiültetett palánták előnnyel indulnak, és hipp-hopp, lehagyják a hetek óta ott didergőket. Gondold csak meg, mennyi energiájuk megy el a növényeknek arra, hogy harcoljanak a hideg reggelekkel? A most kapható palánták még gyöngék, fiatalok, egy-két hét múlva már sokkal erőteljesebb növényekhez lehet hozzájutni, amelyek jó időben kiültetve biztosítják, hogy tényleg szép, erőtől duzzadó növények adjanak majd bőséges termést.

Vannak, amik jól tűrik a hűvös reggeleket: hagymaféléket, salátákat, káposztaféléket bátran ültethetünk. De a paradicsommal, paprikával, a tökfélékkel legyünk türelemmel – a türelem szép növényt terem. A padlizsán, a dinnye, a zeller szintén érzékeny a hidegre.

Addig sem kell tétlenül várni, mert rengeteg tennivaló akad az ültetésen túl. A kert az a talpalatnyi föld, amit gondozásodra bíztak, amiért felelős vagy egy időre. Adj helyet benne a vadnövényeknek, virágoknak, hogy odacsalogasd a méheket. Alakíts ki egy vadvirágos ágyást, kertrészt, ahol nyugodt otthonra találnak ezek a kis élőlények. Gyönyörűséges fotópontja lesz ez a kertnek, és a kerti munkát és a meditációt segíti a zümmögés. Legyen benne hely az ide betérő állatoknak is. 

Mónika kertje Sóskúton

Nálunk a kertvégi patakban mocsári teknősök élnek – olykor felballagnak a kertbe is. A hódoknak évekig csak várát sejtettük, nemrég körberágott fákkal bizonyították létüket – bár őket még nem sikerült megfigyelni. Csizmában járok a kertben, mert rézsiklóval és rákosi viperával is volt szerencsém találkozni – bár ővelük nem vagyok túl jó barátságban, kértem is őket, húzzanak el innen gyorsan tekeredve melegebb helyekre.

Van egy sünink – az éj leple alatt lenyúlt öt cserép frissen ültetett kakukkfüvet. Szépen kilapátolta a cserépből, és elhordta őket távolabbra, aztán belekóstolt az árvácskás ládákba is. Pedig olyan kedvesek vagyunk vele, szeretjük, amikor este szuszogva lopózik a ház fala mellett – én voltam a hibás, az útjába tettem a ládát.

A vakondoktúrásokra is haragszom, amikor a legszebb palántácskáim látják kárukat – de nekik is élni kell valahol. Vannak békáink is, és olyan sokféle madarunk, melyeket nem is tudnék felsorolni – a kedves szomszédom a nagy ornitológus könyvből keresi, és boldogan újságolja, hogy ma éppen milyen új madarat sikerült megfigyelnie, azonosítania. A fácánkakasnak örvendezek, amikor egészen a teraszlépcsőig merészkedik, a kanalas gémnek meg a vadkacsapárnak is, akik épp a kertünk végébe tették a fészküket. 

A rengeteg színes, illatos virág lepkék, rovarok ezreit vonzza. Mindig nagy dilemma, mit csináljak velük: mert a konyhában sorjázó hangyák, a combomba harapó darázs, a rózsámat elfogyasztó rózsabogár, a mindenhol csatangoló büdös poloska meg az üvegen tanyázó harlekinkaticák végtelen sora csak bosszúság – de mindre ráküldeni a csótányirtót, biztosan nem jó megoldás.

A virágokra igazán veszélyeseket kézzel gyűjtöm össze, a hangyák ellen egy speciális illóolaj keverék vált be, a levéltetvek elűzésére is van többféle titkos praktikám – ezekről nemsokára részletesen fogok írni itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon.


Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Halmos Mónika – Forrás: Rózsakunyhó.hu

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Fotók: Halmos Mónika képei