Egyre több vonalon vezették be ugyanis az elsőajtós felszállást, az így felszabaduló munkatársakat pedig inkább a villamosvonalakra vezényelték át.

Megállt a csökkenés

A BKK ellenőreinek létszáma – ideértve a HÉV vonalakon dolgozókat is – 10 évvel ezelőtt csökkenni kezdett, de a cégnek sikerült megállítania a folyamatot. Ez derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) válaszából, amelyet a Portfóliónak juttattak el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Később csökkent a létszám

A cég 2013-ban még 365 BKK- és 76 HÉV-ellenőrrel dolgozott, ez 2018-ra 223 és 62 főre csökkent. 2019-ben egy szerződéses partner bevonásával 530 embert vezényeltek a metrók bejáratához, majd 2020 júliusában létrehozták az utaskoordinátori munkakört.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elmentek az engedélyezett keretig

Ők az ellenőrökkel együtt is dolgoztak amellett, hogy az utasok tájékoztatásában is részt vettek. 2020-ban a feladatellátásra engedélyezett keretig feltöltötték az állományt, ez 328 embert jelentett, de később csökkentették a létszámot.

Egyre jobban terjed az elsőajtós felszállási rend

Mindezek ellenére az ellenőrzési számok emelkedtek, a hatékonyság pedig javult. Így nem volt gond, hogy a dedikált BKK- és HÉV-ellenőrök létszáma azóta is csökkent. Több esetben változtattak az ellenőrök munkabeosztásán is, mégpedig az elsőajtós felszállási rend miatt, amit egyre több helyre terjesztettek ki.

A villamosokra küldik őket

Az emiatt felszabaduló kapacitásokat inkább a villamosjáratokra csoportosította át a BKK. A hatékonyságot tovább növeli, hogy tavaly decemberben bevezettek egy új adatkiolvasási technológiát, amely egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az ellenőrök munkáját.

Könyebb az adatok kinyerése

A pótdíjazáskor munkatársaik a jegyellenőri készülékkel rögzítik az utasok adatait az utólagos pótdíjrendezéshez. Az erre a célra kifejlesztett jegyellenőri applikáció az adatokat zárt rendszeren keresztül továbbítja a nyilvántartásukba.

Kártyával is fizethetjük a pótdíjat

Újdonság a személyi igazolvány chipjének beolvasásával történő adatrögzítés is, amely csökkenti az esetleges elütésekből származó hibákat. A helyszíni pótdíjat már nemcsak készpénzben, hanem bankkártyás fizetéssel is rendezhetik az utasok.

Értesítést küld a rendszer

A Pótdíjasszisztens rendszer – az email cím megadása esetén – figyelmezteti a pótdíjazott utasokat fizetési kötelezettségükre, hogy késedelem miatt ne növekedjen a fizetendő összeg. A cég évekkel ezelőtt fehér-lila egyenruhákat vezetett be, amely könnyebben felismerhetővé tette az ellenőröket, mintha „sima” utcai ruhában dolgoztak volna.

Banális ok miatt nincs formaruhájuk

Korábban azzal indokolták ezek bevezetését, hogy „az egységes öltözet nemcsak a jegyellenőri identitást támogatja, de utal a társasághoz való tartozásra is”. Mostanában ismét nehezebben felismerhetők az ellenőrök, amelynek oka prózai: a ruhák elhasználódtak, a készletek kimerültek, a formaruha-közbeszerzés pedig sikertelen lett.

Talán idén lesz megoldás

A tervezett új beszerzés kapcsán jelenleg a munkaruházati mintadarabok tesztelése zajlik és talán az év első felében zárulhat is a beszerzés. A cég szerint egyébként az ellenőrök most is felismerhetők a karszalagról és a kitűzőről. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünket a BKK készítette.)