Egyre több ország zárkózik be ismét a koronavírus új angliai mutációja miatt, amely állítólag 70-szer jobban fertőz az eddiginél. De mit jelent ez? Gyorsabban repül a levegőben? Elmagyarázzuk! Közben a brit Cambridge-i Egyetem professzora, Ravindra Gupta arról beszélt, hogy kezdhetünk aggódni, ha nem teszünk valamit a mutációk ellen.

Németország ismét bezárkózik, aggódnak a mutáció miatt

Kedd este jelentették be, hogy meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat és újabb szigorításokat vezetnek be Németországban, egyre jobban aggódnak a brit koronavírus-mutáció miatt, amely rendkívül gyorsan terjed.

Sokkal fertőzőbb

A brit adatok szerint az új, sokkal fertőzőbb vírus miatt teltek meg a kórházak Anglia délkeleti részén ott, ahol először találták meg ezt a mutációt. Nagy kérdés, hogy ott alakult-e ki valakiben az új vírusvariáns, vagy egy másik országban és csak azért Angliában találták meg, mert sok vírusgenetikai kutatást végeznek a szigetországban.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem repül gyorsabban a mutáció

Az új vírusvariáció azért fertőz jobban, mert életképesebb, mert gyorsabban szaporodik, mert könnyebben behatol az emberi test sejtjeibe és nem azért, mert gyorsabban repül a levegőben.

Trükkös vírus

A mutáció a vírusnak abban a részében történt, amely amolyan kulcs az emberi testhez. A kulcs pedig nem más, mint a vírus tüskéinek a fehérjéje, ami elsőként találkozik az emberi szervezettel. Ez kapcsolódik a sejtjeinkben található úgynevezett ACE2-receptorokhoz.

Szuperkulcsa van mutáns vírusnak az emberi sejtekhez

Ha a vírus “kezében lévő kulcs” hatásosabb, gyorsabban nyitja meg az emberi sejteket, amelyeket megfertőz, majd ott szaporodni kezd, akkor gyorsabban tud terjedni is. Olyan ez, mintha egy betörőnek a sok száz kulcsból álló kulcscsomóját egy digitális szuperkulcsra cserélnénk, amellyel a kulcsok keresgélése, próbálgatása helyett minden lakást azonnal kinyithatna. A betörő így sokkal több lakásba tudna bemenni, a bűnügyi fertőzöttség nőne.

Nagy kérdés, hogy halálosabb-e a mutálódott koronavírus?

Nincs arra utaló bizonyíték, hogy halálosabb lenne, bár ezt még nyomon kell követni. A kórházak számára azonban már pusztán a terjedés sebessége is problémát okozhat. Ha az új változat eredménye azt, hogy több ember, gyorsabban fertőződik meg, az ugyanannyi idő alatt több embert juttathat kórházba, vagyis gyorsan túlterheltség alakulhat ki az intézményekben – írja a Rakéta.hu

A meglévő vakcinák működnek majd az új változat ellen?

Szinte biztosan igen, vagy legalábbis egyelőre. A három meglévő, vezető oltás mindegyike kiváltja az ismert tüske elleni immunválaszt, ezért merül fel a kérdés egyáltalán. A vakcinák megtanítják az immunrendszert arra is, hogy a vírus több különböző részét meg kell támadnia, így annak ellenére, hogy a tüske egy része mutált, az oltásoknak továbbra is működniük kell.

Kezdhetünk aggódni

“De ha hagyjuk, hogy tovább mutálódjon, akkor aggódni kezdhetünk. A vírus potenciálisan rálépett az “oltások elől való menekülés” útjára, és az első pár lépést már megtette” – mondta a Cambridge-i Egyetem professzora, Ravinda Gupta.

Dr. Ravindra Gupta, a Cambridge-i Egyetem professzora – Forrás: Youtube

Elmenekülhet az oltás elől a vírus

Az “oltás elől történő menekülés” akkor történik, ha a vírus annyira megváltozik, hogy így már elkerüli az oltások teljes hatását, és továbbra is képes lesz megfertőzi az embereket. Ez lehet a mostani helyzet leginkább aggasztó eleme a vírussal kapcsolatban. Az új angliai törzs a legfrissebb, ami azt mutatja, hogy a vírus folyamatosan alkalmazkodik, mivel egyre többeket fertőz meg közülünk.

Könnyű módosítani az oltásokon

David Robertson a Glasgow-i Egyetem professzora arra a következtetésre jutott: “A vírus valószínűleg képes lesz vakcinák elől menekült mutánsokat létrehozni.” Ez a kimenetel az influenzához hasonló helyzetbe hozna minket, ahol az oltásokat rendszeresen frissíteni kell. Szerencsére a már kifejlesztett, meglévő oltásokat nagyon könnyű módosítani.

Franciaországban is aggódnak

Szintén friss hír, hogy kedden késő este Franciaországban is bejelentették, hogy a korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg nem nyithatnak ki január 20-án a francia vendéglátóhelyek, ott is aggódnak az új angliai koronavírus-mutáció miatt.

Ez is érdekelni fog, kattints a címekre!

“Még most is nehezem hiszen el, hogy ilyen megtiszteltetésben részesültem” – koronavírusos betegeket ment a százhalombattai származású Szakmány professzor, akit Erzsébet királynő tüntetett ki

Kiemelt kép: illusztráció