150 darab, a megszokottnál kevesebb ajtóval rendelkező buszt rendelt a BKK. Ez a Közeledő Tömeg szerint jelentősen meghosszabbítja majd az utascsere idejét, ezáltal jelentősen lassabban tudnak csak közlekedni, ami súlyos beruházási és üzemeltetési többletköltséget okoz.

Jövőre jöhetnek az új buszok

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, 2023-ban 150 új autóbusz állhat forgalomba Budapesten a lejáró járatüzemeltetési szolgáltatási szerződések megújítását célzó eredményes közbeszerzések alapján. Az új járművek üzemeltetésére a nyertes ajánlattevő az ArrivaBus Kft. volt, a személyszállítással foglalkozó vállalat július 8-án írta alá a megrendelésről szóló szerződést a BKK-val. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokat javul a színvonal

A 75 szóló MAN Lion’s City 12C és 75 csuklós MAN Lion’s City 18C típusú klimatizált, alacsonypadlós jármű több ütemben kezdi meg a szolgáltatást Budapesten – írja az MTI. Az új buszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala, elsősorban az észak-budai és észak-pesti, valamint a kelet-pesti kerületekben – így a III., a IV., a XIII., a XIV., a XV. és a XVI. kerületben – továbbá a 100E repülőtéri járaton.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hosszú távú stratégia

 “Jól illeszkednek tehát Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése. Válságok ide vagy oda, Budapest fejlesztése nem áll meg!” – erről írt Karácsony Gergely a posztjában Karácsony Gergely.

Kevesebb ajtó

A Közlekedő Tömeg felhívta rá a figyelmet, hogy a járműveket a Budapesten megszokottnál kevesebb ajtóval rendelték: a szóló buszokon három helyett kettő, a csuklósokon négy helyett három ajtó lesz. A döntést az utasok kényelmével, az ülőhelyek számának növelésével indokolták.

Sok utas kevés ajtónál

„Számos oka van annak, miért van egy busznak annyi ajtaja, amennyi. Az alap a fel- és leszálló utasok száma. Márpedig Budapesten sok az utas. A városban nemzetközi összehasonlításban sokan használják a tömegközlekedést, a gyorsvasúti hálózat (metró, elővárosi vasút) alacsony szinten kiépített, így arányaiban többen utaznak busszal, és általánosságban magas csúcsidőszaki kihasználtságra méretezik a járatokat. Sok utashoz pedig értelemszerűen sok ajtó szükséges” – írták a posztban.

Nőhet a menetidő

Az egyesület szerint kevesebb ajtó esetén tovább tart az utasok le- és felszállása, e hatás megállóról megállóra összeadódva már érzékelhetően megnöveli egy járat menetidejét. A megnövekedett menetidő azon túl, hogy rosszabb szolgáltatást jelent, azt is eredményezi, hogy egy jármű egy forduló után később ér vissza a végállomásra, később tud újra elindulni, így adott járatsűrűség teljesítéséhez többlet járművek forgalomba állítása szükséges.

Lassabb lett a villamos

Példaként az 1-es villamosvonalra vásárolt CAF kocsikat említették. A lecserélt Tatra-villamosokhoz képest jelentősen nagyobb férőhely mellett kevesebb (9 helyett 7) ajtó még a magaspadlós helyett alacsonypadlós kialakítás ellenére is olyan mértékben növelte a megállókban az utasok le- és felszállásának idejét, hogy a vonalon tarthatatlanná vált a korábban pontosan működő menetrend.

Növekvő fordulóidő

Emlékeztettek: 10%-kal kellett növelni a fordulóidőt, hogy a menetrend újra betartható legyen, az ehhez szükséges többlet villamosok beszerzése milliárd forintos, üzemeltetése évente további százmilliós nagyságrendű költséget okozott, az utasok pedig így is ritkább és egyenetlenebb követési idővel, és persze lassabb utazással szembesülnek, mint korábban.

Nem válaszolt a BKK

„Kérdésekkel fordultunk a BKK-hoz, hogy e tervezési folyamatot megismerhessük, és annak végeredményeként hozott döntésüket megérthessük. Arra voltunk kíváncsiak, pontosan mely vonalakon fognak közlekedni az új buszok, és milyen vizsgálatokat végeztek a férőhely-kihasználtság és a menetidők változására, a lehetségesen szükségessé váló plusz járművek számára vonatkozóan. Kérdéseinkre hetek elteltével sem válaszoltak, ami világossá teszi, hogy a döntést megelőzően semmilyen hatásvizsgálatot, gazdaságossági számítást nem végeztek” – írták.

Nem számított az ajtók száma

Az egyesület szerint ez a közbeszerzési eljárás dokumentumaiból is kiderül. Az ajánlatkérésben a BKK két- és háromajtós szóló, illetve három- és négyajtós csuklós buszt egyaránt elfogadott, ezzel kapcsolatos elvárása nem volt, az ajtók száma az értékelési szempontok között nem szerepelt. A Közlekedő Tömeg szerint a beszerzett buszok ajtóinak számáról szóló döntés tehát minden lehetséges kimenetel szerint jelentős többletköltséget fog okozni a BKK-nak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennek feloldására az egyesület ezeket szeretné:

1. Haladéktalanul módosítsák a szóban forgó buszok beszerzéséről szóló szerződést. A szóló buszok három, a csuklós buszok négy ajtóval rendelkezzenek minden jármű esetén. Ezáltal egyaránt biztosítható a BKV saját telephelyeinek közelében található vonalak gazdaságos üzemeltetése, a BKV telephelyeitől távoli észak-pesti térség nagy forgalmú vonalainak alkalmas járművekkel való kiszolgálása, és a jövőben lehetséges hálózati és menetrendi változások, a mindenkori forgalmi zavarok rugalmas kezelése.
2. A BKK utólagosan észszerű időn belül vizsgálja meg és tegye közzé, hogy pontosan milyen többlet üzemeltetési költséget okozott volna hibás döntésének helybenhagyása.
3. A BKK tegye közzé, hogy a megrendelés módosítása milyen többletköltséget okozott.
4. Érvényítsenek munkajogi következményt a felelőssel szemben.

Kiemelt kép: BKK buszok