Friss adatok szerint a fővárosban több mint 150 ezer lakás áll üresen. A belvárosi lakásokra óriási az igény, mégis van olyan városrész, ahol egymást érik a foghíjtelkek. Sokak számára viszont még mindig csak elérhetetlen álom egy saját lakás Budapesten.

Parkolónak használják

Budapest legértékesebb részein, például Erzsébetváros belső részén nehéz úgy keresztülmenni, hogy ne legyen minden második háztömbben egy parkolónak használt vagy éppen parlagon hagyott telek. Józsefváros külső részein az is előfordul, hogy egy fél háztömbön keresztül váltogatják egymást romos földszintes házak és üres telkek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Furcsa jelenség

A jelenség azért furcsa, mert Budapesten az elmúlt tíz évben több mint kétszeresére nőttek az ingatlanárak. Túlzás nélkül százezrek küzdenek azzal, hogy a városközponthoz közel nincs hol lakniuk, és naponta órákat ingáznak a belváros felé, mert a közelben nem tudják megfizetni a lakhatást.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Az agglomerációt választják

Közben lakások sokszor a városmagon kívül, néha tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető helyeken épülnek. A családosok közül pedig sokan inkább kiköltöznek az agglomerációba, mert Budapesten házat venni a többségnek lehetetlen, lakásokból pedig nem épülnek akkorák, amekkorákban több gyerekkel el lehet férni.

Ahol nem lakik senki

Történik mindez úgy, hogy a budapesti lakások egyre nagyobb részében nem lakik senki. A népszámlálási adatok szerint 2011-ben a budapesti lakások 13 százalékát nem lakták életvitelszerűen, ez az arány 2022-re 17 százalék fölé emelkedett.

Hatszázezer üres lakás

A 2022-es népszámlálás szerint Magyarországon körülbelül 4,6 millió lakóingatlan van, ebből 4 millióban laknak, 600 ezerben viszont nem él senki. Ma Magyarországon egy lakásban átlagosan 2,4 ember él, akkor a 600 ezer lakás majdnem másfél millió ember otthona lehetne.

A világ élmezőnyében

Nem lakott ingatlanok valószínűleg az egész világon vannak, de szinte sehol sincs annyi, mint Magyarországon. Egy 2021-es, az OECD adatait használó elemzés szerint csak Japánban és Cipruson van több üres lakás. Csakhogy Japán hosszú ideje elöregedő és csökkenő népességű ország, Cipruson pedig az 1974-es török megszállás után rengetegen hagyták el az otthonukat, és sok ház azóta is üresen áll, mutat rá a Telex cikke.

Budapest kiürül?

2011 és 2022 között Budapesten 56 ezerrel nőtt a lakások száma, miközben 44 ezer fővel csökkent a lakosságszám. A népszámlálás adatai szerint azok a nem lakott ingatlanok, amelyekben senki nem tartózkodik életvitelszerűen. Ezek között vannak az Airbnb-nek kiadott lakások, az ügyvédi irodák, pszichológusi vagy magánorvosi rendelők, de az olyan lakások is, amit valaki alkalmanként használ az elsődleges otthona mellett.

Tényleg üres lakások

Ezeken kívül pedig léteznek tényleg üresen álló lakások is. Vannak, akik befektetésnek vettek lakást és most az értéknövekedést várják. Előfordul örökölt ingatlan, amit az új tulajdonos érzelmi okokból nem akar eladni, vagy nincs pénze felújítani. Jellemző a közös tulajdonú lakás is, melynél a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a felhasználásról.

Drága minden

A Periféria Központ kutatása szerint a Budapesten élők 19 százaléka lakik albérletben, 10 százalékuk pedig szívességi lakáshasználó. Ők általában a szülők vagy más rokonok ingatlanjaiban élnek. Minden tényező hozzátesz ahhoz, hogy ennyire drágák a budapesti lakások és az albérletek. Budapesten 230 ezer forint egy albérlet havi összege. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció