A KSH közzétette megyei lebontásban a nettó átlagkereseteket. A legfrissebb adatok szerint elképesztő különbségek vannak egyes megyék között. A legtöbbet a fővárosban keresik, a legkevesebbet pedig Szabolcs vármegyében.

Budapest az első helyen

A KSH közzétett adatai szerint Budapesttel a leggazdagabb vármegyék sem tudnak versenyezni, sokkoló a különbség a lista első és utolsó helyezettje között. Eszerint Budapesten 2022 első három negyedévében 413.351 forint volt kedvezmények nélkül a havi nettó átlagkereset.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Győr-Moson-Sopron vármegye a második

A lista második helyezettje Győr-Moson-Sopron vármegye, ahol 346.190 forint volt a nettó átlagfizetés 2022 első három negyedévében. Ez  a szám igaz, hogy az átlag fölött van, de 67 ezer forinttal van a budapesti alatt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az országos átlag a harmadik helyen van

A KSH adatai szerint a Magyarországon dolgozók 2022 első három negyedévében 334 920 forintot kaptak átlagosan.

Nem sok helyen van 300 ezer forint fölött

Az összegzés szerint nyolc olyan vármegye van, ahol meghaladta a nettó átlagbér a 300 ezer forintot, ebből csak egy nem dunántúli megye (ha Pest megyét nem számoljuk): Hevesben 307.494 forintot számolt a KSH.

Van, ahol csaknem kétszázezerrel kevesebbet kerestek, mint a fővárosban

Az átlagkeresett tizenhárom megyében nem éri el a 300 ezer forintot. Hazánkban két olyan vármegye van, ahol még a 250 ezer forintos havi nettó is átlag fölöttinek számít: Békésben 249 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 238 420 forint jött ki átlagnak.

A térkép az adatokkal:

Forrás: KSH

Emelések ebben az évben

Mint ahogy azt mi is megírtuk még többe kerül, ha fel akarunk hatjtani az autópályára idén. A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében ugyanis 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet az idei 46 850 forintnál, a jövő évi éves megyei matricák ára pedig 5720 forint az idei 5450 forint után.

Így alakulnak a tarifák

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán közzétett díjtáblázat szerint jelentősebben nő a rövidebb időszakokra szóló jogosultságok ára. A személygépkocsik esetében (D1 díjkategória) a havi matrica ára 8900 forint lesz jövőre az eddigi 5210 forint után, a tíz napig érvényes matrica pedig 5500 forintra drágul az idei 3820 forintról.

Magasabbak lesznek a bírságok

Persze nem csak a matricák, de a büntetések is drágulnak. A díjköteles utak matrica nélküli használata esetén a D1 kategóriában például 60 napon belüli fizetésnél 18 750, azon túl 74 970 forintra nő a büntetés összege. Ez ebben az évben 16 220, illetve 64 850 forint volt. A kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak éves országos matrica utólagos megvásárlásával is.

A halfogás is többe kerül

A balatoni horgászjegyárakban 2023-ban 25-30 százalékos áremelkedés lenne indokolt, azonban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egy közvélemény-kutatást is alapul véve úgy döntött, hogy differenciáltan emeli az árakat – közölte a cég vezérigazgatója az MTI-vel.

Gyerekeknek ugyanannyi lesz

A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben növekednek. A parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16 százalékkal nőnek. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig változatlan marad – ismertette Szári Zsolt.

A töltés ára ugyancsak megugrik

Az elektromos autók töltése is jelentősen megdrágul. Mint a hvg.hu írja, 2023 elején módosítja regisztrált ügyfeleknek szóló díjszabását a Mobiliti. A 22 kW-os AC töltők esetében január 2-ától 145-ről 170-375 forintra emelkedik 1 kWh ára, a 25 kW-os DC töltőket használóknak pedig az eddigi 165 helyett 305 forintot kell majd fizetniük kWh-ként.

Eddig sem volt olcsó a temetés, s ez mostantól fokozottan igaz

A fővárosban drágább lesz a temetkezés is. Ez egységesen, 17 százalékkal emelkedik. Mivel a temetői díjak két tételből állnak össze – a hatósági árból, amit az önkormányzat szabályoz és a szabadpiaciból –, ezért a hatósági ár 17 százalékos emelése egy átlagos hamvasztásos temetés költségét összességében 4,57 százalékkal emeli, míg az átlagos koporsós temetését 7,83 százalékkal.

Drágább hitelezés

Január elsejétől 37 százalékra nőtt a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíj mutató, hitelkártyáknál ez 52 százalékos is lehet. Ezzel szemben megmarad a jelzáloghitelek kamatstopja, vagyis a törlesztőrészletek nem emelkedhetnek, ez a vállalkozási és a diákhitelekre is érvényes.

Horror-infláció az élelmiszereknél

Eddig csak a fix díjak emeléséről beszéltünk, azonban lesz még pár olyan dolog, ami még tovább fog drágulni az idei évben. Ráadásul a jegybank számításai szerint még erőteljesebb drágulás jöhet az idei évben, mint tavaly, az élelmiszerárak még tovább emelkedhetnek. Az általános infláció 20 százalék körül lehet, azonban az év végére várhatóan lefékeznek az árak, így „csak” 15 százalékos lesz ennek a mértéke. Az élelmiszerek közel harminc százalékkal kerülhetnek többe 2023-ban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció