Ahogy a korábbi években, idén is elkészítette a HVG a magyarországi középiskolák rangsorát, amelyek között van állami, egyházi és alapítványi intézmény is.

Tavaly még csak a harmadik volt, idén a legjobb lett

Maga mögé utasította a tavaly még csak harmadik helyen álló ELTE Radnóti Miklós Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a 2022-es lista első helyét birtokló Eötvös József Gimnáziumot és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumot a HVG 2023-as rangsorában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az első tíz helyen fővárosi iskolák

A lista első tíz helyét általában főként fővárosi gimnáziumok teszik ki. Idén (is) csak egy vidéki intézmény, a veszprémi Lovassy László Gimnázium csúszott be a rangsorba, ami a tavalyi 25. helyét javította az idei lista 10. helyére.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sokat javultak a Békés vármegyei intézetek

A lista több pontján is történtek látványos változások, sokat javítottak például a Békés vármegyei gimnáziumok. A Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium tavaly például csak a 104. helyet szerezte meg, idén viszont már a 92. helyre sorolták, és felkerült a 97. helyre a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium is, de kilenc helyet javított a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium pedig a tavalyi 93. helyét idén a 70. helyre cserélte.

Ez a helyzet az egyházi iskolákkal

A HVG idei rangsorában a lista körülbelül egyötöde egyházi fenntartású: tizennégy katolikus, három református, kettő evangélikus és egy baptista intézmény, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium.

Deák Téri Evangélikus Gimnázium lett a legjobb

A legelőkelőbb helyen a Deák Téri Evangélikus Gimnázium szerepel, ami tavalyhoz képest nyolc helyet javított, így idén a lista 13. helyét kapta meg. Ezt követi a 22. helyen a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, majd a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, de számos vidéki településről, Piliscsabáról, Pannonhalmáról, Pécsről, Gödöllőről és Győrből és Miskolcról is kerültek a listába gimnáziumok.

Nézzük a legjobb tízet

1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
2. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
5. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
6. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
7. Városmajori Gimnázium (Budapest)
7. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum
9. VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium
10. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

A teljes listát itt böngészheti végig

Ha még nem döntötte el, gyermeke melyik középiskolában, vagy gimnáziumban folytassa, akkor a képességei szerint válogathat. Ezen a linken érhető el a top100 legjobb középfokú tanintézet.

Új tantárgy jöhet az iskolákban

A Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal, valamint az ORFK ugyanis egy olyan terven dolgozik, ami már a következő tanévtől lehetővé tenné a közlekedési ismeretek oktatását.

Alapvető szabályok

Mint írják ezen a beugró szinten ismerni kell az alapvető közlekedési szabályokat. Az új tantárgy kapcsán már vannak elképzeléseik, már körvonalazódni látszik minden, a Belügyminisztérium pedig szakmai programot, kerettantervet és módszertani anyagokat is biztosít majd.

Ha nem sikerül

Információk szerint, ha valakinek nem sikerül levizsgálni majd a közlekedés-ismereti tárgyból az nem befolyásolja a tanulmányi előmenetelét.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: MTI