A Budapesti Közművek munkavállalóit tömörítő reprezentatív szakszervezetek elnökei, valamint a Budapesti Közművek vezetése aláírták a megállapodást.

Közel 5000 embert érintő kérdésről volt szó

A Budapesti Közművek alá 4800 munkavállaló tartozik. Az ő bérük kapcsán született meg az immáron mindkét fél által aláírt bérmegállapodás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy korábbi megállapodás volt az aláírás előzménye

A hulladékbegyűjtésben résztvevő dolgozók bérmegállapodása már korábban megtörtént. Arra idén január 13-án került sor. Ennek köszönhetően a Budapesti Közművek (BKM) keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió dolgozóinak bérével kapcsolatos kérdések is rendeződtek akkor.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Erről szól az új egyezség

Az újonnan aláírt megállapodásnak betudhatóan a Budapesti Közművek dolgozói átlagosan 16% alapbér emelést kapnak. A döntés visszamenőlegesen érvényes 2023. január 1-től.

Róluk van szó konkrétan

A Budapesti Közművek alá több divízió tartozik. Tételesen az FKF Köztisztasági, FŐTÁV Távhőszolgáltatási, FŐKERT Kertészeti, BTI Temetkezési, FŐKÉTÜSZ Kéményseprőipari Divízióról van szó. A béremelés mindegyik divízióra vonatkozik.

Ezek is érdekelhetnek!

Részletek a megállapodás kapcsán

A megállapodás előkészítése, továbbá a részletek kapcsán történő egyeztetés során a Társaságnál működő két reprezentatív szakszervezet, a BKDSZ és a HVDSZ 2000 konstruktívan, a munkavállalói érdekeket képviselve vett részt a tárgyalásokon. A magas infláció és a nehéz gazdasági helyzet miatt fontos kérdés volt, hogy megszülessen a megállapodás.

Megnyugtató eredmény született

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. sajtóközleménye szerint megnyugtató juttatási csomagban részesülnek a dolgozók. Az alapbér emelésére vonatkozó megállapodás a dolgozói közösség valamennyi munkavállalójára vonatkozik.

Elképesztő méreteket öltött az infláció a tavalyi év végén

Többek között a hatósági benzinár eltörlésének köszönhetően nagyon magas volt az infláció 2022 decemberében. 24,5%-ra emelkedett az értéke, ami valamelyest elmaradt az elemzők által várt 25-26%-tól. Utoljára 1996 márciusában romlott ilyen ütemben a pénz értéke.

Kérdés, hogy mikor csökken az infláció

Januárban sok kereskedő döntött úgy, hogy megemeli az árait. Az elemzők azt állították korábban, hogy ez a hónap az utolsó, amikor erre lehetőség nyílik. Később ugyanis a csökkenő kereslet miatt nem lesz már mód az áremelésekre.

Egyszámjegyű infláció a cél az év végére

A kormány többször is hangsúlyozta már, hogy az idei évben azon dolgoznak, hogy 2023 végére egy számjegyű legyen az infláció. Orbán Viktor egyenesen úgy fogalmazott a szerdán közzétett videójában, hogy “legyaluljuk az inflációt”. A kormányfő azt mondta, ezen munkálkodtak az aznapi kormányülésen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép:illusztráció – Forrás: archív