A kormányzati tájékoztató oldal szerint rendben, ütemezetten zajlik az oltási program, amelyben több mint ötezer háziorvos vesz részt. Ugyanakkor azokról a háziorvosokról kevés szó esik, akik bármilyen oknál fogva megtagadják a vakcináztatást, most viszont kiderült, közülük hányan nem oltanak.

Nincsenek sokan

Az oltási kampányt több mint ötezer háziorvos segíti, azonban a megpróbáltató munkából vannak olyanok is, akik nem veszik ki a részüket. A háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy körülbelül tíz alatt van azok száma, akik elvi okokból megtagadják a vakcinák beadását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy feladattal állnak szemben

“Néhány kivételtől eltekintve a háziorvosok remekül helytállnak az oltási program jelentette óriási kihívásban. Több mint ötezer kolléga vesz részt a feladat végrehajtásában, és húsz alatt van azok száma, akik nem végeznek oltási tevékenységet. Az ő esetükben sem mindig a vakcinaellenesség vagy a vírustagadás áll a háttérben, hanem például infrastrukturális problémák. Azon háziorvosok száma, akik elvi okokból nem oltanak, tíz alá tehető” – magyarázta a szakember a lap szombaton megjelent interjújában.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Keresik a megoldást

Békássy Szabolcs azt is hangsúlyozta, hogy az oltási munkacsoport már keresi a megoldást, hogyan lehetne azt megoldani, hogy azok a betegek is részesüljenek az oltásban, akik ezeknél a háziorvosoknál vannak bejelentve. Az egyik terv szerint az érintett körzetekben, elsősorban Nógrád megyében a Magyar Honvédség oltóbuszait lehetne bevetni.

Nagyobb a bizalom

“Az orosz és a kínai vakcinákkal szembeni politikai kampány hatása egyre kevésbé érződik, a lakosság részéről napról napra nagyobb ezeknek a szérumoknak az elfogadottsága” – állítja Békássy, és hozzátette, hogy az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos kételyek is eloszlottak.

Szervezésben kell segíteni

A szakember szerint oltópontok tekintetében jól állunk, jelenleg nincs szükség újabb helyek bevonására. Megemlítette, hogy az önkormányzatok most úgy tudnának segíteni, ha például megszerveznék az oltakozni vágyók oltópontokra való eljuttatását. Ez nagy segítség lenne a háziorvosoknak.

Online programmal is készülnek

Kidolgozás alatt áll egy online oltásszervező program is, amely segítségével az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) egy automatizmus útján tudnak majd a kollégák időpontot foglalni a pácienseknek.

Fontos a gyorsaság

A háziorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy alapellátásban dolgozóknak most az az egyik legfontosabb feladata, hogy időben diagnosztizálják az új koronavírus-fertőzötteket, és nekik az otthonukban biztosítsanak megfelelő terápiát. Ahhoz azonban, hogy a gyógyszeres kezelések sikeresek legyenek, elengedhetetlen, hogy mielőbb felfedezzék a vírus jelenlétét.

Azonnal hívjuk a háziorvost

Abban az esetben, ha valaki a koronavírus jellemző tüneteit észleli magán, akkor azonnal értesítse erről a háziorvosát.

Ekkor kell mentőt hívni

Ha pedig valaki több napja tartó csillapíthatatlan lázban, nehézlégzésben vagy fulladásban szenved, akkor halaszthatatlanul mentőt kell hívni, mert ekkor már gyanítható, hogy a háttérben tüdőgyulladás áll. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Mészáros János