Döntés született az egykori Csepel Művek területén működő Zászlós Szálló utolsó többgyerekes családjának elhelyezéséről. Ezzel véget ért a kálvária, amit a háborús energiaválság robbantott ki. A szállót a tulajdonos hőszigeteléssel látja el, felújítja, majd valódi munkásszállóként üzemelteti tovább.

Roma származású családok

A csepeli Zászlós Szállóban azok a főként roma származású családok laktak, akik nehezen kaptak volna albérletet. Amíg a szülők dolgoztak, a gyerekek a bölcsődétől az iskoláig csepeli lakosként éltek. Tavaly a háborús energiaválság miatt azonban a szálló fenntartása veszteséges lett. A tulajdonos ezért úgy döntött, hogy bezárja és felújítja a szállót, hogy magasabb energiaárak mellett is megérje munkásszállóként működtetnie. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karácsony Gergely segítséget ígért

A szálló bezárásának hírére Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt a közösségi oldalán: élesen bírálta az üzemeltetőt, és segítséget ígért a lakóknak. Végül Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a hajléktalanellátást ajánlotta fel a lakóknak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elfogadhatatlannak tartották

Ez a kisgyermekes családoknak teljesen elfogadhatatlan volt, hiszen ez esetben állami gondozásba kellett volna adni gyerekeiket. De a hajléktalanszálló többi, egyébként dolgozó lakójának sem nyújtott volna megoldást. Ők is normális elhelyezést kértek, amiért tisztességes bérleti díjat fizettek volna.

Borbély Lénárd hozta a megoldást

A megoldást Borbély Lénárd polgármester hozta, aki üzengetés helyett leült a tulajdonossal tárgyalni. „Sikeres tárgyalást folytattam a szállót működtető Indotek Group vezetőjével, Jellinek Dániellel, akivel nemcsak arról állapodtunk meg, hogy vállalják a téli üzemelés többletköltségét és továbbra is működtetik a megemelt árak mellett az épületet, hanem további fejlesztéseket is végrehajtanak” – számolt be ez után a fejleményekről Csepel polgármestere.

Üzengetés helyett tárgyalás

Borbély Lénárd hozzátette: „Ebből is jól látszik, hogy az ilyen nehéz helyzetben a megoldást csak tárgyalásos úton, együttműködve lehet megtalálni. Nem pedig fenyegetőzve és üzengetve, ahogyan azt Karácsony Gergely főpolgármester tette.”

Újabb krízishelyzet

A téli hónapok elmúltával, ahogy jött a szálló felújításának ideje, újrakezdődött a lakhatási válság. A lakóknak ismét el kellett kezdeniük albérletet keresni. Több száz, egyáltalán nem tőkeerős ott élőről volt szó, számos többgyermekes családról, így hamar megismétlődött a krízishelyzet.

Nehéz helyzetben

Borbély Lénárd polgármester az önkormányzat május 25-ei testületi ülésén ismét megpróbált segítő kezet nyújtani a szállóban lakó családoknak. Javaslata szerint azokat az ingatlanokat újították volna fel, amelyekről az önkormányzat az alacsony komfortfokozatuk miatt korábban lemondott. A magukat szociális érzékenységűnek valló Momentum, DK és MSZP képviselői azonban nem szavazták meg a javaslatot, de még a polgármesterrel szembeforduló Fidesz frakció többsége sem támogatta azt.

Csak egy család maradt a szállón

Az Indotek cégcsoport is próbált segíteni a lakhatási krízisben: a Kiút Egyesülettel kötöttek erre együttműködést. Végül egyetlen négygyermekes család maradt a szállón, akiknek nem sikerült sem albérletet, sem más megoldást találniuk.

Vádak egy hirdetésben

Erről a segítségről döntött zárt ülésen a testület ismét Borbély Lénárd polgármester javaslatára július 31-én, amit akkor a képviselők elfogadtak. Az utolsó család elhelyezése után Dukán András, a Momentum polgármesterjelöltje – aki májusban még elutasította a szálló lakóinak megsegítését – hirdetést jelentetett meg a legnagyobb közösségi oldalon, amiben azzal vádolta meg Borbély Lénárd polgármestert, hogy semmit nem tett a szálló lakóiért, írta meg a csepel.info. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a csepeli Zászlós Szálló. Fotó: csepel.info