Lezárult a felkérő levelek kiküldése az országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálatra, összesen 17 778 ember kap meghívást a programban való részvételre. A koronavírus-teszt fájdalommal nem, maximum kisebb kellemetlenséggel jár.

A szűrés után egy-két nappal értesítik azokat, akiknek szűrővizsgálat keretében pozitív lett az eredményük. Ha a teszt negatív, akkor ilyen külön értesítés nem történik, a lelet megtekinthető ügyfélkapun keresztül vagy a háziorvos segítségével. Ha valaki pozitív lesz, akkor a kontaktjainak szűrése is egyből elkezdődik.

A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos: nincs várakozás másokkal egy légtérben, a mintavétel védőfelszerelésben történik és a személyzet tesztelése is folyamatos. Az Semmelweis Egyetem azt kéri, annak érdekében, hogy a felmérés minél pontosabb képet mutasson a hazai járványügyi helyzetről, rendkívül fontos, hogy akik meghívást kaptak, el is menjenek a szűrésre.

A vizsgálat három részből áll. Az aktuális fertőzöttség megállapítását a ma ismert legbiztosabb módszerrel, nyálkahártyából vett mintából PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti váladékából vett mintán genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét.

Ezen kívül vérvétel is történik, amelyből egyrészt az esetleges korábbi fertőzés miatt képződött antitesteket, másrészt olyan paramétereket vizsgálnak, amelyek befolyásolhatják az egyén vírus iránti érzékenységét, növelhetik a fertőzés vagy szövődmény valószínűségét.

A vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív is, amely segítségével arra is választ kapható, hogy mik azok a speciális társbetegségek, szokások – például a dohányzás -, amelyek elősegíthetik, vagy éppen megakadályozhatják a betegség kialakulását. A kérdőív rákérdez mindennapi tevékenységekre, szokásokra, a lakóhelyre, az egészségi állapotra és az iskolázottság szintjére – tájékoztatott az egyetem.

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál korábban írt arról, hogy a vizsgálatban Budapest összes kerülete érintett, azonban nem minden agglomerációs településen lesz mintavétel. Ide kattintva látható, hogy melyik agglomerációs településeken végzik el a szűrővizsgálatot.

Kiemelt kép: illusztráció