Elhunyt Sallai Zsuzsanna ultrafutó, a Visszadobtak című könyv szerzője. Betegsége és a rá váró sok-sok kihívás sokak előtt ismert volt a futóközösségben és azon kívül is. Betegségét évek óta méltósággal viselte, minden helyzetben megőrizte derűlátását. A Pomázi Futó Bajnokok Sportegyesület vezetője, Szentendre és környéke futónagykövete, négy gyermek édesanyja korábbi kilenc újraélesztése után az elmúlt években daganatos betegséggel küzdött, 54 évesen halt meg. 

Elhunyt egy igazi harcos

Sallai Zsuzsanna lánya a Facebookon osztotta meg a futó halálhírét: „Mély fájdalommal tudatjuk mindenkivel aki ismerte, szerette vagy csak tisztelte, hogy Édesanyánk, Apukánk élete párja, sokak példaképe elhunyt. Hatalmas űrt hagyott maga után. Egy igazi harcos”.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Éveken át küzdött a rákkal

Az 54 éves korában elhunyt Sallai 13 évesen átesett egy életmentő szívműtéten, majd az orvosok javaslata ellenére szült 4 gyereket. Később ultrafutó lett. 2018-ban diagnosztizálták mellrákkal, azóta az áttétes betegséggel küzdött. Az ultrafutó életének története sokakat motivált, a futóközösségen belül és azon túl is ismert volt hatalmas küzdeni akarása.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem is sportolhatott volna

Egészségügyi problémái miatt nem sportolhatott volna, de egyszer kipróbálta és meg is szerette a spinninget. Ezt követően versenykerékpározni kezdett, és innen már csak egy lépés volt a futás. A ház körüli körök teljesítésével kezdte, majd egyre többet, egyre hosszabban futott, és meg sem állt az ultramaratonokig.

Másokat is motivált

Zsuzsa sportegyesületet hozott létre, motivációs előadásokat tartott, blogot írt. 2019-ben megjelent a Visszadobtak című könyve az életéről, az elé gördülő akadályokról és azok megugrásáról. A könyvben már a mellrákról is írt. „A diagnózis után, a rendelőből kilépve beneveztem egy ultra távú versenyre, majd mérgemben földhöz vágtam a telefonomat. Pár perccel később már arra gondoltam, oké, akkor most ezzel kell megküzdenem” – nyilatkozta korábban a futó.

Küzdeni kell!

Runner’s World magazinnak adott interjújában rákbetegségével kapcsolatban így fogalmazott: „Sokan mondják, hogy erős vagyok. Igazából az ember nem erős, csak nincs más választása. Sokszor kényszerített már térdre az élet. És azt érzem, hogy ennek az emberfeletti küzdelemnek sosem lesz vége. Hogy az én életem mindig arról fog szólni, hogy a felszínen maradásért is elementáris erővel kell harcolnom.”

Budakalász gyűjtést szervezett

Budakalász jótékonysági gyűjtést szervezett a futónőnek pontosan egy évvel ezelőtt, a 2021-es őszi Tófutás alatt, mert kikerült az összes ellátási rendszerből. Sallai Zsuzsanna abban az időszakban mindössze 25 ezer forint havi juttatást kapott az államtól, ami egy pár nap alatt el is ment: elmondása szerint a gyógyszerei és az állapota miatt szükséges étrendkiegészítők, vitaminok havi árát sem fedezte az összeg.

Tavasszal még versenyt szervezett

A Pomázi Futó Bajnokok Egyesület vezetőjeként idén márciusban még megszervezte az Omszk-tó körül rendezett Ultrafutó Magyar Bajnokságot. „Nem tudtam körbefutni a tavat, de ott lehetettem, ami nekem sokat jelentett, mert szeretek az ultrafutók között lenni” – mondta az eseményről a sportolónő.

Elvesztették a házukat

Zsuzsa és családja saját erőből építette fel a házát, amit aztán elvesztettek. Azóta is albérletben éltek férjével és gyermekeivel. „Volt egy cégem két társammal, ami nagyon jövedelmező volt, de átvertek és megloptak minket. Az egész vállalkozásra a házunk volt a fedezet. Amikor kiderült, hogy mit tettek velünk, 24 óra alatt megőszült Attila, a férjem. A megoldást nem segítette a 2008-as gazdasági válság sem. 2012-ben négy gyerekkel az utcára kerültünk adósággal, ami most is nyomja a vállunkat. Ebbe betegedtem bele” – mesélt erről Sallai Zsuzsanna néhány hónapja a Budakalászi Hírmondó hasábjain.

A betegségek üzenete

A napokban elhunyt legendás ultrafutó többször írt arról, hogy a betegségek mögött milyen üzenetek rejtőznek. Saját, igaz története 9 újraélesztésről és a sport gyógyító erejéről szólt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sallai Zsuzsanna nem csak a futók példaképe volt. Fotó: Facebook.