Végleg lehúzhatják a rolót a temérdek veszteséget és sok problémát csináló kukaholding ajtaján. Karácsony Gergely a kormányülésen felvetette, hogy kiléptetné a fővárost a problémás cégből.

Karácsony Gergely főpolgármester a november 6-i kormányülésen a 24.hu információi szerint jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy botrányos a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből. A kukaholding sorsa lehet az egyik legfontosabb napirendi pont a főpolgármester és a kormány következő találkozóján is.

Csak a baj volt vele az agglomerációban is

A portál úgy tudja, a múlt heti kormányülésen a miniszterelnök nem reagált érdemben Karácsony felvetésére, de az elmúlt napokban szakmai körökben elterjedt a hír, hogy néhány hónapon belül teljesen felszámolhatják az amúgy sok gondot okozó kukaholdingot.

A kukaholdingról akkor írtunk sokat itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, amikor több településen például Gödöllőn, Budaörsön is problémák voltak a hulladékszállítással. Akkor úgy tűnt, hogy Gödöllő újraválasztott polgármesterét akarják nyírni az üggyel, végül botrányosan ugyan, de megoldódott a hulladékszállítás, ráadásul Gémesi György népszerűsége kicsit sem csökkent a történtek után.

A Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft. kukásautói Gödöllőn

Végképp kinyírnák a kukaholdingot

A kukaholding alól végképp kirántaná a talajt a kormány, ha Budapestet kivennék a hatásköréből. A főváros ugyanis nemcsak abszolút értékben nagy befizető, itt arányaiban is magasabb a sikeres díjbeszedések aránya, mint az országos átlag. Ha ez a forrás megszűnik, a cég még kevésbé lesz fenntartható, mint eddig.

Veszteség veszteség hátán

Az NHKV-nál a veszteségspirál miatt már többször lecserélték a vezetőket, sőt a megszüntetés ötlete is felmerült. 2018 végén a menedzsment jelentős részét kirúgták, miután aláírták a siralmas eredményt felmutató mérleget. A menesztettek többsége a rendszert létrehozó Weingartner Balázs, a kukaholding korábbi igazgatósági elnökének embere volt. A vezetőcserékkel egy időben kormányzati szinten némi bizonytalankodás is érezhető volt, hogy érdemes-e újabb tízmilliárdokat költeni a rendszer fenntartására, de végül megvédték a kukaholdingot – írja a 24.hu.

Nem működött a terv

Az NHKV-t azért hozta létre az Orbán-kormány, hogy állami kézbe vegye a szemétdíjak beszedését. A 2016-os indulásnál elvették az önkormányzati hulladékos cégektől a díjszedés jogát azzal, hogy az NHKV utalja majd minden érintettnek országszerte a működés finanszírozásához szükséges pénzt. Ám terv nem működött, mert a kukaholding nem volt képes megfelelő hatékonysággal beszedni a díjakat. Ehhez sem embere, sem megfelelő adatbázisa nem volt.

A kukaholding különösen súlyos elmaradásokat halmozott fel a fővárosban, az ország legnagyobb hulladékos cégével szemben. Az FKF Zrt.-nek már 2017-ben volt olyan időszaka, amikor 10 milliárdos kukaholdingos tartozás mellett kellett működnie.

Nem fizetett a kukaholding

Hasonló problémákra már bő egy évvel ezelőtt Gémesi György is felhívta a figyelmet, Gödöllő környékén is az volt a baj, hogy a helyi kukásautókat még megtankolni sem tudták, annyira nem fizetett a kukaholding.

Most úgy tűnik pont kerülhet egy évek óta problémás sztori végére és ha a kormány is rábólint, visszakerülhet a szemétszállítás üzletileg is az önkormányzatokhoz, társulásokhoz Budapesten és környékén is.

Kiemelt kép: illusztráció