Azonnali hatállyal felmentette a Szegedi Tudományegyetem rektora azt a pszichiátert professzort,  aki ellene etikai vizsgálatot indított, miután Rovó László koronavírusosan operált. Horváth Szatmár kirúgása után külföldön folytatja orvosi karrierét.

Karantén helyett a műtőbe ment

A Szegedi Tudományegyetem rektora március végén ausztriai síelése után nem vonult karanténba, hanem műtött és az egyetem ügyeit intézte. Később kiderült, Rovó László koronavírussal fertőződött.

Kollégájával síelt

Az idegsebészeti klinika egyik munkatársa munkatársa is  Rovó Lászlóval közösen ment síelni Dél-Tirolba, de a rektorral ellentétben ő hazatérése után egyből karanténba vonult.

A rektor elismerte, hogy műtött

Rovó László a botrány kirobbanása után elismerte, hogy koronavírussal fertőződött, de azt kizártnak tartotta, hogy megfertőzve volna pácienseit.

A rektor környezetében találtak fertőzötteket

Pár nap múlva Rovó László környezetében legalább 6 egészségügyi dolgozónál mutatták ki a vírust, köztük az idegsebészeti klinika orvosánál is, aki együtt síelt a rektorral.

Felmentette az etikai bizottság elnökét

Rovó László hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Horváth Szatmárt, aki a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának elnöki tisztét is betöltötte. Ez a testület döntött arról, hogy vizsgálatot indít a rektor ellen, miután Rovó a gyanú szerint koronavírusosan operált.

Győrben vizsgálódnak

A Horváth Szatmár, a most felmentetett pszichiáter professzor, vezette csongrádi testület egyébként  összeférhetetlenség miatt átadta a vizsgálatot a győri etikai bizottságnak, amely felmentő határozatot hozott az ügyben, azaz szerintük a rektor nem követett el mulasztást.

Megpályázta a tanszékvezetői pozíciót

Horváth Szatmár a Telexnek elmondta, az egyetem februárban meghirdette a Pszichiátriai Tanszék tanszékvezető pozícióját, amire ő is pályázott, a rektor ellen indult etikai vizsgálat egy ideig ezzel párhuzamosan zajlott. A professzor hiába szerette volna megtudni a pályázata elbírálását, nem kapott választ.

„Aztán a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor. Úgy voltam vele, hogy ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne” – mondta Horváth Szatmár.

Feszült volt a légkör

Az el nem múló feszültséggel a légkör nem kedvezett az állásának, hétfőn pedig a tanszékvezető és az egyetem jogi osztályának vezetője közölte vele, hogy azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól.

22 pontban találták alkalmatlannak

A professzort 22 pontban alkalmatlannak találták, ezek között többek közt az szerepelt, hogy rossz hírét keltette az egyetemnek. Horváth Szatmár hangsúlyozta, hogy a rektor megállapította a közalkalmazott létre való alkalmatlanságát, amit különösen nehezményez, hiszen elmeorvos szakértő. Lehetősége sem volt tisztáznia magát.

Külföldre megy

Horváth Szatmár 16 évig dolgozott az egyetemen, most viszont elmondása szerint kénytelen meglépni, hogy külföldre menjen, úgy fogalmazott:

„Három gyerekem van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni” – mondta a pszichiáter professzor.

Kiemelt kép: Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala